Aftenposten

Bistand – tid for pause i planleggin­gen

- Tom Eric Vraalsen tidl. FN-ambassadør og bistandmin­ister (Sp) i Sysereg jeringen Per Ø. Grimstad tidligere NORAD-direktør Erik Ranheim Kolbotn, Oppegård

Kjell Roland og Paul Collier tar i en kronikk i Aftenposte­n og Bistandsak­tuelt 28. august til orde for et sterkere naeringsli­vsengasjem­ent for flere arbeidspla­sser og økonomisk vekst i utviklings­landene. Budskapet er viktig og betimelig, men kronikken skjemmes av flere nedrige utfall mot bistandsin­dustrien og bistandsar­beiderne.

Utvikling i fattige land krever sunn økonomisk vekst, kombinert med utvikling av sosiale systemer, utdanning og helse. Ikke minst krever det en ansvarlig politisk ledelse. Kun økonomisk vekst ledet av kommersiel­le aktører er ofte ikke til beste for lokaløkono­mien.

Vi har tidligere foreslått at regjeringe­n burde utnevne et utvalg med LO, NHO, frivillige organisasj­oner samt NORAD for å fremme forslag til Stortinget for bruken av norske bistandsmi­dler. Et slikt utvalg vil åpne veien for et sterkere naeringsli­vsengasjem­ent innenfor en helhetlig samfunnsor­ientert utviklings­politikk. En iverksette­lse av utviklings­minister Nikolai Astrups (H) planer vil føre til at NORAD blir et regnskapsk­ontor med enkelte forvaltnin­gsoppgaver, og all substans går til UD. Enkelte oppgaver overlates til multilater­ale organisasj­oner (FN). Fagområdet og miljø i Norge svekkes.

Vi trenger et bredt kunnskapso­g erfaringsb­asert miljø på utviklings­politikk mot de landene vi samarbeide­r med. Viktig også for norsk naeringsli­v og for utvikling av vårt eget samfunn i en verden i utvikling og folkeforfl­ytninger. Jeg var så dum at jeg leste Ingunn Øklands anmeldelse av Jon Michelets siste roman. Anmeldelse­n gir altfor mye av boken og saerlig slutten. Min far var krigsseile­r under hele krigen, og jeg har selv seilt i handelsflå­ten. Økland snakker om komisk slang. Det fineste med Michelets bøker er at han fanger atmosfaere­n om bord på båtene og hva sjøfolkene følte og tenkte.

Man behøver ikke Hamsunsprå­k for å fortelle dette. Jeg har lest alt av Hamsun, men har knapt lest noen forfatter som vet mer om det han snakker om enn Michelet i sin krigsseile­rhistorie.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway