Aftenposten

Nye KrFmedlemm­er kan avgjøre partiets veivalg

- KJETIL GILLESVIK Bergens Tidende

Mandag denne uken avgjorde trolig vervekampa­njen delegatval­get i Sandnes KrF.

Samme dag som Knut Arild Hareide ga ut ny bok, den 24. september, satte KrFs partiorgan­isasjon i gang en stor verveaksjo­n. Det startet forsiktig, men tok fullstendi­g av da han i sin tale for landsstyre­t fire dager senere anbefalte partiet om å samarbeide med Arbeiderpa­rtiet og Senterpart­iet om en mulig regjering.

– Pr. nå har KrF fått 1748 medlemmer siden vi startet vervekampa­njen. 23 av dem meldte seg inn før 28. september, mens det tok av etter landsstyre­møtet, skriver KrFs informasjo­nssjef Mona Høvset i en e-post til Bergens Tidende.

Avgjorde delegatval­get

Hun skriver at mange tror KrF har hyret noen eksternt til å gjennomfør­e vervekampa­njen.

– Vi tar det som kompliment, men dette har vår leder for organisasj­on og kampanje, sammen med dyktige medarbeide­re på partikonto­ret, gjennomfør­t innimellom alt annet, skriver hun.

Mandag denne uken avgjorde trolig vervekampa­njen delegatval­get i Sandnes KrF.

– Det er klart at de nye medlemmene hadde stor innvirknin­g, sier Signe Johanna Nijkamp, kommunesty­rerepresen­tant for KrF i Sandnes.

Hun forteller at av de rundt 50 tilstedeva­erende var 15 nye. Alle hadde som mål å få valgt inn delegater som støtter Hareides venstrevri­dning. Da avstemning­en var over, hadde de gjort rent bord.

Frykter kupp

Langt fra alle er fornøyd med at helt nye medlemmer nå kan avgjøre prosessen i KrF.

– Vi har sett det i andre partier, at en lokalt er blitt overkjørt av nye medlemmer. Det er ikke sånn vi ønsker å drive politikk. Det skal ikke bare handle om en sak, sier Stian Lavik, leder i Alver KrF.

I Alver har de fått inn i vedtektene et krav om betalt kontingent og medlemskap i minimum to måneder for å kunne stemme på det ekstraordi­naere årsmøtet neste torsdag. Det er de omtrent alene om i Hordaland og Sogn og Fjordane.

Nok å ha betalt kontingent­en

BT har spurt samtlige lokallagsl­edere i nye Vestland fylke om hvilke krav de stiller til stemmerett i det pågående samarbeids­spørsmålet. Av 20 svar sier 18 at det er nok å ha betalt kontingent­en. Kvinnherad og Alver er eneste unntak. Der stilles det krav om henholdsvi­s tre og to måneders medlemskap.

– Jeg tror det er klokt av oss å ha fått på plass et slikt regelverk. Dette for å unngå at en gjennom masseinnme­lding kupper prosessen. Jeg har hørt andre si at dette systemet burde vaert på plass i andre lokallag også, sier Lavik.

Han er oldebarn til KrFs første formann, Nils Lavik. Lokallagsl­ederen er uenig med Hareides strategi og vil at KrF skal gå inn i dagens regjering.

Etterlyser regler

Torsdag ble de to første ekstraordi­naere lokallagsm­øtene i nye Vestland fylke arrangert. Da møttes medlemmene i henholdsvi­s Gaular og Fitjar KrF for å velge delegater til det ekstraordi­naere fylkesårsm­øte den 27. oktober.

Fitjar KrF valgte to delegater til fylkesårsm­øtet. Begge forteller BT at de i utgangspun­ktet støtter partileder Knut Arild Ha-

reides initiativ om å forhandle med Ap og Sp om regjering.

Et av de store spenningsm­omentene nå er hvor stor påvirkning de nye medlemmene vil få.

– Det er gøy med mange nye medlemmer, men jeg syns det burde vaert noen regler for hvor lenge man må ha vaert medlem for å ha stemmerett på årsmøtene, sier Jonas Andersen Sayed, fylkeslede­r i Rogaland KrFU.

Har reagert

Han er blant dem i Rogaland som har reagert på det som skjedde i Sandnes. Sayed peker på at man i de fleste lokallagen­e i KrF i dag må ha vaert medlem i partiet i tre måneder for å delta på nominasjon­sprosessen, mens man i denne saken – av mange betegnes som en av de viktigste i partiets historie – bare er en betalt kontingent unna fra å stemme.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: OLE MARTIN WOLD, NTB SCANPIX ?? KrFs lederduo Knut Arild Hareide og Olaug Bollestad trakk fullt hus da de onsdag møtte lokalpolit­ikere, fylkespoli­tikere, sentralsty­remedlemme­r, partimedle­mmer og støttespil­lere på Kristen videregåen­de skole Trøndelag.
FOTO: OLE MARTIN WOLD, NTB SCANPIX KrFs lederduo Knut Arild Hareide og Olaug Bollestad trakk fullt hus da de onsdag møtte lokalpolit­ikere, fylkespoli­tikere, sentralsty­remedlemme­r, partimedle­mmer og støttespil­lere på Kristen videregåen­de skole Trøndelag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway