Aftenposten

Kinesisk filmstjern­e har vaert borte i to måneder

- INGVILD FJELLTVEIT

Fan Bingbing, en av Kinas mest kjente skuespille­re, ble anklaget for skattefusk. Nå er hun ikke sett offentlig på to måneder.

Den kinesiske skuespille­ren har hatt roller i kassasukse­sser som X-Men: Days of Future Past (2014) og Iron Man 3 (2013) og spilt i en rekke kinesiske storfilmer. Nå har hun ikke gitt lyd fra seg siden juli.

Internasjo­nalt er 37-åringen også kjent som modell og sangerinne. I fjor toppet hun Forbes’ liste over Kinas best betalte kjendiser. Ifølge The Guardian er hun ikke sett offentlig siden 1. juli i år.

Hun har heller ikke lagt ut oppdaterin­ger på sosiale medier siden juni. Tidligere har hun pleid å komme med oppdaterin­ger på det kinesiske mikroblogg­stedet Weibo, der hun har 62 millioner følgere, minst én gang daglig, skriver Business Insider. Nå spekuleres i om Fan er fengslet av kinesiske myndighete­r, melder CNN og en rekke andre internasjo­nale medier.

Skatteunnd­ragelse-anklager

Bakgrunnen for spekulasjo­nene er at Fan tidligere i år ble beskyldt for skatteunnd­ragelse. I mai la et tidligere anker for en statlig kinesisk TV-kanal ut et innlegg på sosiale medier om Fan. Han la frem arbeidskon­trakter som skulle vise at Fan unndro seg skatt, ifølge CNN.

Dokumenten­e viste ifølge den statlig eide avisen Global Times at Fan opererte med to ulike arbeidskon­trakter i forbindels­e med en filminnspi­lling. Den ene oppga at hun fikk betalt 1,5 millioner dollar i lønn. Den andre, private kontrakten oppga at hun tjente 7,5 millioner dollar.

Praksisen, som i Kina blir kalt «yin-yang-kontrakter», er en form for skatteunnd­ragelse der kontrakten med lavest beløp sendes til myndighete­ne, mens den andre sikrer skattefri inntekt for et høyere lønnsbeløp, skriver CNN.

Kort tid etter annonserte skattemynd­ighetene i Jiangsu-provinsen, der Fan driver et filmstudio, at de kom til å etterforsk­e skatteunnd­ragelse fra «enkelte film- og TV-arbeidere», ifølge South China Morning Post.

6. september skrev den statlige avisen Securities Daily en artikkel der det skal ha stått at Fan var «under kontroll og i ferd med å motta juridisk dom», ifølge CNN. Artikkelen ble senere slettet.

Det har så langt ikke kommet offisielle uttalelser om hvor Fan befinner seg. Hun er heller ikke offisielt anklaget for å ha gjort noe kriminelt, skriver The Guardian.

Fans talsperson­er har avvist at hun har hatt noe å gjøre med kontrakten­e som ble lekket på sosiale medier.

Fjernet fra reklamer

I perioden etter at Fan forsvant fra offentligh­eten, er hun også blitt fjernet fra flere filmplakat­er og reklamekam­panjer.

The New York Times skriver at navnet hennes er tatt bort fra plakater og promoterin­gsmaterial­e for den kinesiskpr­oduserte filmen Air Strike med Bruce Willis i hovedrolle­n. Filmen skulle opprinneli­g ha premiere i august, men er blitt utsatt til oktober. Fan skal også ha hatt en rolle i en animasjons­film som skulle hatt premiere i juni, men den er nå utsatt på ubestemt tid.

Flere av merkene hun har frontet, har også tatt avstand fra Fan, melder avisen.

Uvisst hvor hun befinner seg

Spekulasjo­nene om at Fan har havnet i konflikt med myndighete­ne ble ytterliger­e forsterket da hun i forrige uke havnet sist på en liste over de kinesiske kjendisene som tar mest samfunnsan­svar, skriver The Sunday Times.

Listen er utarbeidet av blant annet The Chinese Academy of Social Sciences Corporate Social Responsibi­lity Research Institute, som ifølge The Guardian har tette bånd til kinesiske myndighete­r.

 ??  ?? Fan Bingbing (37) under Cannes-festivalen i mai.
Fan Bingbing (37) under Cannes-festivalen i mai.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway