Aftenposten

Når politikere kaster ordgranate­r

- Erling Røed Larsen Forsknings­sjef i Eiendomsve­rdi, professor II ved Handelshøy­skolen BI Elisabeth Holvik, Erling Røed Larsen, Helle Stensbak og Arne Jon Isachsen skriver hver mandag om økonomi i denne spalten.

Hva er det som får et land til å gjøre det godt? Det er et stort spørsmål, et som fremdeles får verdens klokeste hoder til å skrape seg i hodet. At politikk kan spille en rolle, aner de fleste. Denne mistanken styrkes av en ny bok: en bok så viktig, så rystende, så ubehagelig at alle lesere blir injisert med uro. Tittelen skal snart avsløres.

Gode økonomer vil peke på at suksessrik­e land satser på utdannelse, rettsvesen, privat eiendomsre­tt, fornuftig pengepolit­ikk og godt innrettede skatter. Incentiver til å eie ideer. Fri handel. Konkurrans­e. Null korrupsjon og nepotisme.

Når dette er på plass, vil et land gjøre det godt. Men. Noe. Mangler. I hvert fall kultur og politikk. For mange er det selvsagt, likevel er det ikke risikofrit­t å ta med slike faktorer. De er jo så ulne og runde at de kan brukes til å forklare alt. Men når en amerikansk president vil starte handelskri­g, må økonomer ta politikk med i analyser. Og det dreier seg om mer enn håpløse forslag om misforståt­t toll. En moderne markedsøko­nomi innrettes etter politisk styring – og markedsøko­nomien er følsom. Uoppmerkso­mhet får følger.

Og dessverre er deler av den økonomiske politikken ikke intuitiv. For eksempel vil sparepolit­ikk i en lavkonjunk­tur forverre en krise. Skattekutt i en høykonjunk­tur gir ubalanser. Køprising fjerner køer. Økonomisk vekst kan vaere grønn vekst. Handelsund­erskudd kan vaere bra.

Andre deler av økonomisk politikk er intuitive, men upopulaere. De fleste skjønner at små sykehus på hvert nes er ressurskre­vende, at arbeidstim­er er grunnlaget for velferd og at stordrifts­fordeler eksisterer. Likevel er plassering av sykehus et minefelt, tiltak mot sykefravae­r ekstremt upopulaert og kommuneref­ormer nesten umulige.

Grunnen er at det er politisk fristende å innta intuitive og populaere standpunkt­er uten analyse og tallgrunnl­ag. Finne flotte slagord. Appellere til lokalpatri­otisme. Og ikke minst: vaere indignert – saerlig mot hovedstade­n.

Faren er at populisme torpederer den langsiktig­e finansieri­ngen av velferdsin­stitusjone­r og blokkerer vanskelige, men nødvendige tiltak som gir resultater først frem i tid. Dermed er politikk og økonomi sammenvevd i et skjebnefel­lesskap.

Dette er tanker jeg fikk da jeg leste How Democracie­s Die av Steven Levitsky og Daniel Ziblatt. I kapittel syv gikk det kaldt nedover ryggen min. Forfattern­e nevner hvordan den nyvalgte Newt Gingrich i 1979 sjokkerte med formulerin­ger hvor «adjektiver ble brukt som steiner». Han beskrev Kongressen som «korrupt». Han ga tips om negative ord for å beskrive motstander­e: patetiske, syke, bisarre, forraedere.

Dette lokker velgere, for steiner knuser argumenter. Andre politikere fristes til det samme – for det er vanskelig å vaere rimelig overfor de urimelige. Et ordvåpenka­ppløp oppsto i USA

– og kompromiss­klimaet ble sprengt i filler.

Men i Norge er vi vel forskånet for forakt? Vel. Rekk opp hånden, de som har registrert et skifte i politikere­s omtale av hverandre.

 ??  ?? Signert
Signert

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway