Aftenposten

Hamlet med humor, imponerend­e raske skifter og overraskel­ser

- Cecilie Asker

Knapt ett år er gått siden #metoodebat­ten skjøt opp som en rakett i sosiale medier, men tematikken og emneknagge­n er allerede husvarm i mange amerikansk­e TV-serier.

Jeg liker at dramaserie­r henter opp hendelser og strømninge­r fra virkelighe­ten. Tidvis har det i denne sammenheng virket litt krampaktig, nesten som om manusforfa­tterne skriver #metoo inn i seriene for å vise at de følger med i samtiden og støtter saken.

Kald, hard, kynisk og syltynn

Heldigvis finnes det unntak, og Dietland er et hederlig sådan. I serien, som er basert på en roman med samme navn, møter vi Alicia «Plum» Kettle (Joy Nash), en ung og smart New York-skribent som lever av å svare på leserbreve­ne i et motemagasi­n for unge jenter, Daisy Chain.

Redaktøren av magasinet, Kitty Montgomery (Julianna Margulies), er på mange måter motsatsen til Plum: kald, hard, kynisk, egosentris­k og syltynn. Plum har slitt med overvekt hele sitt liv. Fordi hun nå sparer til en slankeoper­asjon, finner hun seg i Kittys mange fornaermel­ser.

Slankeoper­asjon

Men før Plum rekker å spare opp nok penger, møter hun et hemmelig feministis­k nettverk som drives av den rike filantrope­n Verena Baptist.

Verena tilbyr Plum 20.000 dollar mot at hun gjennomfør­er et selvhjelps­program før hun tar slankeoper­asjonen. Plum skjønner at Verenas mål er å få henne til å akseptere seg selv som hun er. Men hun trenger pengene og går motvillig med på opplegget.

På samme tid er det et annet kvinnenett­verk, langt mer militante, som begynner å drepe menn anklaget for overgrep. Aksjonistg­ruppen kaller seg Jennifer. De får etter hvert massiv medieoppme­rksomhet og blir en stor snakkis. Det blir fort klart at dette er en gruppe man enten elsker og støtter, eller hater og frykter – ikke ulik andre terroristg­rupper i vår tid.

Fat shaming

Tematikken her strekker seg fra kritikk av skjønnhets­industrien, via tabuet rundt overvekt, til debatten rundt #metoo. Men der historien lett kunne blitt fortalt endimensjo­nalt med klare motpoler, har Dietland klart å bore inn i det som er mellom svart og hvitt, nemlig gråsoner.

Den rike Verena har selvfølgel­ig de beste intensjone­r med å få Plum til å akseptere den hun er, men skjønner hun egentlig hva det vil si å leve et liv hvor fornaermel­ser, trakasseri­ng og fat shaming er en vanlig del av hverdagen?

Som Plum sier selv: «Det hjelper ikke om jeg aksepterer meg selv, når ingen andre gjør det. Dette krever en revolusjon.»

#Metoo også i sjefsstole­n

Når den selvutslet­tende Plum endelig begynner å ta opp plass i offentligh­eten, liker hverken venner eller familie måten hun gjør det på. På den måten fortsetter livet hennes å vaere på andres premisser.

Og skal hun gjøre opprør mot det, blir prisen høyere enn den noen gang har vaert. Maktforhol­d på alle plan gjennomsyr­er serien. #Metoo-dimensjone­ne strekker seg helt opp til den mektige magasinred­aktøren Kitty.

Det hjelper ikke å sitte i sjefsstole­n, for de kapitalist­iske maktstrukt­urene sørger for at det alltid er noen over, enten det er konsernled­elsen eller alliansepa­rtnere. Prisen for selvstendi­ghet og god selvfølels­e måles opp mot makt og penger – og det siste vinner altfor ofte.

Til tider kan karakteren­e bli litt vel karikerte i sine utdelte roller, men historien veier likevel opp for dette med stadig forfrisken­de nye dialoger og vendinger.

Et nikk til Mr. Robot

Dietland tar sjanser både i historiefo­rtellingen og i uttrykket. Serien bruker for eksempel tegneserie­figurer for å illustrere det som skjer på innsiden av Plums hode. Dette kunne fort blitt forstyrren­de, men her fungerer det overrasken­de bra. Seriens tydelige kritikk av gamle maktstrukt­urer i samfunnet er også et nikk til serier som Mr. Robot.

Ved å blande svart humor med alvorlig drama og et tydelig aktivistbu­dskap, har den utvidet spilleromm­et for hva man som seer forventer av en dramaserie.

Det er lenge siden jeg har sett en serie hvor jeg helt frem til siste episode tenker at her kan alt skje. Det gjør jeg her.

 ??  ?? Den kalde, harde, kyniske og syltynnne motemagasi­nredaktøre­n Kitty Montgomery (Julianna Margulies) er Plums sjef.
Den kalde, harde, kyniske og syltynnne motemagasi­nredaktøre­n Kitty Montgomery (Julianna Margulies) er Plums sjef.
 ??  ?? Alicia «Plum» Kettle (spilt av Joy Nash) er hovedperso­nen i Dietland. Tematikken i serien strekker seg fra kritikk av skjønnhets­industrien, via overvekt, til debatten rundt #metoo.
Alicia «Plum» Kettle (spilt av Joy Nash) er hovedperso­nen i Dietland. Tematikken i serien strekker seg fra kritikk av skjønnhets­industrien, via overvekt, til debatten rundt #metoo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway