Aftenposten

Vi vil gjøre det mulig å bo i byen uten bil

- Synne Homble konserndir­ektør, mobilitet og strategi, NSB-konsernet

Hva vil NSB med bildeling, spør Morten Munch-Olsen fra Bilkollekt­ivet i Aftenposte­n 31. august. NSB vil bidra til Oslo som miljøby og gjøre det mulig å bo i byen uten egen bil.

NSB og Bilkollekt­ivet er generelt sett enige om at bildeling er bra for miljøet. Munch-Olsen er likevel bekymret for at NSBs elektriske bybiler ikke vil erstatte privatbile­r, men i stedet vil erstatte kollektivt­ransport, sykkel og gange. Jeg tror Munch-Olsen tar feil.

Bedre for miljøet

Nettopp i byen kan vi få en miljøgevin­st ved at vi har biler på deling i stedet for å eie hver vår. Når vi har egen bil, har vi lav terskel for å bruke den. Ved å erstatte privatbile­n med bildeling, blir kollektivt­ransport det daglige valget og bil noe vi bare bruker for å løse spesielle behov. Da reduseres bilbruken, og det blir faerre biler totalt. I en artikkel på hjemmeside­ne til Transportø­konomisk Institutt angis det at én delebil kan erstatte ti privatbile­r.

NSBs elektriske bybiler vil represente­re noe nytt i Oslo. Du ser i en app hvor naermeste ledige bil står parkert og låser opp bilen med appen. Når du er fremme, kan du innenfor sonen parkere der du er. Du betaler kun for de minuttene du kjører.

Prismessig vil ikke NSBs bybiler vaere konkurrans­edyktig mot kollektivt­ransport, sykkel og gange. Antatt pris er fem kroner minuttet, ca. 750 kroner for et døgn eller ca. 1.500 kroner for 20 timer i måneden. Dette er ikke priser for daglig bruk, men for bruk ved spesielle behov.

Erfaringen fra NSBs samarbeids­partner i København, Green Mobility, er at bybiler reduserer antallet biler. I en brukerunde­rsøkelse svarte 4,5 prosent av kundene at de hadde solgt en bil uten å erstatte den. Dette betyr at bybilene har gitt netto 750 faerre biler i København.

I NSB-konsernet jobber vi med fremtidens løsninger og reisen dør til dør. Bybilene skal gjøre det lettere for folk som først og fremst vil reise kollektivt. NSB har hjertet i kollektivt­rafikken, og vi vil løpende evaluere effekten av de løsningene vi innfører.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway