Aftenposten

På kollisjons­kurs om helprivat omsorg

- SOLVEIG RUUD

– Det er kjempebra at det finnes private aktører som ønsker å gi eldre i Norge et godt tilbud når de blir pleietreng­ende. Dersom eldre ønsker å bruke sine egne penger på slike tilbud, står de fritt til å gjøre det, sier Frps helse- og omsorgspol­itiske talskvinne Sylvi Listhaug.

Som Aftenposte­n nylig skrev, betaler eldre opp mot én million kroner av egen lomme på Villa omsorg i Oslo og forplikter seg til å betale 1,250 millioner for et luksusomso­rgstilbud som planlegges i Sandefjord.

Listhaug er langt mer positivt til tilbud som Villa Mokollen og Villa omsorg enn Aps leder av Stortinget­s helse- og omsorgskom­ité, Ingvild Kjerkol.

– Dette er en helt annen modell enn den vi har i Norge. Vi har en felles helsehjelp for alle hvor alle får hjelp. Det er smart av et lite land som Norge, sier hun.

Kjerkol mener vi må gjøre offentlige tjenester fra fødselen av så gode at folk føler seg trygge og kan bruke sparepenge­ne sine på annet enn å kjøpe seg trygghet.

– Vi må trekke grensene når vi får en snikprivat­isering av helsetjene­ster man har rett til gjennom det offentlige, sier hun.

Kjerkol omtaler det som upro- blematisk at folk bruker egne penger på å organisere «bosituasjo­nen eller livene sine privat», men misliker altså en utvikling som hun karakteris­erer som oppbygging av «parallelle luksushels­etjenester for de få, som også vil tappe det offentlige for fagfolk og kompetanse».

– Det er forskjell på å kjøpe seg litt ekstra luksus og det å betale i dyre dommer for omfattende heldøgns pleie- og omsorgstje­nester som man har gode tilbud på gjennom det offentlige. Det skal ikke koste millioner å motta hjelp man har rett på, sier Kjerkol.

– Men er de offentlige tjenestene gode nok?

– Nei, det er udekkede behov, innrømmer hun.

Listhaug: Ingen trussel

I tillegg til at hun er positiv til helprivate tilbud, ønsker Sylvi Listhaug at kommunene skal kjøpe tjenester fra private aktører som Norlandia, Unicare og andre i langt større grad enn det som nå skjer.

Hun mener dagens system skaper et klasseskil­le, fordi det bare er de med god økonomi som kan velge private tilbud som ikke har avtale med noen kommuner.

– Vi har friheten til å velge leverandør­ene på de aller fleste andre områder i livet, og det fungerer utmerket. De private er ingen trussel mot det offentlige. Tvert imot: Konkurrans­e kan bidra til bedre offentlige tjenester, sier Listhaug.

– Jeg mener heller ikke at vi politikere har noe med å legge seg opp i hva eldre og deres familie bruker pengene sine på. Det er deres valg.

Fritt valg

Egentlig vil Frp gå mye lenger enn den valgfrihet­en som nå tilbys: Listhaug og Frp vil innføre et system der alle, når de får vedtak om sykehjemsp­lass, fritt kan velge mellom private eller offentlige tilbud. Får man et vedtak om sykehjemsp­lass, skal det i Frps modell følge med et beløp: en statlig stykkpris.

Den enkelte skal da fritt kunne velge om den brukes på et offentlig drevet sykehjem eller et privat som kommunen har avtale med.

Listhaug har ikke noe imot at man av egen lommebok betaler for et enda bedre tilbud hvis de private aktørene velger å tilby tilleggstj­enester.

Ap: Private ikke bedre

Det er Kjerkol uenig i:

– Vi har krav på likeverdig­e helsetjene­ster uavhengig av hvor vi bor i dette landet. At sykehjem skal kunne ta høyere pris ved å velge å tilby flere tjenester utover det lovpålagte, mener jeg er uheldig og vil bidra til en todeling av tilbudet, sier Kjerkol.

– Det er ikke noe som tilsier at private yter bedre tilbud enn offentlige, og en slik modell vil sakte bryte opp de offentlige tilbudene våre.

 ?? FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX ?? Ingvild Kjerkol i Ap vil ha så gode offentlige tjenester at folk kan bruke «sparepenge­ne sine på annet enn å kjøpe seg trygghet».
FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX Ingvild Kjerkol i Ap vil ha så gode offentlige tjenester at folk kan bruke «sparepenge­ne sine på annet enn å kjøpe seg trygghet».
 ?? FOTO: OLAV OLSEN ?? Frps helse- og omsorgspol­itiske talskvinne Sylvi Listhaug ønsker alle private aktører velkommen.
FOTO: OLAV OLSEN Frps helse- og omsorgspol­itiske talskvinne Sylvi Listhaug ønsker alle private aktører velkommen.
 ??  ??
 ??  ?? Lørdag skrev Aftenposte­n om private eldreopmso­rgstilbud for velstående eldre.
Lørdag skrev Aftenposte­n om private eldreopmso­rgstilbud for velstående eldre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway