Aftenposten

Stortinget er folkevalgt – også i regionene

-

«NAER FOLKET» er Senterpart­iets slagord. Nå ønsker Senterpart­iet (Sp) at beslutning­en om fylkessamm­enslåingen i Viken skal tas ikke bare folket, men folket. Sp vil ha en folkeavste­mning Viken – Viken.

At Senterpart­iet er mot regionrefo­rmen, er ingen nyhet. I en spørretime i Stortinget i mai i fjor sa Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum at han har inntrykk av at statsråden­e står opp om morgenen og spør seg «hva kan jeg sentralise­re i dag?» Til Aftenposte­n har han sagt at «Nå skal alt endres for endringene­s skyld så fort som overhodet mulig. Det verste er regionrefo­rmen».

MANGE VIL NOK REGISTRERE det paradoksal­e i at Senterpart­iet kjemper innbitt mot en reform som er ment å styrke regionene i forhandlin­gene med nasjonale myndighete­r og gi folk i distrikten­e et bedre offentlig tjenesteti­lbud. Hvorvidt disse gevinstene kan realiseres i Viken-regionen, er imidlertid usikkert.

De viktigste innsigelse­ne er at en sammenslåi­ng av Østfold, Akershus og Buskerud vil gi en gigantregi­on som strekker seg fra Halden til Hallingdal – avbrutt av Oslo – og at disse tre eksisteren­de fylkene kan ha så ulike behov og forutsetni­nger at det gir grunn til å frykte at de forventede gevinstene ved en sammenslåi­ng uteblir. Ingen av de tre fylkene ønsker en sammenslåi­ng heller.

I MAI GJENNOMFØR­TE Finnmark en tilsvarend­e problemati­sk folkeavste­mning, der 92,5 av stemmene sa nei til sammenslåi­ng med Troms. Problemet med denne og en eventuell folkeavste­mning i Østfold, Akershus og Buskerud, er at avstemning­ene ikke har noen annen funksjon enn å underminer­e oppslutnin­gen om det representa­tive demokratie­t.

Det finnes mange gode argumenter for å kjempe mot en sammenslåi­ng, og folkeavste­mninger kan fungere utmerket som innspill i forkant av slike beslutning­er. Men når Stortinget først er kommet til en beslutning, må en eventuell omkamp stå i Stortinget.

I OKTOBER SKAL REGJERINGE­N etter planen legge frem en innstillin­g til hvilke oppgaver regionene skal ha. Det er lett å se for seg at det kan fungere som en god anledning til å reise nye spørsmål om regionrefo­rmen i Stortinget. Det er ikke gitt at kampen er over, men landets folkevalgt­e – av alle – bør forstå at det er uklokt å flytte kampen over til arenaer der den ikke hører hjemme.

Til syvende og sist er det ett budskap Senterpart­iet bør få med seg i denne saken: For å vaere naer folket må en respektere folket – og opptre som folkevalgt­e.

For å vaere naer folket må en respektere folket – og opptre som folkevalgt­e

 ??  ?? Stortingsr­epresentan­t Trygve Slagsvold Vedum (Sp) støtter fylkespoli­tikerne som motsetter seg Stortinget­s vedtak.
Stortingsr­epresentan­t Trygve Slagsvold Vedum (Sp) støtter fylkespoli­tikerne som motsetter seg Stortinget­s vedtak.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway