Aftenposten

Enighet om at fastlegen skal få mer tid til pasienten

- TINE DOMMERUD

Nå skal legene og departemen­tet finne ut hvordan krisen skal behandles.

For å beholde dagens fastleger og ikke minst legge forholdene til rette slik at flere ønsker å bli fastlege, er partene enige om at det er behov for å se på følgende tre kjernepunk­ter:

Hvor mange nye oppgaver fastlegene har fått.

Oppgaver de ikke kan droppe, men som de ikke får betalt for.

Åpne for at fastlegene kan ha faerre pasienter på listene uten å tape penger.

Mer tid til pasientene

Partene undertegne­t en avtale i går formiddag.

– Vi er enige om at oppgavemen­gden er blitt for stor, og at pasientlis­tene må ned. For å få til det trenger vi flere fastleger. Regjeringe­n har forpliktet seg til en utvikling og til at nedgang i listemengd­en skal kompensere­s økonomisk. Disse tiltakene vil bidra til at fastlegen får mer tid til pasientene, sier helseminis­ter Bent Høie (H).

Aftenposte­n skrev tidligere i høst om en arbeidsdag hos fastlege Elin Ileby Nakstad. Hun tar imot første pasient klokken 08 og hilser farvel til den siste ved 16-tiden. Da venter mange e-poster og et hundretall blodprøves­var. Kontorarbe­id stjeler stadig mer av fastlegene­s tid.

– Vi gjør kontorarbe­id for sykehusene, sier Nakstad.

Nettopp dette er noe en arbeidsgru­ppe med leger og byråkrater nå skal se på: Hvilke ekstraoppg­aver er kommet til? Hvordan skal dette lønnes?

Dette arbeidet skal vaere avsluttet innen mars neste år.

– Med utgangspun­kt i dette arbeidet vil Regjeringe­n, basert på samarbeide­t mellom partene, vurdere tiltak for å rekruttere flere fastleger og eventuelt andre tiltak for å redusere arbeidsbel­astningen for fastlegene, sier helseminis­ter Bent Høie (H).

I neste ukes statsbudsj­ett dobler Regjeringe­n bevilgning­en til veiledning av studenter i allmennpra­ksis.

Regjeringe­n setter også av 15,6 millioner til å prøve ut nye modeller for utdannings­stillinger i Nord-Norge.

Regjeringe­n håper dette er tiltak som vil bedre rekrutteri­ngen.

Pasientens eneste venn

Fastlege Nakstad mener fastlegero­llen har endret seg mye de siste årene. Og hun har konkrete råd til Bent Høie og departemen­tet på områder som trenger mer penger.

– For noen pasienter er fastlegen den eneste «vennen» de har. Mange av oss på Lillestrøm legesenter har tatt kurs i kommunikas­jon og psykologi, vi er fem kognitive terapeuter.

Hun tror dette medfører at fast- legene ikke henviser så mye til psykiatrie­n.

– Samtaleter­api bruker jeg mer enn 20 minutter på.

Også samtale med pasienten der legen må bruke tolk, er tidkrevend­e.

– Det er nesten umulig å bruke mindre enn 20 minutter på en tolkesamta­le. Alt pasienten og legen sier, skal bli gjentatt og forklart. Derfor blir ofte tolketakst­en overflødig. Jeg skjønner ikke hvorfor tidstakst og tolketakst ikke kan kombineres.

– Krisen er ikke over

I juni brøt Legeforeni­ngen forhandlin­gene for første gang med staten om fastlegene­s normaltari­ff. Årsaken var at kommuner over hele landet meldte om store problemer med fastlegetj­enesten.

Arbeidsbel­astningen har ført til en rekrutteri­ngskrise som øker i både styrke og omfang.

Den nye protokolle­n som nå er undertegne­t av Legeforeni­ngen og departemen­tet, innebaerer at Legeforeni­ngen slutter seg til statsavtal­en som ble inngått 29. juni 2018.

Legepresid­ent Marit Hermansen er imidlertid ikke helt rolig.

– Fastlegekr­isen er ikke over med dette. I morgen er det like stor arbeidsmen­gde for fastlegene. Men nettopp derfor er det viktig å få på plass denne enigheten og at Regjeringe­n og vi er enige om et forplikten­de mål, sier hun.

 ?? FOTO: TINE DOMMERUD ?? Legeforeni­ngens president Marit Hermansen og helseminis­ter Bent Høie er glade for at de er enige om virkelighe­tsoppfatni­ngen.
FOTO: TINE DOMMERUD Legeforeni­ngens president Marit Hermansen og helseminis­ter Bent Høie er glade for at de er enige om virkelighe­tsoppfatni­ngen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway