Aftenposten

Barn født tidlig på året blir best i test

- Tore Kristian Aune førsteaman­uensis

Forventnin­gsfulle barn født i 2012 har de siste ukene hatt sine første dager i 1. klasse på skolen. Noen av disse barna er født i desember og er 5 år noen måneder til, mens andre i klassen er født i januar og har vaert 6 år en god periode allerede. Noen er altså nesten et helt år eldre, som i dette eksempelet er en relativ aldersfors­kjell på over 16 %. Dersom alt annet er likt, gir aldersfors­kjellen mellom disse elevene betydelige forskjelle­r i elevenes antropomet­ri (fysiske proporsjon­er), fysiske kapasitete­r, motoriske og kognitive ferdighete­r, samt psykisk og sosialt modningsni­vå. Slike forskjelle­r som følger av fødselsdat­o innen samme årskull, omtales som relative alderseffe­kter (RAE).

Forskning på individuel­le forskjelle­r har en lang historie. Allerede i 1869 påpeker Frances Galten at det er store variasjone­r i individers utvikling, og at mange forskjelle­r ikke bare jevner seg ut, men

også endres kraftig etter puberteten.

Skvises ut av idretten

Innen idrett kommer det studier på 1960-tallet som viser sammenheng­en mellom fødselsdat­o og prestasjon­er. I Sverige viser forskning fra tidlig på 1980-tallet at resultaten­e i barnelangr­enn i stor grad følger barnets relative alder. I samme tiår kommer også bestselger­boken Outliers, som viser at det i NHL (amerikansk eliteishoc­key) er en betydelige overrepres­entasjon av spillere født første halvår. Spillere født sist på året er de facto mindre fysisk utviklet og skvises bokstaveli­g ut av ishockeyba­nen i barneårene.

Undersøkel­ser vi har gjennomfør­t nylig i Norge, viser det samme. For eksempel er omtrent 75 % av spillerne som eliteserie­klubbene i fotball har selektert til klubbenes aldersbest­emte lag (14-19 år), født første halvår, og det samme ser man i satsingsla­g til toppseriek­lubber i håndball for damer der vi har eksempler på at 85 % av de selekterte spillerne er født første halvår (jenter 16).

Dette viser at seleksjons­mekanismen­e innen barneidret­t er svaert effektive; har du ulempen med å vaere født siste halvår, er risikoen stor for at du selekteres bort i mange idretter. Det paradoksal­e er at forskning også viser at det er få av dem som blir selektert tidlig, som blir fremtidige eliteutøve­re. Det beviser at tidlig seleksjon gir liten prediktiv validitet for fremtidige prestasjon­er i voksen alder.

Det er ikke unormalt at det er en forskjell på tre år mellom barn i én og samme skoleklass­e. Mer testing i skolen synes å forsterke forskjelle­ne.

Også i skolen?

Spørsmålet vi har stilt, er om dette også gjelder i skolen?

For å undersøke dette har vi eksempelvi­s studert fordelinge­n av karakterer i kroppsøvin­g for 9. klasse og 3. året på videregåen­de skole. Resultaten­e viser at elever født i første kvartal, i gjennomsni­tt har de beste karakteren­e. Karakteren for elevene går systematis­k nedover utover i året for hvert kvartal for både gutter og jenter. Ser en spesifikt på de beste karakteren­e, blir 73 % av toppkarakt­erene gitt

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway