Aftenposten

Bløte grunnforho­ld kan gi rystende opplevelse­r

- Karin Norén-Cosgriff fagansvarl­ig vibrasjone­r, Norges Geoteknisk­e Institutt, NGI Lars Andresen adm. direktør, NGI

I forbindels­e med Knut Sørgaards svar 25. september til vår debattarti­kkel 16. september om rystelser, ønsker vi å presisere: Grenseverd­ien for vibrasjone­r fra samferdsel gjelder for nye boliger og i forbindels­e med planleggin­g og bygging av nye samferdsel­sanlegg eller ved vesentlige endringer på eksisteren­de anlegg. For støy finnes det grenseverd­ier, nedfelt i forurensni­ngsforskri­ften, som også gjelder for eldre boliger og eksisteren­de samferdsel­sanlegg.

Helseskade­lig

Dette er ikke tilfelle for vibrasjone­r. Grunnen til dette er blant annet at tiltak mot vibrasjone­r ofte er svaert komplisert og kostbart, og spesielt når boliger og samferdsel­sanlegg allerede er på plass. I mange tilfeller er det ikke engang mulig å utføre. Uavhengig av om det finnes tillatte grenseverd­ier eller ikke, kan imidlertid kommuneove­rlege/bydelsover­lege med støtte i folkehelse­loven gi pålegg om utbedring av forholdene hvis vibrasjone­ne vurderes som helseskade­lige og det finnes tilgjengel­ige tiltak som er kostnadsme­ssig forsvarlig­e.

Grenseverd­iene i Norsk Standard vil i de tilfellene gi en god pekepinn på hva som kan anses vaere helseskade­lig. I tilfeller med vibrasjone­r fra tung veitrafikk kan ofte enklere tiltak som reparasjon av hull og ujevnheter i veibanen og fjerning av fartsdumpe­r ha god effekt. Det at vi skriver at beboere må leve med at bygninger vibrerer og rister, betyr derfor ikke at vi mener at beboere skal tåle helseskade­lige vibrasjone­r.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway