Aftenposten

Jeg er spansk, men må konkurrere mot elever som har bodd i Norge hele livet

-

Se for deg å gå opp til eksamen uten at du forstår språket i laereboken.

Jeg er spansk og har bodd i Norge i fire år. Det var veldig tøft å begynne på ungdomssko­len. Jeg snakket ikke norsk og fikk dårlige karakterer. Jeg kjente heller ingen, og på grunn av språket fikk jeg ikke blitt kjent med så mange heller. Jeg forsto ikke dem, og de forsto ikke meg. Men etter ett år kunne jeg snakke litt norsk. Karakteren­e mine ble bedre, og det ble lettere å vaere sosial med de andre på skolen. Likevel gruet jeg meg til å begynne på videregåen­de.

Hadde ikke høyt nok snitt

Etter en stund skjønte jeg at poengsyste­met i Norge, hvor man kommer inn på skoler basert på snitt, kom til å hindre meg i å komme inn på den linjen jeg ønsket, nemlig medier og kommunikas­jon på Elvebakken videregåen­de skole.

Jeg ble veldig lei meg. Jeg spurte skolen om det fantes noen tiltak for utlendinge­r, for eksempel om jeg kunne få ta spansk som fag sånn at snittet mitt ble høyere, eller om det at jeg ikke hadde norsk som morsmål, kunne tas hensyn til når jeg søkte på skoler. Men jeg fikk nei. Rådgiveren min sa at siden jeg hadde bodd over to år i Norge, fikk jeg ikke noe ekstra hjelp når jeg skulle søke videregåen­de.

De mente at jeg, som bare har bodd her i tre år, skulle konkurrere med norske ungdommer som har bodd her hele livet. Men jeg ga ikke opp. Jeg skulle komme inn på medier og kommunikas­jon. Jeg forbedret karaktersn­ittet mitt fra 3,86 til 4,25 i løpet av bare noen måneder. Men det var fremdeles ikke høyt nok, mye på grunn av den lave karakteren min i norsk.

Ikke samme forutsetni­nger

Jeg har ikke fått norsk pass engang. Jeg har ikke de samme forutsetni­ngene for å lykkes på skolen når jeg ikke snakker språket ordentlig. De ser bare tallet. Men når en fra et annet land får en treer i norsk, er det en naturlig forklaring på det. På norsktenta­men ble jeg vurdert på samme grunnlag som alle andre. Matten ble enda vanskelige­re fordi jeg måtte laere meg reglene på et språk jeg sliter med å snakke. I musikk fikk jeg lav karakter fordi vi skulle lage en rap på norsk. Hvordan skal jeg klare det?

Ikke en helt vanlig elev

Etter to år i Norge blir du sett på som en helt vanlig elev av systemet. Men man er ikke det. Bare se for deg hvordan det er å flytte til et helt nytt land. Å ta masse fag på et fremmed språk. Gå opp til eksamen uten at du forstår laereboken. Og hvis du ikke laerer fort nok, må du uansett velge en linje som skal forme fremtiden din, uten det snittet du trenger for å gjøre det du egentlig vil.

Er dette rettferdig? Jeg synes ikke det.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO. DIEGO CERVO/SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ?? Skolen mente at jeg, som bare har bodd her i tre år, skal konkurrere med norske ungdommer som har bodd her hele livet, skriver spanske Mateo Danilo (15).
ILLUSTRASJ­ONSFOTO. DIEGO CERVO/SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX Skolen mente at jeg, som bare har bodd her i tre år, skal konkurrere med norske ungdommer som har bodd her hele livet, skriver spanske Mateo Danilo (15).
 ??  ?? Mateo Danilo (15)
Mateo Danilo (15)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway