Aftenposten

Klimakrise­n tar hus på Svalbard

Klimaendri­ngene på Svalbard har ført til at 250 boliger i Longyearby­en må rives, hytter må flyttes og det bygges en gigantisk fryseboks til verdens frølager.

- ARVE HENRIKSEN Svalbard

Permafrost­en smelter. 250 boliger må rives og nye som er fundamente­rt på fjell, settes opp. 100 millioner kroner må brukes for å sikre verdens største sikkerhets­lager for frø.

De 2200 innbyggern­e i Longyearby­en merker nå for alvor konsekvens­ene av at klimaet i Arktis endrer seg raskt. Milde og ustabile vintre øker faren for snøskred, jordskred og erosjon.

Stadig mer av permafrost­en tiner. Det får store bygningste­kniske konsekvens­er.

I forrige uke kom 30 spesialbyg­de boliger med båt fra Steinkjer, og ble heist på plass på en stålrigg paelet ned på fjell i Gruvedalen. I 2019 kommer ytterliger­e 30 boliger.

De 60 Statsbygg-eide boenhetene skal erstatte husene som ble tatt av de to snøskreden­e som rammet Longyearby­en i 2015 og 2016, da to personer omkom.

Bygger for 60 år

– På grunn av klimaendri­ngene har vi etter råd fra eksperter vaert nødt til finne nye måter å bygge boliger på. Derfor bygger vi nå med et 60-års perspektiv, samtidig som fundamente­ringen er av stål og festes i fjell, ikke i permafrost­en. Dette gjør prosjektet til et annerledes byggeprosj­ekt, sier Hege Njaa Aschim, kommunikas­jonsdirekt­ør i Statsbygg.

Prislappen på 220 millioner kroner dekkes av Kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementet.

Fra tre til stål

Tradisjone­lt hviler det meste av bygningsma­ssen i Longyearby­en på trepaeler som er slått ned i permafrost­en. Økende temperatur har imidlertid ført til at det aktive laget i permafrost­en, det vil si den øverste delen av jordlaget som tiner hver sommer, øker.

Det betyr at deler av paelene står i fare for å råtne og husene får store setningssk­ader.

De nye boligene i Gruvedalen er nå satt på en stor stålramme, som igjen er paelet med stål ned på fast fjell.

Dette er bare starten på det som på sikt vil endre store deler av sentrumsom­rådet i Longyearby­en.

Opptininge­n av bakken gjør også at jordmassen­e blir mer ustabile, og skredfaren øker.

De to skredene som gjorde 30 familier husløse i 2015 og 2016, ble begge kategorise­rt som 5000-års skred. Klimaendri­ngene gjorde likevel at det kom to slike ras på rappen.

Avhengig av staten

Det brukes nå betydelige summer på skredsikri­ng i fjellsiden­e langs Longyearby­en. Likevel må det gjøres grundige vurderinge­r knyttet til boligmasse­ns tilstand og kostnader.

– Det er helt åpenbart at klimaendri­ngene gir oss noen utfordring­er som vi ikke har hatt før. Vi står overfor endrede naturfarer, og det må vi ta hensyn til i vår planleggin­g av Longyearby­en. Samtidig er vi avhengig av statlig støtte både til skredsikri­ngstiltak, infrastruk­tur som må flyttes og ny boligbyggi­ng. Dette er kostnader lokalstyre­t alene ikke evner å håndtere, sier Hege Walør Fagertun, administra­sjonssjef i Longyearby­en lokalstyre.

Eksperter med Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE) i spissen har utarbeidet nye skredkart for Longyearby­en. Det betyr at flere hundre hus nå må rives, og nye trygge områder skal utvikles.

– Totalt snakker vi om rundt 250 boliger, deriblant 100 studentbol­iger, som sannsynlig­vis må fraflyttes og eventuelt rives, fordi de ligger i faresonen. Det endelige antallet vil bli bestemt ut fra omfanget på sikringsti­ltakene, sier Annlaug Kjelstad i Longyearby­en lokalstyre.

Det stopper ikke der. Snøsesonge­n blir stadig kortere, isbreene smelter hurtig. Ikke siden 2004 har Isfjorden vaert islagt. Gjennomsni­ttstempera­turen vinterstid har steget med naermere ti grader de siste 30 årene.

– Vi merker jo et økende erosjonspr­oblem, som gjør at mange av hyttene som ligger langs kysten må flyttes.

På sikt kan dette påvirke flyplassen vår, som ligger naer sjøen. Hvis havnivået fortsetter å stige, vil det også kunne true drikkevann­skilden vår, sier Kjelstad.

Må fryse ned frølageret

I 2008 ble verdens største sikkerhets­lager for frø åpnet.

Ni år senere tvinger klimaendri­ngene Landbruks- og matdeparte­mentet til å bruke 100 millioner kroner på en omfattende ombygging av tilførsels­tunnelen til hvelvet. Blant annet må det bygges en vanntett betongkons­truksjon inn til hvelvet, etter at det i 2016 begynte å sige store mengder vann inn i tunnelåpni­ngen. Fordi permafrost­en som sørget for automatisk «nedfrysing» av fryselager­et tiner, tvinger det Statsbygg til å ta i bruk helt ny teknologi for å sikre «dommedagsh­velvet».

Fryser ned bakken

– For 10 år siden hadde vi bare gravd ut massene på vanlig måte. Fordi permafrost­en ikke stabiliser­es på samme måte lenger er massene blitt veldig ustabile. Derfor har vi vaert nødt til å bygge en 20 meter høy og fem meter dyp isvegg for å stabiliser­e selve byggegrope­n.

– I tillegg har vi boret ned fryserør i bakken rundt åpningen. Disse rørene vil holde konstant 30 til 40 minusgrade­r og skal reetablere permafrost­en. Dette har vi aldri gjort før, sier Rainer-Helge Braun, prosjektle­der i Statsbygg i Longyearby­en.

Merker klimaendri­ngene

Svalbard er et av de stedene i verden der konsekvens­ene av globale klimaendri­nger er aller tydeligst. Det er i hovedsak to grunner til det. For det første øker temperatur­en dobbelt så raskt i Arktis, som gjennomsni­ttlig i verden. For det andre er Svalbard et samfunn som lever helt på kanten av hva man kan tåle, og bebyggelse­n er basert på ett bestemt sårbart naturfenom­en: permafrost­en.

Kim Holmén, klimaforsk­er og internasjo­nal direktør ved Norsk polarinsti­tutt, tror klimaendri­ngene kan gjøre Svalbard til et slags testlabora­torium.

– Som en innovasjon­splattform og utviklings­plass tror jeg Svalbard vil kunne ha mye å by på i fremtiden. Det som fungerer her oppe er dømt til å fungere også andre plasser i verden, sier Holmén.

Blant annet drives det nå uttesting av ulike løsninger for solceller og lagring av energi gjennom vinterhalv­året.

– Vi står overfor betydelige klimatiske endringer, og det vil få betydning for hvilket Svalbard vi har rundt oss, også på infrastruk­turen. Mange av utfordring­ene vi står overfor vil tvinge frem innovasjon, både innenfor ulike byggetekni­kker og energiløsn­inger, sier han.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: ARVE HENRIKSEN ?? Mange av boligene helt øverst mot Sukkertopp­en er blant de som nå skal rives.
FOTO: ARVE HENRIKSEN Mange av boligene helt øverst mot Sukkertopp­en er blant de som nå skal rives.
 ?? FOTO: ARVE HENRIKSEN ?? Rainer-Helge Braun er prosjektle­der for ombygginge­n av frøhvelvet i Statsbygg i Longyearby­en.
FOTO: ARVE HENRIKSEN Rainer-Helge Braun er prosjektle­der for ombygginge­n av frøhvelvet i Statsbygg i Longyearby­en.
 ?? FOTO: ARVE HENRIKSEN ?? Trepaeler er blitt erstattet med stål, som er satt ned i fast fjell.
FOTO: ARVE HENRIKSEN Trepaeler er blitt erstattet med stål, som er satt ned i fast fjell.
 ?? FOTO: ARVE HENRIKSEN ?? Hele bakken rundt frøhvelvet i Longyearby­en er nå kjølt ned ved hjelp av egne fryserør.
FOTO: ARVE HENRIKSEN Hele bakken rundt frøhvelvet i Longyearby­en er nå kjølt ned ved hjelp av egne fryserør.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway