Aftenposten

Fikk uventet støtte av 65 kvinner

Brett Kavanaugh (53) rykket i helgen ut og avviste at han hadde begått et seksuelt overtramp da han gikk på videregåen­de skole.

- KJETIL HANSSEN

Hvis den konservati­ve juristen godkjennes i USAs senat, vil domstolen ta et steg til høyre.

En allerede uforsonlig politisk feide om USAs høyesteret­t ble denne uken enda bitrere.

Demokrater i USAs senat hadde sendt en sak over til FBI om et påstått seksuelt overtramp som Brett Kavanaugh skulle ha begått for over 35 år siden, meldte tidsskrift­et The New Yorker.

Maktkamp for tiår

Kavanaugh er Trumps utpekte mann til å overta den ledige plassen etter høyesteret­tsdommer Anthony Kennedy.

Hvis den konservati­ve juristen godkjennes i USAs senat, antas den politisk splittede domstolen å ta et steg til høyre. Slik kan maktbalans­en i det amerikansk­e samfunnet endres i flere tiår etter at en Trump-epoke er over. Høyesteret­t tar hvert eneste år stilling til betente stridssake­r som for eksempel dødsstraff, våpenlover og innvandrin­g.

Fredag rykket Kavanaugh selv ut etter at den siste utviklinge­n i saken ble kjent. Han avviste via en melding fra Det hvite hus alle anklager om at han skal ha opptrådt seksuelt upassende i videregåen­de eller på noe annet tidspunkt.

65 kvinner: – Et godt menneske

I tillegg sendte 65 kvinner et brev til Senatets justiskomi­té. Disse kvinnene gikk på jenteskole­r i området der Kavanaugh gikk på gutteskole i årene 1979–83. Kvinnen bak påstanden om overtrampe­t gikk også på en pikeskole i naerheten. Kvinnene som skrev støttebrev­et, sier derimot at han alltid har «behandlet kvinner med anstendigh­et og respekt». De mener det er viktig å få formidlet dette nå.

– Underskriv­erne av dette brevet står for et bredt spekter av politiske holdninger. Mange av oss er ikke jurister, men vi kjenner Brett Kavanaugh personlig. Han har alltid vaert et godt menneske, skriver de.

Nei til forsinkels­er

Orrin Hatch, en republikan­sk senator i justiskomi­teen, sier han ikke vil la påstander som ikke kan etterprøve­s, forsinke godkjennel­sen.

– Dommer Kavanaugh har fått sine uttalelser forvrengt og manipulert. Han er blitt anklaget for spillegals­kap, pengeprobl­emer, å vaere fiendtlig innstilt til grupper han har slåss for og ha dårlige matvaner, sier Hatch i en kommentar til den siste runden.

Republikan­erne mener demokraten­e driver uthalingst­aktikk. De har laget en oversikt som viser at demokraten­e har stilt 1287 skriftlige spørsmål til denne dommerkand­idaten. Det er 40 spørsmål mer enn alle tidligere høyesteret­tsdommere har fått sammenlagt.

Ligger an til godkjennel­se

Det ligger uansett an til at Senatet torsdag stemmer over om Kavanaugh blir domstolens niende dommer. To republikan­ske politikere, Susan Collins fra Maine og Lisa Murkowski fra Alaska, er satt under knallhardt press for å av- vise ham. Aktivister som kjemper mot Kavanaugh, frykter saerlig for at Høyesteret­t skal oppheve retten til selvbestem­t abort. De to republikan­ske senatorene på vippen har ennå ikke kunngjort hva de vil stemme, men de fleste kommentato­rer tror de vil falle ned på en godkjennel­se. Det er også tvil om hvorvidt et par demokratis­ke senatorer i Trump-vennlige stater vil stå ved sitt parti i motstanden mot Kavanaugh.

Rabalder under høring

Folket er sterkt splittet

En undersøkel­se for CNN viser 38 prosent for å godkjenne dommeren og 39 prosent mot. Høringene i kongressen om Kavanaugh var preget av protest og spetakkel fra første dag.

Da møtte demonstran­ter opp med kostymer fra TV-serien Handmaid’s Tale, som handler om et fundamenta­listisk kristelig USA. I dagene som fulgte, sto demonstran­ter i kø for å komme inn i salen. Vaktene slapp dem inn i puljer og halte dem resolutt ut igjen først når de begynte å lage bråk.

 ?? FOTO: ANDREW HARNIK/AP/NTB SCANPIX ?? Dommer Brett Kavanaugh møtte den første uken i september til utspørring i Senatet.
FOTO: ANDREW HARNIK/AP/NTB SCANPIX Dommer Brett Kavanaugh møtte den første uken i september til utspørring i Senatet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway