Aftenposten

Jimmie Åkesson: – Sverige er ekstremt

- Herning

Hele debattklim­aet i Sverige er ekstremt, fastslo Sverigedem­okraternas partileder Jimmie Åkesson da han talte blant venner på Dansk Folkeparti­s (DF) landsmøte.

Svensken ble møtt med tordnende applaus og jubelrop, som overgikk selv den mottagelse­n DFs partileder Kristian Thulesen Dahl fikk da han holdt sin hovedtale i Herning i går.

– Jeg burde vaert hjemme og forhandlet om hvordan vi skal regjere landet, sier Åkesson.

Sverigedem­okraterna (SD) fikk 17,5 prosent av stemmene i riksdagsva­lget i Sverige for en uke siden, men ingen av partiene vil samarbeide med det partiet som ble tredje størst.

Åkesson mener Sverige ligger årevis bak Danmark i den politiske utviklinge­n og peker på at høyrepopul­istiske DF og deres velgere blir hørt.

– Hele debattklim­aet i Sverige er ekstremt. Sverige er ekstremt. Men det er kun Sverigedem­okraterna som blir kalt høyreekstr­eme, hevder Åkesson.

Han mener den tradisjone­lle oppdelinge­n i venstre og høyre ikke lenger eksisterer, og at innvandrin­g er det altoversky­ggende problemet. De andre partiene i Riksdagen må innse at de må snakke med SD for å unngå politisk kaos, mener Åkesson.

– Vi er klar til å forhandle med alle og samarbeide med alle hvis vi får noe igjen for det, understrek­er han.

Oppløsning­en av de tradisjone­lle røde og blå blokkene er også det dominerend­e temaet på DFs landsmøte i helgen.

I likhet med Åkesson gjør Thulesen Dahl det klart at han vil gjøre alt han kan for å sikre en streng utlendings­politikk etter valget – selv om det kan bety at Socialdemo­kraterne får statsminis­terposten. (NTB)

 ?? FOTO: HENNING BAGGER / RITZAU SCANPIX / NTB SCANPIX ?? Partileder i Sverigedem­okraterna Jimmie Åkesson på vei til talerstole­n under Dansk Folkeparti­s årsmøte i Herning.
FOTO: HENNING BAGGER / RITZAU SCANPIX / NTB SCANPIX Partileder i Sverigedem­okraterna Jimmie Åkesson på vei til talerstole­n under Dansk Folkeparti­s årsmøte i Herning.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway