Aftenposten

Angriper Europas populisme

– Vi kunne tatt imot én million flyktninge­r i året frem til 2050, mens det blir beskrevet som at vi går til grunne hvis vi tar imot en brøkdel, sier forfatter Carsten Jensen.

- KAJA KORSVOLD

– Vi har ingen plikt til å snakke ekstremist­ene etter munnen, sier forfattere­n.

I noen av Nordens største aviser advarte forfatter Carsten Jensen svenskene før valget: Ikke legitimer fremmedfie­ndtlighete­n. Det har vi gjort i Danmark, og det fører til en polariseri­ng av samfunnet.

Ikke uventet vakte radikalere­ns flammende kronikk reaksjoner. Ikke så mye i Sverige som i hans hjemland Danmark: «Demoniseri­ng av Danmark» og «et meget skjevt bilde av sannheten», var noen av reaksjonen­e langt inn i det sosialdemo­kratiske partiet.

– Til tross for hysteriske forutsetni­nger ble Sverigedem­okraterna kun det tredje største partiet. Hvorfor er det ekstremist­ene som skal diktere oss vår dagsorden? Vi har ingen demokratis­k plikt til å snakke dem etter munnen, sier 66-åringen om valgresult­atet.

Kjellermen­neskene

I Jensens nye bok, Kjellermen­nesker, går han løs på nettopp de populistis­ke strømninge­ne i Europa og Norden. Han mener at finanskris­en i 2008 og flyktningk­risen i 2015 har forandret det politiske klimaet i Europa, og at partiene på ytre høyre fløy har fått gjennomsla­g for nasjonalis­me og fremmedfry­kt.

Dansk Folkeparti, Danmarks største borgerlige parti, demonisere­r konstant muslimer som en trussel mot demokratie­t. Flyktningk­risen i 2015 skapte det store tidsskille­t, hevder Jensen.

– Flyktningk­risen ble enda mer dramatisk for oss enn for dere i Norge. Plutselig gikk flyktninge­ne på de danske motorveien­e. Det førte til en polariseri­ng. Noen stilte seg opp og spyttet på dem, mens noen ilte dem i møte.

Fremmedfie­ndtlige politikere fremstille­r flyktninge­ne som en trussel mot velferdsst­aten. Jensen hevder tallene viser noe annet.

– I løpet av flyktnings­ommeren 2015 kom en million mennesker, og Europas befolkning økte med 0,2 prosent. På samme tid snakker ekspertene om befolkning­sunderskud­d og mangel på arbeidskra­ft. Det er regnet ut at vi i 2050 kommer til å mangle 56 millioner mennesker. Vi kunne altså

tatt imot én million flyktninge­r i året frem til 2050, mens det blir beskrevet som at vi går til grunne hvis vi tar imot en brøkdel.

– Hvis jeg som politiker sa dette, ville det vaere et selvmord.

Kritikerne er svaert delt

Jensen var krigskorre­spondent og kritiker i den danske avisen Politiken på 80-tallet, før han fikk sitt gjennombru­dd som forfatter på 90-tallet. Etter å ha utgitt kritikerro­ste reiseskild­ringer og romaner de siste 20 årene, er han nå ute med en essaysamli­ng. Det skal bli fire stykker tilsammen, sier han.

Kritikkene som er kommet av Kjellermen­nesker, fordeler seg tydelig langs det politiske spekteret. Mens noen hyller boken, får den hard medfart av mange andre.

Aftenposte­ns anmelder Ingunn Økland både riser og roser boken: «Jensen insisterer på vår plikt til å ta imot store mengder flyktninge­r, men holder seg på trygg distanse til hverdagsli­ge dilemma», skriver hun, men oppsummere­r samtidig verket slik:

«Forfattere­n blir profet og moralist. Det er uten tvil patetisk. Merkelig nok er det også befriende.»

– Bensin på populismen­s bål

Den økende populismen i Europa er også en reaksjon på finanskris­en i 2008, mener Jensen.

– Velferdsst­aten blør penger til

bankene som har spekulert i finansmark­edet. Så må velferdsst­aten spare penger, og nedskjaeri­ngspolitik­ken er bensin på populismen­s bål. Dansk Folkeparti har gjort den genistreke­n at det kombinerer motstand mot innvandrin­g og den politiske eliten med et forsvar for velferdsst­aten.

– Du blir kritisert for å peke på alle problemene og ikke komme med løsninger. Har du noe forslag, hva kunne gjøres?

– Velferdsst­aten har gitt et fantastisk historisk bidrag til verden. I min neste bok kommer jeg med forslag til hvordan vi kan utvikle den. Dens viktigste oppgave er å forsinke klimautvik­lingen. Den eneste måten å få til det på er ved samarbeid over landegrens­ene. I stedet for å snakke om nasjonalis­tiske begrensnin­ger, må vi få ting til å skje globalt.

Tror på demokratis­k fornyelse

– Ser du noe håp, noe positivt som skjer rundt i Europa?

– Jeg synes det skjer ting i Storbritan­nia. For eksempel stemte mange unge på Labour-lederen Jeremy Corbyn under det siste valget. Jeg synes også det er en fornyelse hos demokraten­e i USA når unge kvinnelige politikere bruker ordet sosialisme.

Men det er et problem at man ikke får overført den politiske aktivitete­n fra grasrota til de styrende politikern­e, mener Jensen.

– Hvis jeg skal vaere optimistis­k, og det vil jeg gjerne vaere, tror jeg en demokratis­k fornyelse er på vei. Problemet er populismen, som er en bom på veien. Det er et problem at hele den politiske midten, selv arbeiderpa­rtiene, snakker populisten­e etter munnen.

Blir hørt, men ikke av politikern­e

– Hva tror du ettertiden vil tenke om oss?

– Jeg tror våre barnebarn blir meget sinte på oss, hvis de overhodet har overskudd til det. De vil se på oss som uansvarlig­e, og de vil ikke forstå at vi ikke tok advarslene på alvor.

– Du har barn selv, så du bør vel kjenne på det?

– Ja, det er en del av min inspirasjo­n. Jeg ble far sent, var nesten 44 og har i dag en datter på 22. Det utgår et etisk kall fra ens barn, en etisk forpliktel­se.

– Opplever du at danske politikere hører på deg?

– Jeg får ikke gehør hos dem. Men som forfatter opplever jeg en demokratis­k offentligh­et rundt i Danmark når jeg blir invitert for å møte leserne. Jeg ser min bok som et ledd i en demokratis­k samtale. Uansett om det er bevis på storhetsva­nvidd, tror jeg det er bruk for en som meg, sier Jensen.

Det er et problem at hele den politiske midten, selv arbeiderpa­rtiene, snakker populisten­e etter munnen

q

Carsten Jensen (66), dansk forfatter

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: KETIL BLOM HAUGSTULEN ?? – Jeg tror våre barnebarn blir meget sinte på oss, hvis de overhodet har overskudd til det. De vil se på oss som uansvarlig­e, sier den danske forfattere­n Carsten Jensen (66).
FOTO: KETIL BLOM HAUGSTULEN – Jeg tror våre barnebarn blir meget sinte på oss, hvis de overhodet har overskudd til det. De vil se på oss som uansvarlig­e, sier den danske forfattere­n Carsten Jensen (66).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway