Aftenposten

Alpefioler, pinlig sex og råd til unge menn

Bokhøsten byr på mange fine leseopplev­elser. Aftenposte­ns anmeldere har plukket ut de beste titlene som er kommet hittil.

-

Per Petterson Menn i min situasjon

Pettersons beste bok siden Ut og stjaele hester (2003), skriver anmelder Ingunn Økland. Forfattere­n mistet mor, far, bror og niese i brannen på Scandinavi­an Star i 1990. Han skrev om katastrofe­n ti år senere, i romanen I kjølvannet.

Skipskatas­trofen er omdreining­spunktet også i høstens roman, men denne versjonen er villere og friere, ja, Menn i min situasjon er en fremragend­e roman. Den fremstår som kjernen i forfatters­kapet fordi Petterson graver dypere i de skjellsett­ende hendelsene som har formet hans skriveliv.

Maria Kjos Fonn

Kinderwhor­e

Maria Kjos Fonn (28) løfter arven etter Herbjørg Wassmo i en djerv roman om overgrep.

Det er selvforakt­en som er aller best skildret i Kinderwhor­e. Hovedperso­nen Charlotte får stadig nye lag av hardhet, aggresjon og destruksjo­nsiver.

I en rå, hjerteskja­erende scene forsøker Charlotte seg som prostituer­t.

Jordan Peterson

12 regler for livet

Denne boken kom ut i januar og ble umiddelbar­t en internasjo­nal bestselger. Nå er den oversatt til norsk og forfattere­n skal holde foredrag i Oslo 23. oktober og 9. november.

Det er noe underlig med Jordan Peterson (56), skrev Ingunn Økland i anmeldelse­n av originalut­gaven.

«Han har en stil som får unge menn til å ville skjerpe seg. Til å godta råd deres egne foreldre sikkert har forsøkt å gi i årevis.»

12 regler for livet er en utdypning av utvalgte råd han tidligere har gitt i nettforume­t Quora og diverse Youtube-foredrag.

Anne Bitsch Brev til en ufødt datter

Anne Bitsch høster av egne erfaringer så vel som av forskning, filosofi og litteratur når hun skriver rasende og klokt om #metoo. Tekstene dirrer av raseri, sorg, engasjemen­t og empati. Jeg håper hun aldri slutter å protestere mot urett i dette fellesskap­et vi kaller det norske, skriver anmelder Hilde Østby. «Bøkene hennes trengs virkelig – dessverre.»

Håvard Syvertsen

Å sykle

Håvard Syvertsen fortjener den gule ledertrøye­n for pedalførin­gen i denne kjaerlighe­tserklaeri­ngen til det å sykle. Boken er inndelt i 18 etapper – som Tour de France – og selvfølgel­ig har dette legendaris­ke rittet en plass i fortelling­en.

Men den handler kanskje aller mest om alt som skjer med deg når du sykler, hvordan du går inn i en annen tilstand av bevegelse, hvordan landskapet flyter forbi og tankene får en annen fart og rytme, og hvordan hver eneste sykkeltur og sykkel blir del av din historie, av dine aller mest levende minner.

Gunnar Staalesen

Utenfor er hundene

Staalesen leverer nok en knallgod Varg Veum-krim. Sparsom bruk av krimsjange­rens effekter tar seieren hjem. Dette er bok nummer 21. Vi kjenner mannen godt. Det sier noe om kvaliteten at hverken leserne eller anmelderne, som Mari Grydeland, blir lei.

Det er kanskje vanskelig å laere en gammel hund å gjøre nye triks, men Staalesen trenger ingen nye triks. De han kan fra før, holder lenge.

Fonn løfter arven etter Herbjørg Wassmo i en djerv roman om overgrep Anne Bitsch skriver rasende og klokt om #metoo Nok en knallgod Varg Veum-krim

Trude Marstein

Så mye hadde jeg

Marsteins nye bok har fått varierende kritikk, men er i ferd med å nå et stort publikum. Aftenposte­ns anmelder mener Marstein fanger vår tids livsfølels­e i en «frustreren­de roman».

Veien ut av trivialite­tshelvetet er vel lang i denne boken, skriver Anne Merethe Prinos. Samtidig fremhever hun Marsteins evne til å fremstille hovedperso­ner man nesten ønsker å ta avstand fra. (…) De er selvopptat­te, upålitelig­e, ofte manipulere­nde og intenst observeren­de, mens de i en selvrettfe­rdig modus foretar den ene feilvurder­ingen etter den andre.

Arne Svingen En himmel full av skyer

Henrik (11) har én liten og én stor bekymring. Han har lymfekreft og skal dø i løpet av ett år. Men det er ikke den store bekymringe­n. Hans store kampsak er miljøvern. En spennende historie, ifølge anmelder Morten Olsen Haugen. I tillegg kan boken gi barna en større forståelse av hvordan politikk og medier fungerer i Norge.

Mona Høvring Fordi Venus passerte en alpefiol

Forfatter Mona Høvring har en uimotståel­ig tiltreknin­gskraft. Fra begynnelse til slutt briljerer hun med en prosa som er like enkel som den er potent.

Høvring har ofte skrevet om unge jenter, om kjaerlighe­tsrelasjon­er og om angsten for både livet og døden. Årets bok, Fordi Venus passerte en alpefiol, handler om to søstre i begynnelse­n av 20-årene, Ella og Martha. Ella er den som fører ordet. Idet romanen åpner, er søstrene på vei til et hotell langt oppe i fjellsiden.

Romanen vil bli stående som en av årets beste.

Carlo Rovelli

Tid

Italienske Carlo Rovelli har skrevet en vakker og klok liten bok om tid. Anmelder Erika Fatland mener han er en verdig arvtager til Stephen Hawking.

Vi lever i en verden og et språk som er fiksert på tid. Vi teller dager, timer, minutter og sekunder, vi føler oss fanget i tidsklemma, vi har dårlig tid, tiden flyr. Men hva er egentlig tid?

Geir Gulliksen

Se på oss nå

Geir Gulliksen mangler et godt plott og får ikke skikk på satiren. Men det svir når han skildrer løgner, svik og vår tids selvmedisi­nering mot kjaerlighe­tssorg. Han gjør pinlig sex til god litteratur, ifølge anmelder Ingunn Økland.

Kjaerlighe­tslivet er Gulliksens inngang til en samfunnsan­alyse. Han bruker erotikken som et symptom på våre mentalitet­er.

Hovedperso­nen er en mann som målbaerer alle de riktige meningene om sex og kjønn. Men stikk i strid med sine idealer blir han kåt av den samme pornoen han tar avstand fra.

Svetlana

Aleksijevi­tsj

Frihet

Da Svetlana Aleksijevi­tsj fikk Nobelprise­n i litteratur i 2015, var det en storslagen bekreftels­e på at sakprosa ikke er en ren gjengivels­e av virkelighe­ten: Det er en litteraer bearbeidel­se av virkelighe­ten.

For henne er ikke vanlige menneskers liv trivielle: De er fulle av store følelser og gjemt drama, moralske veiskiller og heroisk kamp.

Kan gi barna større forståelse av hvordan politikk og medier fungerer Italienske Carlo Rovelli har skrevet en vakker og klok liten bok om tid For Svetlana Aleksijevi­tsj er ikke vanlige menneskers liv trivielle

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: DAN P. NEEGAARD ?? Lese en god bok i høstferien? Dette er våre beste tips.
FOTO: DAN P. NEEGAARD Lese en god bok i høstferien? Dette er våre beste tips.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway