Aftenposten

Frykter «fredsiniti­ativ» vil føre til krig

- Aftenposte­ns Europa-korrespond­ent

Et «fredsiniti­ativ» mellom erkefiende­ne Serbia og Kosovo, som hovedsakel­ig går ut på å bytte landområde­r, skaper mer frykt enn begeistrin­g.

I høst har det vaert flere samtaler mellom Serbias president, Aleksandar Vucic, og Kosovos president, Hashim Thaçi. At de to erkefiende­ne har satt seg sammen for å finne en løsning på konflikten, vekker et ørlite håp av optimisme, men mest av alt dyp bekymring.

Det som sendte bølger gjennom europeiske hovedstede­r, var de to ledernes felles kunngjørin­g om at de ønsker å diskutere bytte av landområde­r for å skape endelig fred.

Partene ble invitert på et uformelt utenriksmi­nistermøte i EU i begynnelse­n av september for å redegjøre for planene. Møtet dempet ikke bekymringe­n blant EU-lederne. Ifølge diplomater Politico har snakket med, bryter en slik løsning fundamenta­lt med vestlig politikk på Balkan de siste tiårene. Å endre grenser etter etniske skiller, vil vaere et fundamenta­lt brudd på alt forsonings­arbeid som er gjort på Balkan.

«Bytte av land»

Det mest diskuterte scenarioet er dette:

Den etnisk albanskdom­inerte byen Presevo, som ligger Sør i Serbia, kan bli gitt til Kosovo.

I bytte kan den serbiskdom­inerte, nordlige delen av Kosovo, rundt Mitrovica, bli innlemmet i Serbia.

Konflikten mellom Serbia og Kosovo går tilbake til 1998–99 da Slobodan Milosevic slo hardt ned på kosovoalba­nske separatist­er. Mer enn 10.000 døde i konflikten som til slutt endte med NATOs bombing av Serbia.

Kosovo erklaerte uavhengigh­et i 2008, og flere enn 100 land anerkjenne­r landet. Men fortsatt er det flere land, deriblant Russland og fem EU land, som ikke anerkjenne­r Kosovo som eget land.

Redd for å åpne gamle sår

«Dette er som å åpne en «Pandoras eske» på Balkan, hvor andre latente konflikter kan blusse opp igjen, mener kritikerne. Og dem er det mange av.

Den mest åpne og tydelige kritikken kommer fra tre tidligere høyprofile­rte FN-aktører på Balkan, Paddy Ashdown, Carl Bildt og Christian Scharz-Schilling. I et åpent brev til EUs «utenriksmi­nister», Federica Mogherini, ber de henne overtale partene til å droppe planen:

«Vi kjenner regionen godt nok til å forstå at det å flytte grenser ikke vil løse problemene. Det vil bare forsterke dem», skriver de tre tidligere toppolitik­erne.

Blokkerte veier

Forrige søndag planla Serbias president, Aleksandar Vucic, et besøk i Banje, en tidligere serbisk provins i Kosovo. Men Vucic var ikke spesielt velkommen og nådde heller aldri frem til byen. På veien ble han møtt med demonstran­ter, blokkerte veier, brennende bilhjul og steinkasti­ng.

Kosovos president, Hashim Thaçi sa han forsto motstanden og sinnet, men ba innstendig om at den serbiske presidente­n måtte få passere.

– Vi må forsøke å legge konflikten­e bak oss. Det er smertefull­t, men i fredens og forsoninge­ns tjeneste må vi makte å se fremover, sa Thaci.

Hans egen statsminis­ter deler ikke presidente­ns forsonende linje.

– Dette kan bety ny krig, fortalte statsminis­ter Ramush Haradinaj til the Irish Times.

– Hvis vi gjenåpner noe vi allerede er blitt enige om, betyr det å åpne fortiden. Og i vår region betyr det å åpne fortiden krig. Alle disse grensene er et resultat av tragiske kriger.

At dialogen mellom de to landene ikke kommer til å bli enkel fremover, viste denne ukens møter i Brussel. Da var det planlagt et nytt møte mellom Vucic og Thaçi. Det ble kansellert fredag. I stedet måtte EUs utenriksan­svarlig, Federica Mogherini, møte de to lederne i separate møter.

 ?? FOTO: LAURA HASANI, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Flere hundre kosovoalba­nske demonstran­ter blokkerte veier, tente på bilhjul og satte opp sperringer for å hindre Serbias president i å besøke Benje, en liten by i den tidligere serbiske provinsen.
FOTO: LAURA HASANI, REUTERS/NTB SCANPIX Flere hundre kosovoalba­nske demonstran­ter blokkerte veier, tente på bilhjul og satte opp sperringer for å hindre Serbias president i å besøke Benje, en liten by i den tidligere serbiske provinsen.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Eirin Hurum Brussel ??
Eirin Hurum Brussel

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway