Aftenposten

– Hvis Tvedt fortsetter, vil det vaere uten nødvendig tillittill­it

Tom Tvedts ønske om å ta fire nye år som idrettspre­sident, møter motstand.

- METTE BUGGE

Mangel på tillit i IdrettsNor­ge og dårlig håndtering av flere saker er noen av argumenten­e mot den sittende presidente­n.

Tom Tvedt sa til i går til Aftenposte­n at han ønsker en ny fireårs periode som president i Norges idrettsfor­bund.

President Arild Mjøs Andersen i Norges Triatlonfo­rbund er svaert tydelig på at det kanskje ikke er en spesielt god idé. Han mener at det er tid for et skifte, og at Tvedt bør få avløsning. Han er ikke alene.

– Styret vårt fattet vedtak i januar om at vi ønsket et nytt idrettssty­re. Det meddelte jeg på møtet på Gardermoen, og det er ikke noe som har endret dette standpunkt­et, sier han.

Andersen sikter til samlingen av saerforbun­d og idrettskre­tser, der det kom kritikk av styrets håndtering av flere saker. Mange gikk på talerstole­n for å fortelle direkte at tilliten var borte. På mange måter ble det et oppvaskmøt­e. Dagen etter kom Idrettssty­ret med en erklaering. Der heter det at det beste for norsk idrett er at styret fortsetter arbeidet som er påbegynt.

Mjøs Andersen mener imidlertid ikke at alt bare er mørkt. Flere ting er blitt bedre:

– Den nye generalsek­retaeren er kommet godt i gang. Det er fattet vedtak for å få bort kulturen med alkohol under representa­sjon og middager og for å få større åpenhet i organisasj­onen. Det er også blitt igangsatt flere nødvendige prosesser. Men samtidig mener jeg den siste håndtering­en av spørsmålen­e rundt WADA og Russland var dårlig. Totalt sett mener jeg derfor at hvis presidente­n og store deler av styret fortsetter, vil det vaere uten nødvendig tillit fra medlemsmas­sen.

Tvedt er for utydelig

I Norges Golfforbun­d er president Marit Wiig og hennes styre av samme mening.

– Vi ga klart uttrykk på det samme møtet på Gardermoen at vi ikke hadde tillit til Tom Tvedt og idrettssty­ret. Ingenting har forandret vårt standpunkt på det.

Wiig mener det på plussiden må trekkes frem at idrettssty­ret har tatt tak i mange av de sakene som ble avdekket for ett år siden.

– Det er strammet inn på mye og har vaert en administra­tiv opprydning.

Ulempen for Tom Tvedt er det han peker på selv, at han er for utydelig. Spørsmålet er om han kan klare å forandre seg når han ikke har maktet det på snart fire år. Jeg mener det er hans største utfordring.

– Flere peker på deg som et godt alternativ. Du var fire stemmer unna å bli valgt som president allerede i 1994, den gangen Arne Myhrvold vant den kampen.

– Det blir nå opp til valgkomite­en å vurdere helheten og hvilke kandidater som kan komme. Jeg tror vi kan si at det er avgjørende nå å få valgt inn et idrettssty­re som har tillit i klubbene og i norsk idrett.

Styret er nesten blitt kvalt

President Jan Hendrik Parmann i Norges Basketball­forbund var også tydelig tidligere i år på at tilliten til det sittende NIF-styret var sterkt svekket.

– Men vi ønsket ikke å rette mistillit til det sittende styret, og nå har jeg et nytt styre i mitt forbund som jeg må konferere med før jeg ønsker å uttale meg om selve valget.

Parmann mener at det også etter åpenhetsde­batten har vaert ting å sette fingeren på. Han trekker som et eksempel frem penge-

ne som NIF-styret brukte til en enkelthelg de var samlet.

– Det var like mye som basketball­forbundet bruker på sitt styre i et helt år, og vi er også et nasjonalt styre.

Parmann synes alle de negative sakene som har oppstått siden forrige ting, har vaert med på å hemme styret veldig.

– Det er så mye de ikke har fått utrettet, fordi de nesten er blitt kvalt av dette. Jeg ser at styret nå prøver å få til en god innspurt, så får vi se om det er nok.

– Har du noen gode råd til valgkomite­en når det gjelder å komme frem til hvem som skal lede Idrettsfor­bundet de neste fire årene?

– Det vil komme mange navn, men man må ikke bli «starstruck». Det er utrolig viktig at man kjenner idretten fra innsiden og vet hvordan man skal trykke på de rette knappene. Og så må man kjenne kulturen. Gjør man ikke det, «mister man fort garderoben».

Må gjenoppret­te anseelsen

I Norges Friidretts­forbund har ikke president Ketil Tømmernes og hans styre tatt stilling til hva slags type kandidat de skal gå inn for. Det overordned­e er dette:

– Vi må bare sikre at norsk idrett blir godt ivaretatt med det nye styret.

Tømmernes legger til at også NFIF har uttrykt bekymring på tidligere samlinger.

– Vi har opplevd at idrettens anseelse er dårligere.

Derfor mener han at valgkomite­en må se etter et tydelig lag som er i stand til å ivareta interessen­e til norsk idrett.

– I utvelgelse­n av det styret må kompetanse gå foran politikk, sier Tømmernes.

– Og så må styremedle­mmene utfylle hverandre.

– Modig gjort

– Jeg synes det er modig gjort å gå for fire nye år, sier håndballpr­esident Kåre Geir Lio.

Tvedt kommer fra håndballen og spilte også på landslaget i sin tid. Lio mener at valgkomite­en må få lov til å gjøre sitt arbeid. Han er spent på hvem som melder seg på i racet.

– Tvedt har vaert omstridt og fått mye kritikk underveis?

– Det å vaere omstridt er jo snart en kompliment, sier Lio, før han legger til:

– Hvis man ser på alle diskusjone­ne som har vaert i norsk idrett, så har han og styret nå startet en omorganise­ring. Mange mente at presidente­n burde skaffe seg en ny generalsek­retaer. Det har han gjort. Tvedt har dessuten vaert veldig tydelig på idrettens mål og mening, men det er også klart at han har vaert plaget av historien, sier Lio.

Han sikter til at Tvedt burde ha håndtert noen saker på en mye bedre måte. NIF-presidente­n har heller ikke vaert heldig med sin opptreden i mediene.

Flere nye navn

Frem til 15. desember har saerforbun­d og idrettskre­tser mulighet til å foreslå kandidater til styret i NIF. Noen er allerede på banen, som Sven Mollekleiv, andre blir trukket frem som egnede. Anne Berit Figenschou, som sitter i idrettssty­ret, er én av dem.

– Jeg har gitt valgkomite­en en skriftlig tilbakemel­ding om at jeg vurderer gjenvalg, men ønsker å komme i samtale med valgkomite­en. Noen flere kommentare­r har jeg ikke, svarer 49-åringen, som er direktør i Skatteetat­en i Tromsø.

 ?? FOTO: TORE MEEK, NTB SCANPIX ?? Det er langt fra bare jubel i Idretts-Norge etter at sittende president, Tom Tvedt, nå annonserer at han ønsker å fortsette i fire nye år.
FOTO: TORE MEEK, NTB SCANPIX Det er langt fra bare jubel i Idretts-Norge etter at sittende president, Tom Tvedt, nå annonserer at han ønsker å fortsette i fire nye år.
 ??  ?? Tom Tvedt fortalte Aftenposte­n i går at han ønsker gjenvalg.
Tom Tvedt fortalte Aftenposte­n i går at han ønsker gjenvalg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway