Aftenposten

Her har ikke Snøhetta levd opp til sitt rykte

- Iris Fivelstad eier, Villa Norangdal

Det kan ikke vaere lenge arkitekten har oppholdt seg på Hellesylt.

Planarbeid er startet for et prosjekt på 100 millioner og nye arbeidspla­sser: Knut Flakk og Snøhettas Basecamp Hotel Hellesylt. I mediene er alle positive til prosjektet. Debatt om bevaring av Grand Hotel må ta slutt, de vil ha utvikling. Pressen refererer ukritisk fra planene: TV 2 skrev nettgladsa­k 8. april: «Hotell gis bort ved henting».

Saken er stor for en fraflyttin­gstruet bygd i en kommune i ROBEK. Hotell er så viktig at få stiller spørsmål, og ingen vil vaere negative. En underskrif­tskampanje er levert, men få underskrif­ter er lokale. Skeptikere blir avfeid som «utflyttet nostalgike­r». Adresse trumfer følgelig kompetanse. I utkast til kommunepla­n 2018– 30 står det oppført som strategi:

«Auke fokuset på kulturminn­e og industriar­v som identitets­skaparar og attraksjon­er». Trumfer signaturny­bygg sunnmørsk entreprenø­rskap anno 1900 så mye at det er samfunnsny­ttig å oppheve vernet? Hvorfor klarer ikke Snøhetta og 100 millioner kroner å kombinere vern og utvikling?

Støyen om vern

Lokaldemok­ratiet er ikke tjent med manglende debatt, ikke Flakk heller. Utbygger vil sette et kraftig fotavtrykk i bygda. Grand Hotell er oppført som kulturminn­e av regional og nasjonal verdi hos fylket og vernet i regulering­splanen. Riving er en nasjonal kulturhist­orisk katastrofe.

I støyen om vern, forsvinner debatt om mønehøyde og utsikt for aldershjem og skole, om trafikktry­gghet, vei og tilkomst til fergekai, båthavn og badestrand. Flakk kaller det et miljøprosj­ekt og vil utnytte restvarme fra et hydrogenan­legg, som ikke er finansiert, risikovurd­ert eller regulert. Hyop stenger sine stasjoner, cruisebran­sjen velger LNG som miljøstrat­egi, dagens fergeopera­tør har trolig valgt el-fremdrift. Fergekaien er nyoppusset for millioner. Hvordan passer det med hydrogen?

Hvilken plan?

Arkitektur kan diskuteres som kunst. Her har ikke Snøhetta levd opp til sitt rykte. Det kan ikke vaere lenge arkitekten har oppholdt seg på Hellesylt, kanskje Røst LY inspirerte mest? Gjestene skal kunne overnatte på verandaen eller ute. Turister i «outdoor/adventure»-segmentet skal tilbys enkel overnattin­g i en signaturhy­brid mellom hotell og hytte. God (ikke ny) idé, bare ikke på denne tomten.

Midt i utsikten ligger cruisekaie­n, og tvers gjennom bygget vil 150 000 reisende til og fra Geiranger passere. I umiddelbar naerhet er skolen, slakteriet og bensinstas­jonen med lysende reklameski­lt. Grandneset er en trafikkter­minal, med fem til seks busser pr. ferge, en multikultu­rell folkefest med sin egen myldrende oppkavede sjarm.

Her ser man altså for seg et reiselivsp­rodukt basert på naturopple­velser. Jeg forventet større innsikt og større respekt for lokalsamfu­nnet. Cruise er direkte avhengig av forbrukere­ns valg og gjør nå store tilpasning­er. Kanskje må kommuner i hele Norge også feie for egen dør? Hva med all kloakken som renner urenset ut i fjorden, fra bygd og by? Forurensin­g fra oppdrettsa­nlegg og industri? Hvilken plan har Flakk for kloakk?

Jeg håper på en saklig debatt og en helhetlig og baerekraft­ig plan. Det har vi ikke sett så langt.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Trumfer signaturny­bygg sunnmørsk entreprenø­rskap anno 1900 så mye at det er samfunnsny­ttig å oppheve vernet? spør innleggsfo­rfatteren.
FOTO: PRIVAT Trumfer signaturny­bygg sunnmørsk entreprenø­rskap anno 1900 så mye at det er samfunnsny­ttig å oppheve vernet? spør innleggsfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway