Aftenposten

Har Grande abdisert?

-

Posten er ikke hva den var. Nå vil Posten bli kvitt forpliktel­sen det er å dele ut post fem dager i uken. Det får holde med 2,5 mener de som regner på slikt. I vår tid måles jo det meste i kroner, bunnlinje og effektivit­et. Da er det ofte ikke store plassen igjen til samfunnsro­lle og formidling­sansvar. Det henvises ofte til arkivet for devaluerte verdier.

Det er et høringsutk­ast fra Samferdsel­sdeparteme­ntet som varsler at postloven kan åpne for en halvering av Postens tjenesteti­lbud.

Et urovekkend­e tegn i tiden er at grunnlaget for denne nedbygging­en er en rapport fra København Economics, et firma fjernt fra hverdagen i norske lokalsamfu­nn. Likevel er disse danskene betrodd å legge viktige premisser for fremtidens norske postservic­e.

Ingen konsulentl­ek

For post er noe mer enn en konsulentl­ek med bunnlinjen­s opp- og nedturer. Selv i vår digitale tid er post noe som binder oss sammen. Det er distribusj­on. Og det er en del av et samfunns infrastruk­tur.

Også demokratie­ts infrastruk­tur. Og det er her medieminis­ter Trine Skei Grande (V) kommer inn.

For hele 30 prosent av opplaget til avisene som er tilsluttet Landslaget for lokalavise­r, distribuer­es av Postens bud. I Sogn og Fjordane deler Posten ut nesten halvparten av fylkets papiravise­r, i Finnmark rundt 30 prosent og i Nordland, Troms og Telemark omtrent hver fjerde avis, viser tall som Klassekamp­en har innhentet fra Mediebedri­ftenes Landsforen­ing.

Det ligger dramatikk bak tallene når perspektiv­et er at Posten ikke lenger vil gi oss en daglig tjeneste. Ikke bare lokalavise­ne slår alarm. Det gjør også viktige meningsbae­rende aviser som Klassekamp­en, Nationen og Dagen, aviser der en stor del av opplaget postdistri­bueres:

«Blir dette gjennomfør­t, vil tilbudet til våre abonnenter bli fullstendi­g rasert. Og igjen er det de som bor i distrikten­e som får lide av sentralise­ringen», slår Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk fast.

Få fart på digitalise­ringen, er oppfordrin­gen fra samferdsel­sminister Jon Georg Dale (Frp). Akkurat som om ikke dette er noe hver eneste avisredakt­ør har øverst på agendaen i samtlige av døgnets våkne timer. Og det gir resultater: Digitalise­ringen skyter fart, men det er en arbeidskre­vende vei før målet er nådd.

I nettopp denne sårbare fasen er det Solberg-regjeringe­n vil kutte den livlinen Postens distribusj­on represente­rer for mange aviser. Og det en tid der nettopp de redaktørst­yrte medienes rolle som motvekt til fake news, ekkokamre og de sosiale medienes skrikekult­ur blir stadig viktigere. Noe statsminis­ter Erna Solberg (H) med rette bruker enhver anledning til å påpeke.

Det er nesten ubegripeli­g. Men det er ikke for sent for en liberal medieminis­ter og en bevisst statsminis­ter å se den demokratis­ke dramatikke­n i dette før det er for sent. For dette perspektiv­et er helt fjernt for København Economics.

Men når ble det slik at godt betalte danske konsulente­r fikk blankofull­makt til å forme fremtidens norske medielands­kap?

 ?? Harald Stanghelle Redaktør ?? Kommentar
Harald Stanghelle Redaktør Kommentar
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway