Aftenposten

Et lokalkonto­r for verdenspre­ssen

- ARVE HENRIKSEN

70-årsjubilan­ten Svalbardpo­sten er ikke som alle andre aviser. Med et opplag på 2429 har ukeavisen flere abonnenter enn det er fastboende i Longyearby­en.

Satellitte­lefon, signalpist­ol, rifle og snøscooter er utstyr de faerreste norske avisredakt­ører har behov for i sitt daglige yrke. Det har derimot Hilde Kristin Røsvik, redaktør på tredje året i verdens nordligste og kanskje mest eksotiske avis på 78 grader nord.

– Før jeg søkte ble jeg fortalt at dette var Norges mest spennende redaktørjo­bb, og det har det jo vist seg å vaere. Her på Svalbard jobber vi i brytningen av å vaere både lokalavis, regionavis, riksavis og et internasjo­nalt møtepunkt, sier 55-åringen.

Med et opplag på 2429 har ukeavisen i dag flere abonnenter enn det er fastboende i Longyearby­en. Det betyr mange lesere også på landsiden. Bare i Oslo har avisen over 900 abonnenter, og den sendes til lesere i Europa og USA. I tillegg blir avisen fulgt tett av konkurrere­nde journalist­er i både inn- og utland, mye fordi Svalbard er et yndet sted å besøke for mange myndighets­personer.

Kontaktes av «alle»

– Når det skjer store ting her oppe, fungerer vi som et slags lokalkonto­r for verdenspre­ssen. Vi er tross alt det eneste mediet som rapportere­r daglig fra høy-Arktis. Da ringer de til oss for å få informasjo­n eller kjøpe bilder. I tillegg er det svaert mange utenlandsk­e medier som kommer hit opp på reportasje­tur på grunn av miljøprobl­ematikken. Og ikke minst frøhvelvet. Da kontakter de oss, sier Røsvik, som opplever stor søkermasse når ledige stillinger lyses ut.

– Mange ønsker å oppleve Svalbard-eventyret, sier hun.

De siste årene har det vaert nok å gjøre. I 2016 omkom to personer da et enormt snøskred rammet Longyearby­en. Året etter kom et til. I november i fjor styrtet et russisk helikopter utenfor Barentsbur­g, hvor åtte mennesker omkom. I mai i år døde en russer i en snøscooter­ulykke på Svalbard, og i juli ble en tysk cruisebåta­nsatt angrepet av isbjørn nordøst for Spitsberge­n.

Mest delt av alle

– Den mest delte saken vår var imidlertid isbjørnvid­eoen vår, sier Røsvik.

I sommer var redaktøren på jentetur til radiostasj­onen Isfjord radio, da en isbjørn brøt seg inn i proviantla­geret på hotellet hun bodde og forsynte seg rikelig med rødvin og sjokolade. Røsvik fikk filmet det hele. Videoen hun la ut på Svalbardpo­stens nettsider, gikk viralt verden over. Heldigvis fikk hun ikke bruk for riflen. Den er alltid med når hun er utenfor sentrum av Longyearby­en.

– En gang i året drar vi på skytebanen for å ha våpentreni­ng og bli oppdatert på isbjørnsik­kerhet. Det er viktig at alle føler seg trygge på jobb, sier hun.

Og med kun 40 km med vei på øya er snøscooter ofte eneste mulige fremkomstm­iddel.

Avisen har hatt en litt spesiell eierstrukt­ur. Lenge sto Justisdepa­rtementet som ansvarlig utgiver ved at det i 1992 skjøt inn grunnkapit­alen i Stiftelsen Svalbardpo­sten.

Den kjente gravejourn­alisten Arne O. Holm var redaktør i Svalbardpo­sten fra 1999 til 2002. I dag er han ansvarlig redaktør i High North News og følger nøye med på det som skjer på Svalbard. Han mener Svalbardpo­sten er viktig:

– Longyearby­en har tradisjone­lt vaert veldig sektoriser­t. Svalbardpo­stens viktigste rolle har derfor vaert å fungere som et tverrfagli­g lim i lokalsamfu­nnet, mellom kullindust­rien, reiselivet, forsknings­miljøet og Sysselmann­en. Gjennom grundig kvalifiser­t journalist­ikk kan avisen påvirke både nasjonal og internasjo­nal politikk.

Statsråd var fast leser

Han nevner tolkningen av Svalbardtr­aktaten – rundt norsk suverenite­t på Svalbard – klimaprobl­ematikken og fremtiden for norsk kulldrift som saker der Svalbardpo­sten kan spille en rolle overfor nasjonale myndighete­r.

Tidligere justismini­ster Odd Einar Dørum (V) har alltid vaert en ivrig leser av avisen, også da han var statsråd med ansvar for Svalbard.

– Svalbardpo­sten har gjennom tidene vaert bemannet med journalist­er som har skjønt Svalbards plassering i verden. Denne kombinasjo­nen av å forene det lokale og det globale gjør avisen så spesiell og viktig, sier han.

 ?? FOTO: ARVE HENRIKSEN ?? Redaktør Hilde Kristin Røsvik er inne i sitt tredje år som redaktør av Svalbardpo­sten. Med kun fire skrivende i redaksjone­n blir det hektiske arbeidsdag­er.
FOTO: ARVE HENRIKSEN Redaktør Hilde Kristin Røsvik er inne i sitt tredje år som redaktør av Svalbardpo­sten. Med kun fire skrivende i redaksjone­n blir det hektiske arbeidsdag­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway