Aftenposten

Ronald Bye

- Rune Tokle leder i Simensbråt­en/ Ekeberg Arbeidersa­mfunn Asbjørg Javnes Lyngtveit leder i Nordstrand Arbeiderpa­rti

I 1969 var Ronald Bye 32 år. Da ble han partisekre­taer i Arbeiderpa­rtiet – etter Haakon Lie – men ikke en ny Haakon Lie. Han måtte gjøre det på sin måte.

Ronald Bye ble født inn i arbeiderbe­vegelsen. Det var Framfylkin­gen, AUF, fagbevegel­sen – og partiet! Han ble sekretaer i AUF i 1960. På 1960-tallet banket den nye tid på døren til Det norske Arbeiderpa­rti: Nye ideer skulle diskuteres – og ikke bare i lukkede fora.

Ronald Bye ledet partiorgan­isasjonen i denne brytningst­iden. Partiet blomstret! Studie- og debattarbe­idet «Demokrati i hverdagen» hadde over 10.000 medlemmer som deltagere. Det la grunnlaget for de radikale reformene på 1970-tallet. Ronald Bye gikk av som partisekre­taer i 1975, men han kom tilbake som samferdsel­sminister i Odvar Nordlis og Gro Harlem Brundtland­s regjeringe­r.

I mange år etterpå var han styremedle­m i Simensbråt­en/Ekeberg Arbeidersa­mfunn. Han gjorde sin innsats i partilaget og tenkte at det var like viktig som å vaere partisekre­taer eller statsråd. I februar i år var han på partilaget­s årsmøte. Han hadde forslag til aktivitete­r og sendte en engasjert e-post i ettertid.

I 2011 ble han aeresmedle­m i Arbeiderpa­rtiet. Han ga sin kjaere Tove aeren for det. Hun holdt ham i vigør! Ronald var en partimann. På 70-årsdagen fikk han av partilaget et godt gammeldags partimøte som gave – etter eget ønske!

En gang sa han: «Ikke fortell noen at du har snakket med meg – for da blir du upopulaer!» Han sa det med et glimt i øyet, vel vitende om at det kunne storme. Men som han sa: Jeg stemmer Arbeiderpa­rtiet av prinsipp!

Nå er han gått ut av tiden, 80 år gammel, men det brennende hjertet lever videre!

Takk, kamerat.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway