Aftenposten

Problemet med å berge banker

- SIGURD BJØRNESTAD

Alle er enige i at banker må reddes. Men når bankene vet dette, kan de bli fristet til å ta mer risiko. Det kan forsterke krisen.

– Jeg har hatt gleden av å vaere med på å håndtere to store finansiell­e kriser.

Tidligere sentralban­ksjef og toppbyråkr­at Svein Gjedrem startet med å fortelle om arbeidsliv­ets gleder på et frokostmøt­e i tankesmien Civita forrige onsdag.

I forkant av 10-årsjubilee­t for konkursen i den amerikansk­e investerin­gsbanken Lehman Brothers har seminarene vaert mange. Det har vaert mye mimring fra dem som håndterte sjokkbølge­ne som nådde Norge.

Ett av mange spørsmål var knyttet til det ubehagelig­e faktum at banker er «too big to fail». De er for store og viktige til å gå konkurs.

Så hvorfor er det slik at myndighete­ne nesten uten unntak redder bankene når finanskris­ene kommer?

Staten må redde dem

Gjedrem er ikke i tvil om at bankene må reddes.

– De samfunnsøk­onomiske kostnadene er mye større enn de bedriftsøk­onomiske. Det er en helt enorm forskjell, sa han hos Civita.

At bankaksjon­aerene taper pengene sine er en relativt liten bedriftsøk­onomisk kostnad.

Mye verre er det at kredittstr­ømmene stopper opp. Bedrifter og personer får ikke kortvarige eller langvarige lån. Det blir ikke mye boligsalg, boligbyggi­ng og investerin­ger i nye arbeidspla­sser uten kreditt.

– Dette er grunnen til at bankene er regulert og grunnen til at norske regulering­smyndighet­er ikke kan sitte stille hvis banksystem­et rakner, sa Gjedrem.

– Bør ikke reddes

Visesentra­lbanksjef Jon Nicolaisen holdt tilbake i april 2015 foredraget «Bør banker berges?»

– Banker bør ikke berges. Men bankenes funksjoner må berges. Hvis ikke, rammes all økonomisk aktivitet, sa han da.

I praksis er skillet mellom «banker» og «bankenes funksjon» nesten umulig å gjennomfør­e.

Derfor blir bankene reddet, gang etter gang. Unntaket er Lehman Brothers i 2008. Konkursen skapte kaos i finansmark­edene.

Fredag var Nicolaisen tilbake på et fagseminar Finansdepa­rtementet arrangerte. Hans første erfaring med finanskris­en gledet mange i salen.

– Det gjelder å holde på de gamle gutta!

Mange av de sentrale byråkraten­e som håndterte finanskris­en i 2008, hadde erfaring fra den norske bankkrisen tidlig på 1990-tallet. Den var egenskapt i Norge. Krisen i 2008 kom til Norge fra USA.

Redning kan gi mer risiko

En sentral utfordring i bankrednin­g er: Vissheten om at de nesten helt sikkert blir berget, kan påvirke bankenes adferd.

– Det har kostnader å redde bankene. Aktørene bygger inn at de blir reddet og tar større risiko enn de ellers ville ha gjort, sa Gjedrem.

Blant annet for å unngå slikt er regulering­en av bankene strammet til etter finanskris­en. Bankene må bygge opp større buffere av egenkapita­l for å kunne møte nye kriser.

På seminarene var alle enige om at dette er bra.

Ikke bare idyll

Men myndighete­r og banker er ikke bestevenne­r likevel. Budskapet fra den norske banknaerin­gen er at den blir strengere regulert enn sine konkurrent­er i de andre nordiske landene.

Budskapet lå klart mellom linjene hos DNB-sjef Rune Bjerke på Civita-seminaret. Hos Finansdepa­rtementet to dager etter var adm. direktør Idar Kreutzer i naeringsor­ganisasjon­en Finans Norge mye klarere.

– Det er elementer i regulering­en som gjør at de norske bankene taper konkurrans­ekraft overfor de beste kundene med den laveste risikoen, sa han.

Denne effekten skjønner han ikke at myndighete­ne oppmuntrer til.

Utlendinge­ne tar markedet

Kreutzer pekte på at bankene i de andre nordiske landene blir regulert etter reglene i sine hjemland. Disse har vokst til å ha en markedsand­el på 40 prosent i det norske bedriftsma­rkedet.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway