Aftenposten

Den klumsete fotballspi­lleren endte i VM-finalen

- Aftenposte­n i Plovdiv Mette Bugge

Hvis ikke det var for at Jens Holm aldri ble god med ball, ville han neppe satt seg i en robåt.

Nå, etter å ha blitt kastet inn i en båt i en VM-finale, sammen med sitt idol Are Strandli, er han glad for at foreldrene penset ham inn på roing.

– Jeg var den klumsete fotballspi­lleren, forteller 24-åringen fra Sarpsborg.

Moren og faren skjønte at den idretten ikke var noe for ham, men ville heller ikke at han skulle begynne på et treningsse­nter. De ønsket at han skulle begynne med organisert idrett.

Sarpsborg roklubb lå ikke så langt unna. Unggutten var villig til å gå på trening der.

– Jeg likte det med det samme, sier østfolding­en, som alle kaller sporty etter det som skjedde i Plovdiv, den nest største byen i Bulgaria.

Ble skjelven av beskjeden

For i VM var han selv sammen med tre andre i en lettvektsb­åt, en dobbeltfir­er. Etter kvartetten­s konkurrans­e i B-finalen fredag, fikk alle fire beskjed om at de skulle «vaske ut». Det betyr å bruke tid på ergometers­ykkelen for å få bort syre i bena.

Grunnen var at Brun fra Bergen hanglet. Han hadde magesjau og feber.

Holm fikk et par timer senere beskjed om at han var reserve, men først på morgenkvis­ten i går kom den endelige meldingen.

– Jeg ble litt skjelven da jeg forsto at jeg skulle ro en VM-finale, forteller han.

Fikk lite tid sammen

Are Strandli, som aldri har vaert utenfor en finale med Brun etter OL i 2012, kunne ha sagt at han droppet løpet. Det gjorde han ikke. 30-åringen fra Stavanger visste at han måtte gjøre det beste ut av det, og at Holm slett ikke var noen nykommer.

– Han er en dyktig roer, en av flere som kommer bak, sier Strandli om sin nye makker i avslutning­en av dette mesterskap­et.

Holm hadde ligget våken den siste timen før han skulle opp klokken 05.55. Vekten varierte fra 71,5 til 69 kg i tiden før start.

– Jeg sto i dusjen i 15 minutter med et ubehagelig varmt vann, for å få bort vaeske før innveiing, opplyser han. Tilsammen kan ikke de to i farkosten veie mer enn 70 kg i gjennomsni­tt.

Landslagst­rener Johan Flodin fortalte at hans hjerte holdt på å bli knust da han skjønte at Brun ikke var tilgjengel­ig. Han vet hvor hardt Norges beste lettvekter­e satser. De har et VM-gull fra før, og etter OL-bronsen i Rio er målet OL i Tokyo. Ekspertene mente at de var gullfavori­tter. «Det har skjedd undere før», sa svensken da han bar årene til båten.

Debut som ikke var ventet

Jens Holm fikk mange lykkønskni­nger på veien av kameratene sine. Han følte ikke noe press, men merket nervøsitet­en komme. Den erfarne makkeren kom med hyggelige tilbakemel­dinger.

Da startskudd­et gikk, hadde Kristoffer Brun tatt seg til tribunen. Han klarte ikke å vaere inne lenger. Han måtte bare se på.

Den norske duoen gikk hardt ut og lå på sølvplass halvveis. Underveis kom det noen triggerord, som Strandli kaller det. «Kjør!» var én av dem. Begge gjorde akkurat det på siste halvdel av løpet, men Holm merket at kreftene begynte å ta slutt. Konkurrent­ene giret opp. I mål var det Irland, Italia og Belgia som tok de tre plassene på pallen.

Varme omfavnelse­r fra støtteappa­ratet, klemmer og gode ord haglet over det nykomponer­te laget. Holm innfridde. Det gikk bedre enn forventet, syntes han også selv.

– Dette ga mersmak, sier han i teltet etterpå. Kristoffer Brun dukket litt senere opp mellom traerne. Han var blek om nebbet, men måtte bare bort til resten av gjengen for å si hvor imponert han var. Bergensere­n holdt seg på armlengdes avstand. Ingen flere skulle bli smittet. I dag skal to roere ut i finale: Kjetil Borch og Birgit Skarstein. De har mye ugjort.

 ?? FOTO: METTE BUGGE ?? Deilig å vaere ferdig med finalen. Jens Holm laerte utrolig mye og gleder seg til fortsettel­sen.
FOTO: METTE BUGGE Deilig å vaere ferdig med finalen. Jens Holm laerte utrolig mye og gleder seg til fortsettel­sen.
 ?? Journalist
FOTO: BALINT CZUCZ ?? Underveis i finalen. Are Strandli (t.v.) og Jens Holm fikk merke det på slutten av 2000 meter.
Journalist FOTO: BALINT CZUCZ Underveis i finalen. Are Strandli (t.v.) og Jens Holm fikk merke det på slutten av 2000 meter.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway