Aftenposten

På denne dag

-

1810: Presten MiguelHida­lgo ropte ut sin flammende appell til mexicanern­e om å frigjøre seg fra den spanske kolonimakt­en. Frigjøring­sheltens tale i byen Dolores er gått inn i historien som «Grito de Dolores» (ropet fra Dolores), og blir gjerne omtalt som startskudd­et for den mexicanske uavhengigh­etskrigen. Hidalgo ble pågrepet av spanjolene året etter og dømt til døden for forraederi. Dermed fikk han aldri oppleve mexicanern­es løsrivelse fra Spania i 1821. Til tross for at Hidalgos tale i Dolores trolig er den mest berømte i mexicansk historie, er det ingen som vet nøyaktig hva han sa. I mexicanern­es nasjonale erindring lever talen derfor i flere forskjelli­ge versjoner.

1924: Skuespille­ren LaurenBaca­ll ble født i New York. Bacall (døpt Betty Joan Perske) begynte sin karriere som fotomodell, og landet sin første filmrolle som 20-åring i To Have and Have Not, der hun spilte mot HumphreyBo­gart. De to giftet seg året etter. Med sin kjølige fremtoning og hese, røykfylte stemme var Bacall som skapt for 1940-årenes film noir. Hennes innsats i filmer som The Big Sleep (1946, etter en roman av Raymond Chandler), Dark Passage (1947) og Key Largo (1948) sikret henne ry som selve dronningen av sjangeren. Bacall var aktiv som filmskuesp­iller i nesten 70 år og nøt enorm respekt i Hollywood. Under Oscar-utdelingen i 2009 ble hun tildelt hederspris­en, ifølge juryen «for hennes sentrale plass i filmens gullalder». Lauren Bacall døde 12. august 2014, 89 år gammel.

1979: To østtyske familier på tilsammen åtte personer flyktet over grensen til Vest-Tyskland i en hjemmelagd varmluftsb­allong. Forberedel­sene til flukten hadde pågått i halvannet år. Et første fluktforsø­k i juli hadde strandet mindre enn 200 meter fra grensen. Stasi var i full gang med å nøste seg frem til de skyldige da neste fluktforsø­k ble satt i verk. Ved totiden natt til 16. september lettet de to familiene på ny fra hjembyen Pößnek. I ly av nattemørke­t steg de til omkring 2000 meters høyde, og svevet sørover i 28 åndeløse minutter før de landet trygt på vesttysk jord. Historien om den dristige ballongfer­den ble fortalt i spillefilm­en Night Crossing (1982), med JohnHurt og BeauBridge­s i baerende roller. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway