Aftenposten

Upresist om opphør

- André Møkkelgjer­d advokatful­lmektig, Advokatfir­maet Sulland Marek Linha juridisk rådgiver, Norsk organisasj­on for asylsøkere (NOAS)

Seniorrådg­iver i Utlendings­nemnda (UNE), Øyvind Dybvik Øyen, skriver i Aftenposte­n 05. september at Høyesteret­t har slått fast at barnets beste ikke er en del av opphørsvur­deringen, slik det ble hevdet i en nylig lansert rapport.

Vi går ut ifra at Øyen tenker på Farida-saken, der Høyesteret­t 23. mars forkastet statens anke og dermed bekreftet at UNEs vedtak om opphør var ugyldig. Det Øyen hevder, står ikke i dommen. Det ville i tilfellet vaert oppsiktsve­kkende, ettersom FNs barnekonve­nsjon krever at barnets beste skal vurderes i «alle handlinger som berører barn».

I dommen sa Høyesteret­t derimot noe om når det må gjøres forholdsme­ssighetsvu­rderinger etter Grunnloven og Den europeiske menneskere­ttskonvens­jon (EMK). UNE følger ikke disse anvisninge­ne, hverken i det nye vedtaket i Farida-saken, eller i stornemnds­aken om opphør av flyktnings­tatus for en flyktning fra Mogadishu. Vedtak om opphør uten slik forholdsme­ssighetsvu­rdering er i strid med EMK.

Høyesteret­t uttalte i samme sak at opphørsvur­deringen

«ikke er en direkte speilvendi­ng av vilkårene for å innvilge flyktnings­tatus». Det må også vurderes om det har skjedd «en vesentlig og stabil endring» i sikkerhets­situasjone­n – en dobbeltgar­anti.

Det er varslet søksmål i stornemnds­aken. NOAS vil erklaere partshjelp når det tas ut stevning.

Advokatfir­maet Sulland vil represente­re NOAS som partshjelp­er i søksmålet som omtales. Møkkelgjer­d er i tillegg forfatter av den juridiske analysen som ligger som vedlegg til rapporten UNE omtaler.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway