Aftenposten

Kneblingen av politisk ukorrekte bekymringe­r er et tverrpolit­isk prosjekt

-

Politikere bør vaere et talerør for det folk mener i stedet for å belaere dem om hva de burde mene.

Etter noen skjebnesva­ngre år for vesteurope­isk politikk var det Sverige som sto for tur. Dessverre ser det ikke ut til at det etablerte politiske miljøet har laert noe som helst. Tvert imot.

Som i resten av Vest-Europa de siste årene, ser man en alternativ høyreside på fremmarsj. Til innbyggern­es store fortapelse ser det dog ikke ut som politikern­e ønsker å ta innover seg multikultu­ralismens stadig eskalerend­e bakside.

I stedet får vi en svensk statsminis­ter, Stefan Löfven, som fortrenger velgernes interesser pakket inn og skjult i sitt budskap om toleranse, åpenhet og sikkerhet.

Beklagelig­vis blir det også stadig tydeligere at kneblingen av politisk ukorrekte bekymringe­r er et tverrpolit­isk prosjekt. Resultatet av dette er at det vokser frem et alternativ til det tverrpolit­iske, liberale prosjektet: en ny, alternativ høyreside.

Avler nye problemer

I Sverige ser vi at den minste reaksjon eller mobiliseri­ng mot en åpenbart feilslått innvandrin­gspolitikk, har ført til at politikere på tvers av det tradisjone­lle spekteret har stått sammen i å kneble ytringer de anser som «hatefulle».

Problemet med dette er at man da avler flere problemer som til slutt blir uhåndterba­re. Det verst tenkelige resultat blir at en bekymret del av befolkning­en føler seg så fremmedgjo­rt at de velger å engasjere seg i politiske bevegelser som ikke søker politisk makt gjennom det parlamenta­riske systemet. I Skandinavi­a har vi fått oppleve dette gjennom gruppering­er som Nordisk Front. Et annet eksempel er tyske PEGIDA.

Voksende høyrepopul­isme

Den siste spikeren i kisten er den stadig omfattende, og tilsynelat­ende selektive, bruken av ordet «populisme». Senest under Urixsendin­gen på NRK 10. september kunne man høre om den stadig voksende høyrepopul­ismen i Europa. Selv om de fleste store medier har avvist ideen om at de er selektive i sin dekning av europeisk politikk, velger jeg fortsatt å forholde meg skeptisk. Populisme er for mange blitt et begrep man bruker om partier med en populaer politikk som det etablerte ikke ser ut til å anerkjenne.

Vaer et talerør for folk

Som ung konservati­v er jeg bekymret for nye konservati­ve bevegelser som henter momenter fra Europas mørke historie. Likevel er jeg også bekymret for det etablerte politiske miljøets sterke vilje til å verne om dagens svar på det man kan betegne som rasjonalit­etens jernbur. Politikere bør vaere et talerør for det folk mener, i stedet for å belaere dem om hva de burde mene. Klarer vi det, er vi kommet mye lengre enn

Sverige.

Møt våren i Roma med Kjell Arild Pollestad

 ??  ??
 ??  ?? Even Karlsen Trontveit (17)
Even Karlsen Trontveit (17)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway