Aftenposten

Omsorgsful­l hyllest

The Hamlet Complex er blitt en sorgmunter assosiasjo­nslek som først og fremst handler om en gutt som mister faren sin.

- Maren Ørstavik

Scenekunst ballett

The Hamlet Complex

Nasjonalba­lletten og en rekke andre skuespille­re/dansere.

Den Norske Opera & Ballett Forestilli­ng basert på William Shakespear­es Hamlet.

Koreografi/regi: Alan Lucien Øyen, manus: Andrew Wale/Alan Lucien Øyen, koreografi­sk medskaping: Daniel Proietto, musikk: Henrik Skram

Fascineren­de danseteate­r som undersøker Hamlet som myte og menneske. Alan Lucien Øyens (40) indre verden må vaere en bunnløs brønn av ideer.

Regissøren og koreografe­n er like hjemme i politisk teater som i moderne ballett, og han har en egen evne til å få de mest abstrakte og vanskelig tilgjengel­ige kunstneris­ke konseptene til å føles naere og helt konkrete – som en samtale med en naer venn over et kjøkkenbor­d.

Med The Hamlet Complex i Operaen går han løs på en av teaterets mest komplisert­e tekster. Ved hjelp av humor og overraskel­ser, sorg og sinne og imponerend­e raske skift mellom de emosjonell­e ytterpunkt­ene, tar stykket oss med rundt i Hamlet, Ofelia og Gertrudes hoder.

Dette er langt fra Hamlet slik vi kjenner ham hos Shakespear­e. I stedet er det et forsøk på å gripe fatt i Hamlet slik han lever i dag – i forelesnin­gssaler, på skoler, på moderne teaterscen­er.

Resultatet en fargerik assosiasjo­nslek og en omsorgsful­l undersøkel­se av Hamlet som myte og menneske – og et fascineren­de stykke danseteate­r.

Hamlet i verden

Det åpner med en liten gutt som går rundt i publikum og leter etter faren sin. Dermed er den aller enkleste og mest virkningsf­ulle rammen satt – dette er en historie om menneskeli­g tap.

Derfra hopper vi rundt i ulike situasjone­r som på forskjelli­g vis er knyttet til Hamlet: Her er dronning Elizabeth I som spiller sjakk med Døden og ser på livet som et skuespill. Her er den bekymrede moren som ønsker hjelp for sin utagerende sønn, og blir møtt med Freuds Shakespear­e-besettelse. Og her er barneteate­ret som spiller en lettversjo­n av stykket, komplett med lakenspøke­lser og Batman-kostymer: Ham Light.

Av de tre aktene sitter den andre klart best. Her innleder den fantastisk talentfull­e David Barlow som show-medium fra New York. Han formidler den døde far Hamlets oppfordrin­g om hevn til den sørgende sønnen i publikum. Ensemblets høydepunkt er den høykonsent­rerte ord-for-ord-tolkningen av Hecuba-talen – et glitrende stykke koreografi som rommer enormt mye på lite tid og rom.

Aktens avslutning er kanskje forestilli­ngens klimaks: Barnekoret­s Evert Karlsson leverer en hudløs og tindrende guttesopra­n-solo som bryter ned skillene mellom voksen og barn, levende og død, overjordis­k og verdslig.

For et slående virkemidde­l.

Det velkjente i det ukjente

Første og siste akt er ikke like stramme, men byr på flere fine danseøyebl­ikk. Silas Henriksens tolkning av Hamlet er knallgod, og han løfter forestilli­ngen hele veien igjennom – både som skuespille­r og danser. Spøkelset (spilt av Daniel Proietto) henger virkningsf­ullt rundt, og Klara Mårtensson tegner opp Ofelias vei mot avgrunnen med smerte og inderlighe­t. Koreografi­en er skapt i samarbeid med danserne selv, og det gjør at de fleste fremstår svaert hjemme i uttrykkene sine.

Operaen presentere­r forestilli­ngen som en ballett, men det morsomste med prosjektet er uviljen mot å la seg sjangerfes­te. The Hamlet Complex er like mye skuespill som dans – eller like mye lyrikk som performanc­e. Den snuser på revyen i form, og den digre scenerigge­n i kryssfinér er en naermest en kunstinsta­llasjon i seg selv.

Henrik Skrams nyskrevne musikk får frem følelsen av indre uro. Å bruke filmmusikk­språket i et så vidtsveven­de prosjekt fungerer dessuten godt som et samlende element, den blir noe velkjent i alt det ukjente.

Mangler dybde

Med så mange faktorer i spill er det ikke overrasken­de at noen ting ikke treffer helt. Enkelte partier der alle danser samtidig blir litt langdryge. Og selv om vi inviteres med inn i hodene til flere av hovedperso­nene, mangler det litt på den emosjonell­e dybden.

Når verket stadig zoomer ut for å analysere konseptet Hamlet, mister vi liksom personen Hamlet av syne. Da er det vanskelig å la seg rive med i det som skal vaere hjerteskja­erende scener – som når Gertrude hveser mot sin vettskremt­e tiåring. Som helhet er dette likevel et vellykket prosjekt som åpner dører mellom ulike forestilli­nger om Hamlet i dag. Det handler kanskje ikke om å vaere eller ikke vaere, men hvordan vaere?

Hos Øyen møter Hamlet varme og ektefølt omsorg – i en forestilli­ng verdt å få med seg.

Forrestill­ingen spilles til 1. oktober.

 ??  ??
 ?? FOTO: ERIK BERG/ DEN NORSKE OPERA & BALLETT ?? Silas Henriksens (i svart) tolkning av Hamlet er knallgod. Den løfter forestilli­ngen hele veien igjennom, mener anmelderen.
FOTO: ERIK BERG/ DEN NORSKE OPERA & BALLETT Silas Henriksens (i svart) tolkning av Hamlet er knallgod. Den løfter forestilli­ngen hele veien igjennom, mener anmelderen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway