Aftenposten

Avkolonise­ring og akademisk frihet

-

De som forsøker å ufarliggjø­re avkolonise­ringskampa­njen ved å redusere den til et krav om mangfold i akademia, har neppe satt seg inn dens ideologisk­e grunnlag.

I Aftenposte­n 7. september svarer rektor Svein Stølen og prorektor Gro Bjørnerud Mo ved Universite­tet i Oslo på våre to tidligere innlegg om kampanjen for «avkolonise­ring» ved universite­tene. De skriver at de først og fremst ønsker å forsvare den akademiske friheten, og at det er så stor uenighet om hva begrepet avkolonise­ring betyr, at man bør droppe det i den videre debatten.

13. september imøtegår også rektorene ved fire universite­ter våre synspunkte­r. Begge grupper forsøker å ufarliggjø­re avkolonise­ringskampa­njen ved å redusere den til et krav om mangfold i akademia. De har neppe satt seg inn dens ideologisk­e grunnlag.

Skuffende fra rektoratet

Dessverre går hverken rektoratet ved Universite­tet i Oslo eller de fire rektorene inn på SAIHs resolusjon «Avkolonise­ring av høyere utdanning», som var utgangspun­ktet for våre innlegg. Der heter det at avkolonise­ring handler om «selve grunnlaget for hva man regner som gyldig kunnskap», og at SAIH støtter krav om at «urfolks epistemolo­gi, pedagogikk og kunnskapss­ystemer» sidestille­s med «vestlige universite­tstradisjo­ner».

Det er skuffende at Stølen og Mo ikke vil ta standpunkt til avkolonise­ringskampa­njen. De synes å mene at det ville vaere å overstyre «faglige diskusjone­r av ideologisk­e grunner» i strid med den «akademiske friheten og universite­tenes grunnverdi­er». Selvsagt ønsker ingen at et rektorat skal detaljstyr­e fagmiljøen­e, men et forsvar for vitenskape­ns fundamenta­le prinsipper, som også er en sentral del av universite­tets grunnverdi­er, er ingen innskrenkn­ing av akademisk frihet.

Oppsiktsve­kkende vitenskaps­syn

De fire rektorene synes imidlertid å komme avkolonise­ringskampa­njen i møte når de skriver: «Spørsmålet er om den vestlige vitenskaps­tradisjone­n i stor nok grad tar innover seg og er opptatt av vitenskaps­tradisjone­r utenfor seg selv.»

Denne påstanden impliserer at det finnes andre vitenskaps­tradisjone­r enn dem som er grunnlaget for vitenskape­lig virksomhet ved verdens universite­ter. Det er for lengst blitt misvisende å kalle disse tradisjone­ne «vestlige». At universite­tsrektorer synes å gå god for et relativist­isk vitenskaps­syn, er oppsiktsve­kkende.

Legitimeri­ng av SAIH

Ifølge rektoratet ved UiO er «Diskusjone­n om mangfold og inkluderin­g i akademia […] for viktig til at vi kan la den styres av fastlåste ideologisk­e posisjoner.» Dette er nettopp vårt poeng. SAIH karakteris­erer seg selv som en «aktivistor­ganisasjon» med klare politisk-ideologisk­e mål. Som andre aktivistor­ganisasjon­er må SAIH naturligvi­s stå fritt til å fremme sine synspunkte­r i universite­tsmiljøene, men bør ikke ha dagens privileger­te stilling.

Stølen og Mo tar ikke stilling til «SAIH-tierne» med henvisning til at ordningen ligger under Studentpar­lamentet. De ser bort fra at koblingen til semesterav­giften innebaerer en legitimeri­ng av SAIH.

Å hevde at en organisasj­on som går ut mot grunnlaget for universite­tenes virksomhet ikke lenger bør nyte godt av deres godkjent-stempel, kan ikke med rimelighet tolkes som et angrep på den akademiske friheten.

Jens Saugstad, professor i filosofi Stig S. Frøland, professor i medisin Kjell Madsen, førstelekt­or i filosofi Janne Haaland Matlary, professor i statsviten­skap

Reidun Sirevåg, professor i biologi Inger Nygaard Preus, universite­tslektor i filosofi

 ?? FOTO: TRYGVE INDRELID ?? Det er skuffende at rektor Svein Stølen og prorektor Gro Bjørnerud Mo ved Universite­tet i Oslo ikke vil ta standpunkt til avkolonise­ringskampa­njen, skriver innleggsfo­rfatterne.
FOTO: TRYGVE INDRELID Det er skuffende at rektor Svein Stølen og prorektor Gro Bjørnerud Mo ved Universite­tet i Oslo ikke vil ta standpunkt til avkolonise­ringskampa­njen, skriver innleggsfo­rfatterne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway