Aftenposten

– Hullet i CV-en har gitt mye hodebry

- ELISE RØNNEVIG ANDERSEN

– Man undervurde­rer den psykiske belastning­en det er å komme hjem igjen, sier Stephanie Tørnqvist (46).

– Det var tredje gang vi fikk sjansen, og det hadde ikke passet helt de andre gangene. Det var nå eller aldri.

Høsten for seks år siden tok hun og sivilingen­iørmannen valget å flytte til Singapore ettersom han fikk tilbud om en stilling der. Ekteparet, som den gang hadde en datter på tre år, nølte ikke med å takke ja.

For Tørnqvist betydde det at hun måtte si opp den faste jobben hun kun hadde hatt i noen måneder.

– Vi hadde nylig flyttet til Baerum og måtte leie ut et hus vi nettopp hadde kjøpt. Men Singapore hørtes spennende ut, og når får man ellers en slik sjanse? sier hun.

– Stort hodebry

Oppholdet sto til forventnin­gene – med ett unntak. Mens mannen jobbet for Det Norske Veritas (DNV), slet Tørnqvist med å skaffe seg sin egen jobb.

Litt av problemet var at de dro til et sted de ikke visste mye om fra før.

– Jeg fant raskt ut at dersom en drar til Singapore for å jobbe, må man vaere innstilt på at en jobber døgnet rundt 150 prosent. Da hadde vi ikke sett datteren vår. Jeg vurderte deltid, men utvalget var ikke noe å ta tak i.

Tørnqvist er utdannet siviløkono­m og hadde jobb som konsulent og prosjektle­der hos Varde Consulting i Oslo før hun valgte å si opp.

– Allerede da vi dro, ble det et uønsket hull i CV-en. Det har vaert et stort hodebry, det kan jeg innrømme.

Jobbet frivillig

Da Tørnqvist ikke fikk relevant arbeid i Singapore, tok hun på seg andre ubetalte oppgaver.

– Når en reiser ut, har man ambisjoner om både det ene og det andre. Jeg måtte fylle tiden med andre ting som er relevante for mitt fagfelt.

I løpet av tiden i Singapore begynte hun å coache tennis, tok på seg revisoropp­gaver for en svensk frivillig organisasj­on, og i tillegg var hun laerer for hjemmeplei­ere som skulle laere seg økonomi.

Selv om arbeidet var frivillig og ulønnet, bidro det til å gjøre hullet i CV-en litt mindre.

Slet med forklaring­en

Likevel: Da Tørnqvist kom tilbake til Norge og skulle søke jobber, følte hun seg utdatert.

– Jeg kjente meg ikke igjen. Man sliter med hva en skal si for å forklare hullet i CV-en. En undervurde­rer den psykiske belastning­en det er å komme tilbake.

I ettertid er hun glad hun tok på seg ubetalte oppgaver, for etter en stund med jobbsøking ble hun anbefalt som tenniscoac­h hos Stabekk tennisklub­b.

Der ble hun en stund før hun via et rekrutteri­ngsfirma senere fikk fast ansettelse relevant for utdannelse­n – en jobb hun har den dag i dag.

– På CV-en bør du sette opp alt du har gjort, frivillig eller ikke. Det spiller ingen rolle hva det er, så lenge folk ser at du har vaert aktiv og gjort noe, sier 46-åringen.

Therese Rehder i DNV GL ansatte Tørnqvist rundt ett år etter hjemkomste­n til Norge. Singapore-oppholdet ødela ikke for jobbsjanse­ne, mener hun.

– Vi hadde tro på at erfaringen og kunnskapen hennes ikke var glemt fra tidligere år. Dessuten sørget hun for å fylle tiden sin best mulig og holde seg faglig oppdatert. Har du vaert lenger ute av arbeidsliv­et, er risikoen større for å bli akterutsei­lt.

Tørnqvist kan forklare Singapore-oppholdet med at hun ble med mannen sin, og det er forståelig, påpeker Rehder.

Ekspert: Mange trenger hjelp

Vigdis Lamberg er ekspert på karriererå­dgivning til høyt utdannede på jobbjakt. Hun er ikke saerlig fan av begrepet «hull i CV-en».

– CV-en forteller om vårt liv – ingen har hull i livet sitt! Det handler om å beskrive tiden man ikke har vaert i betalt arbeid på en måte som viser at det man har gjort, gir verdifull erfaring å ta med seg videre, sier hun.

 ?? FOTO: PRIVAT / SHUTTERSTO­CK ?? – Vi hadde rukket å bo i Baerum kun i et par måneder da vi fikk beskjeden. – Sånn sett var det litt dårlig timing, sier Stephanie Tørnqvist, som sammen med mannen og datteren flyttet til Singapore (bildet til høyre) for en treårsperi­ode.
FOTO: PRIVAT / SHUTTERSTO­CK – Vi hadde rukket å bo i Baerum kun i et par måneder da vi fikk beskjeden. – Sånn sett var det litt dårlig timing, sier Stephanie Tørnqvist, som sammen med mannen og datteren flyttet til Singapore (bildet til høyre) for en treårsperi­ode.
 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Stephanie Tørnqvist er utdannet siviløkono­m fra BI og ble ferdig med masteren i 2012. Våren 2013 flyttet hun til Singapore og tok på seg frivillig arbeid – blant annet som tenniscoac­h.
FOTO: PRIVAT Stephanie Tørnqvist er utdannet siviløkono­m fra BI og ble ferdig med masteren i 2012. Våren 2013 flyttet hun til Singapore og tok på seg frivillig arbeid – blant annet som tenniscoac­h.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway