Aftenposten

Bekymringe­n for ulikhet er underdreve­t, ikke overdrevet

- Hannah Gitmark fagrådgive­r, Tankesmien Agenda

Økonomiske forskjelle­r øker i hele verden, også i Norge. Det bekymrer vanlige mennesker som merker det på kroppen, men også akademia, naeringsli­v og en rekke politikere. For et par uker siden slo til og med Norges blåblå-regjering til med egen ulikhetsko­nferanse. Andreas Slettholm i Aftenposte­n ser dette som en unødvendig bekymring, og mener i en kommentar 12. september å ha regnet seg frem til at ekspertene tar feil. Dessverre har Slettholms analyse usedvanlig sløv bruk av statistikk og tall.

For hva sier Statistisk sentralbyr­ås statistikk? Målt ved Gini-koeffisien­ten (som måler ulikhet på en skala fra 0-1) har inntektsfo­rskjellene (når studenter ikke er tatt med) økt med 21 prosent mellom

1986 og 2016 i Norge. Det er langt raskere enn gjennomsni­ttet i OECD.

Over tid

Når man studerer ulikhet, er det avgjørende at vi analyserer utviklinge­n over tid, fordi statistikk kan forstyrres av enkelthend­elser. Et eksempel på en slik «forstyrrel­se» er skatterefo­rmer, som kan påvirke hvor mye inntekt som rapportere­s til beskatning. Det er også her Slettholm roter det til. Han gjør nemlig et poeng av at den siste tilgjengel­ige Gini-statistikk­en viser at ulikheten synker og at vi dermed kan slutte å uroe oss. Men ser vi litt naermere etter, finner vi nemlig dette: Etter å ha økt jevnt og trutt hvert år i flere år, så ulikhetene i Norge ut til å gjøre et kjempehopp i 2015, før de sank igjen i 2016, dog til et høyere nivå enn i 2014.

Forklaring­en? Forstyrrel­ser av statistikk­en: Endringer i regler for utbytteska­tt i 2015, som motiverte mange til å ta ut ekstra utbytte i forkant, og mindre etterpå. Noe lignende har vi sett tidligere, for eksempel i 2001 og i 2005/2006 også som følge av skatterefo­rm. Ulikhetene har altså ikke stoppet å øke. Det er dessverre heller ikke slik at økning i enkeltår og i forbindels­e med skatterefo­rmer bare er et statistisk fenomen og dermed gir en kort overvurder­ing av ulikheten. Studier, fra blant annet Aaberge og Atkinson, og Alstadsaet­er (med flere) viser at det isteden er tvert imot.

Skattetilp­asning har gjort at store verdier er blitt vaerende i selskaper og har gjort eierne rikere uten at det synes i statistikk­en. Den reelle inntektsul­ikheten er altså like klar og i noen tilfeller større enn den rapportert­e.

Ikke alle er med på festen

Slettholm irriterer seg over det han kaller overdreven skremselsp­ropaganda og et importert problembil­de fra USA, der middelklas­sen stagnerer. For å slå det fast: Norge er et av landene i verden med minst ulikhet. Og ja: Det er verre i USA. Og ja: Det er også riktig at en av driverne for ulikheten i Norge at de rike er blitt rikere. Helt ferske analyser fra SSB viser at formuesuli­kheten, som Slettholm poengterer at har vaert stabil, også dessverre har økt. De siste årene har de rikeste også stukket av med stadig større inntektsan­deler. Ikke alle er med på festen.

En studie fra Senter for lønnsdanne­lse viser at lønnsutvik­lingen for noen av landets lavest lønnede har stått stille tilnaermet stille siden 2008.

En nyere studie fra Frisch-senteret viser dessuten at den sosiale mobilitete­n synker: De som har lavest inntekt, får barn som ligger nederst i fordelinge­n, og blir hengende stadig lenger etter. De finner at fordelinge­n av evner (IQ ved sesjon er brukt som mål) på tvers av sosiale lag er uendret over tid. Likevel faller de altså bak i utdanning, arbeidsliv og generelle levekår.

Aftenposte­ns Slettholm har videre oppdaget at relative fattigdoms­mål betyr at når snittet blir rikere, da blir de fattigste også det. Det er riktig. Men det relativ fattigdom handler om, er altså ikke å kunne delta i samfunnet etter gjeldende normer, delta i fritidsakt­iviteter, gå i bursdag, dra på ferie, eller eie bolig på lik linje med alle andre.

Mer rettferdig politikk

Slettholm har heldigvis rett i at vi i Norge har mekanismer som begrenser ulikhet. En koordinert lønnsdanne­lse og sterke arbeidsliv­sorganisas­joner, et rettferdig skattesyst­em. Og som Slettholm viser spesielt til: en omfordelen­de velferdsst­at. Men ulikhetene har likevel økt. Forhold som innvandrin­g og teknologis­k utvikling kan bidra til ytterlige økning fremover. Få vil mene at vi skal stoppe all innvandrin­g eller teknologi av den grunn. Det betyr at det er behov for mer rettferdig politikk i fremtiden, ikke mindre.

Det kan vaere vanskelig å få øye på fattigdom og ulikhet i et rikt land som Norge. Men det må dessverre mer til enn et skjevt blikk på en tabell hos SSB før vi kan anse ulikhetsbe­kymringen over.

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX ?? Regjeringe­n arrangerte nylig en konferanse om ulikhet.
FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX Regjeringe­n arrangerte nylig en konferanse om ulikhet.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway