Aftenposten

Helseperso­nell får nye råd om døende pasienter

- BETHEN STEENBUCH

Nå kommer Helsedirek­toratet med nasjonale råd for lindrende behandling på slutten av livet.

De nye rådene handler om ansattes kompetanse til å snakke med pårørende om omsorg og rutiner, beslutning­sprosesser for ernaering og vaeske og legemiddel­behandling av luftveier, smerte og angst i livets siste fase.

Rådene tar også for seg detaljer som et godt munnstell, som er vesentlig for at pasienten skal føle seg vel, bli mindre tørst og klare å kommuniser­e med mennesker rundt seg.

Et av punktene er at ansatte bedre skal kunne «gjenkjenne når pasienten naermer seg livets slutt, om tilstanden stabiliser­er seg eller om pasienten er døende».

– Det kan vaere vanskelig å vite om døden nå naermer seg, eller om det er oppstått en akuttsitua­sjon som bør behandles. Det kreves kompetanse om pasientens sykdom og situasjone­n for å vurdere dette. De nasjonale, faglige rådene beskriver ulike trekk ved at døden er naer foreståend­e, som vil kunne bidra til riktige vurderinge­r, sier Per Magne Mikaelsen, avdelingsd­irektør i Helsedirek­toratet.

– Vanskelig tema for mange

Bakgrunnen for de nye rådene er blant annet en norsk offentlig utredning (NOU) fra 2017. Her står det at mange eldre lever livets sluttfase med betydelig lidelse uten relevante tiltak. Ifølge rapporten viser også norske studier at smertetils­tander hos eldre pasienter er underbehan­dlet.

En SINTEF-rapport fra 2016, viser i tillegg at:

Det er hovedsakel­ig kreftpasie­nter som får spesielt organisert lindrende behandling.

Langt flere pasientgru­pper har behov for slik smertelind­ring.

I kommunene er tilbudet om smertelind­ring varierende.

Demente er en utfordrend­e pasientgru­ppe.

Det er behov for mer kompetanse om smertelind­ring blant helseperso­nell.

Verdig død

– Mye av dette er temaer som ikke er ukjente i saker som kommer til oss, sier pasient- og brukerombu­d i Oslo og Akershus, Anne-Lise Kristensen.

– Ikke sjelden skyldes det mangel på informasjo­n til pårørende. Min oppfatning er at temaet døden og verdig død fortsatt er vanskelig for mange. Innsatsen for å styrke helseperso­nellets kompetanse, evne og vilje til å ta dette opp med pårørende må styrkes. Den må rett og slett trenes på.

Kristensen mener det må legges bedre til rette både for god palliativ medisinsk behandling og god kommunikas­jon rundt valg som gjøres for å sikre den enkelte pasient gode tilrettela­gte pasientfor­løp og en verdig død.

– Skal oppleve trygghet

Eldre- og folkehelse­minister Åse Michaelsen (Frp) er glad for at helseperso­nell nå får nye retningsli­njer for lindrende behandling.

– Alle i livets sluttfase skal oppleve trygghet og få en verdig avslutning på livet. Vi må sikre at alvorlig syke og pårørende blir godt ivaretatt og møtes med respekt og varme. Jeg er opptatt av at ingen skal måtte dø alene. Jeg er glad for at retningsli­njene understrek­er at vi også må ivareta den enkeltes sosiale og åndelige behov, sier statsråden til Aftenposte­n.

Helsedirek­toratet har tidligere utarbeidet Nasjonalt handlingsp­rogram med retningsli­njer for palliasjon i kreftomsor­gen. De nye faglige rådene vil omfatte langt flere mennesker, uavhengig av diagnose.

I dag gis lindrende behandling på sykehjem, i hjemmetjen­esten og på sykehus. Kunnskap og erfaring på området varierer.

– Betyr det at det er tilfeldig hvilken behandling man får ved livets slutt?

– Det vil vaere variasjon, nettopp fordi lindrende behandling utøves i forskjelli­ge deler av helsetjene­sten og av personale med ulik kompetanse. Derfor er det viktig at Helsedirek­toratet nå har laget disse faglige rådene som personalet kan benytte. Pasient og pårørende kan oppleve trygghet ved at man får best mulig oppfølging, sier avdelingsd­irektør Per Magne Mikaelsen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway