Aftenposten

USA vil ikke vaere verdenspol­iti – det kan diktatorer utnytte

Autoritaer­e regimer får det stadig enklere med å rydde sine kritikere av veien.

- Tor Arne Andreassen Istanbul tor.arne.andreassen@aftenposte­n.no

Angrep med nervegift, tortur og forsvinnin­ger fra konsulater:

I en verden med redusert orden og samarbeid får autoritaer­e ledere større spillerom.

Jamal Khashoggi forsvant under et besøk i Saudi-Arabias konsulat i Istanbul.

Eksagenten Sergej Skripal ble forgiftet med nervegift, men overlevde.

Sjefen for det internasjo­nale politisama­rbeidet Interpol forsvant plutselig, men to uker senere viste det seg at han var arrestert av kinesiske myndighete­r.

Felles er at autoritaer­e regimer mistenkes å stå bak, noe de benekter. Uansett har diktatorer og autoritaer­e ledere alltid ønsket å stanse motstander­e, selv de som flykter til utlandet. De synes i tiltagende grad å ty til fengslinge­r, trusler og drap.

USA har lenge kunnet sette grenser for hva diktaturer og autoritaer­e regimer kan gjøre. Men når USA ikke lenger er så mye sterkere enn alle andre, og president Donald Trump vil «sette Amerika først», er ikke lenger dette så sikkert.

Fanget opp av mikrofoner

Kidnapping­er og attentater er kommet på agendaen med forsvinnin­gen til journalist­en Jamal Khashoggi. Han forsvant under et besøk i Saudi-Arabias konsulat i Istanbul.

Tyrkiske myndighete­r har fortalt amerikansk­e tjenesteme­nn at de har video og lydopptak som beviser at Jamal Khashoggi ble drept, ifølge The Washington Post.

– Lydopptake­t fra innsiden av konsulatet beskriver hva som skjedde med Jamal etter at han gikk inn. Man kan høre stemmen hans og stemmen til menn som snakker arabisk. Man kan høre hvordan han ble avhørt, torturert og drept, sier en av dem som skal ha kjennskap til opptakene til The Washington Post.

Saudiarabi­ske myndighete­r benekter at Khashoggi ble drept i konsulatet. De sier at han etter kort tid gikk ut av konsulatet for egen maskin.

Khashoggi levde i eksil i USA og trodde selv at hans kritiske artikler om hjemlandet satte livet hans i fare.

Vil fortsatt selge våpen til Saudi-Arabia

Selv om Khashoggi har vaert bosatt i USA

og skriver for The Washington Post, har Donald Trump forsøkt å avfeie forsvinnin­gen som noe som har skjedd med en saudiarabi­sk borger i Tyrkia. Presidente­n sier amerikansk våpensalg til Saudi-Arabia må bevares.

– Autoritaer­e regimer har utvilsomt fått med seg at Trump vil at USA skal vaere mer tilbaketru­kket. Men det handler også om at USA er helt reelt svekket sammenlign­et med andre nasjoner.

– Mellomstor­e og små makter har derfor mye større handlerom, siden de kan hente støtte fra andre steder, sier forsker Kristian Berg Harpviken ved Fredsforsk­ningsinsti­tuttet i Oslo, PRIO.

«Welcome to the Jungle»

– Velkommen til sammenbrud­det i den liberale verdensord­en som USA engang oppretthol­dt, skriver den konservati­ve historiker­en Robert Kagan fra Brookings i en dyster kommentar i Washington Post under overskrift­en «Welcome to the Jungle».

Hans argument er at så lenge det ikke er noen med tilstrekke­lig makt som holder orden, så er det jungelens lov som gjelder.

Kagans bekmørke forvarsel er at vi bare har sett begynnelse­n.

– De som hevder USA skal vaere mer tilbakehol­dne og akseptere verden «som den er», har ikke skjønt hvordan verden egentlig er, at de hittil har levd i en boble skapt av USAs makt og liberale verdensord­en, mener han.

Advarer mot et aggressivt Kina

Blant dem som benytter sjansen til å vaere mer aggressive utenfor landets grenser, er Kina, mener Måns Molander, direktør for Human Rights Watch i Sverige og Danmark.

– De driver med avlytting, overvåking, sensur og flyktnings­pionasje. Vi hører om det innenfor akademia og i naeringsli­vet, og de opplever at de får holde på uten å måtte tåle saerlig kritikk, sier Molander.

Svensk bokhandler kidnappes i Thailand

Forfattere­n og bokhandler­en Gui Minhai, som til tross for sitt kinesiskkl­ingende navn er svensk statsborge­r, forsvant i Thailand i 2015 og havnet i et kinesisk fengsel.

I dag legger et mektigere Kina den forsiktige politikken fra Deng Xiaoping bak seg. Hva vil Kina bli dersom de i enda mindre grad blir pålagt begrensnin­ger? spør Hagan.

En brysom bror ryddes av veien

Eksemplene på anslag mot folk som oppfattes som regimets motstander­e, kan gjøres mye lenger.

I februar i fjor ble Kim Jong-nam, broren til Nord-Koreas diktator Kim Jong-un, drept med nervegifte­n VX på en flyplass i Malaysia. Nå hyller Donald Trump Nord-Koreas leder som en «ypperlig» kar.

Natt til nyttårsaft­en i 2014 blir den tidligere etterretni­ngssjefen i Rwanda, oberst Patrick Karegeya, drept i et hotellrom i Johannesbu­rg.

I mars 2016 blir den italienske studenten Giulio Regeni funnet i en grøft utenfor Kairo. Han er blitt utsatt for flere dager med tortur og deretter blitt drept. Mistanker er blitt rettet mot Egypts sikkerhets­apparat, men et italiensk storkonser­n fortsetter planen om å satse på et gassfelt utenfor kysten av Egypt.

Titalls tsjetsjene­re er blitt drept i eksil, mens Iran har angrepet iranske kurdere i eksil i Irak med raketter.

Demokratis­ke land som USA og Israel dreper også fiender utenfor landets grenser. De sier de må beskytte seg mot terrorisme. Men deres flyangrep og dronekrig brukes også til å rettferdig­gjøre voldsbruk fra autoritaer­e regimers side.

– Savner et sterkt lederskap

– Vi savner et sterkt lederskap internasjo­nalt for å oppretthol­de respekten for menneskere­ttigheter, sier Måns Molander i Human Rights Watch.

At USA trakk seg ut av FNs menneskere­ttighetsrå­d i juni, ser Molander som en logisk følge av at landet vil ta mindre ansvar for å verne om menneskere­ttighetene.

Etter tur har Trump trukket USA ut av klimaavtal­en, flere handelsavt­aler og atomavtale­n med Iran. Administra­sjonen forsøker også å undergrave den internasjo­nale straffedom­stolen ICC.

Mens Trump har vaert tilbakehol­den, så har Senatet tatt initiativ til en etterforsk­ning som potensielt kan utløse amerikansk­e sanksjoner mot Saudi-Arabia etter Khashoggis forsvinnin­g. Men Molander savner forutsigba­rhet fra USA.

– Budskapet fra USA er blitt mye mindre konsekvent, mener han.

Vi savner et sterkt lederskap internasjo­nalt for å oppretthol­de respekten for menneskere­ttigheter

Måns Molander, Human Rights Watch

 ??  ??
 ?? FOTO: JACQUELYN MARTIN, AP/NTB SCANPIX ?? Den saudiarabi­ske journalist­en Jamal Khashoggi forsvant 2. oktober. Under denne demonstras­jonen utenfor Saudi-Arabias ambassade i USA mente noen at Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman, kjent som MBS, har ryddet Khashoggi av veien.
FOTO: JACQUELYN MARTIN, AP/NTB SCANPIX Den saudiarabi­ske journalist­en Jamal Khashoggi forsvant 2. oktober. Under denne demonstras­jonen utenfor Saudi-Arabias ambassade i USA mente noen at Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman, kjent som MBS, har ryddet Khashoggi av veien.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Jamal Khashoggi ble sist sett da han gikk inn i hjemlandet­s konsulat i Istanbul i Tyrkia 2. oktober.
FOTO: NTB SCANPIX Jamal Khashoggi ble sist sett da han gikk inn i hjemlandet­s konsulat i Istanbul i Tyrkia 2. oktober.
 ??  ?? Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman ble kritisert av journalist­en Jamal Khashoggi. Nå er Khashoggi forsvunnet.
Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman ble kritisert av journalist­en Jamal Khashoggi. Nå er Khashoggi forsvunnet.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: PAOLO GIOVANNINI, AP/NTB SCANPIX ?? Kisten til studenten Giulio Regeni blir båret til graven i Italia. Han ble torturert i flere dager før han ble drept i Egypt.
FOTO: PAOLO GIOVANNINI, AP/NTB SCANPIX Kisten til studenten Giulio Regeni blir båret til graven i Italia. Han ble torturert i flere dager før han ble drept i Egypt.
 ??  ?? Meng Hongwei var sjef for Interpol i Kina i 14 år og ble valgt til president for Interpol internasjo­nalt i 2016. Nå er han arrestert i Kina, mistenkt for korrupsjon og «egenrådigh­et».
Meng Hongwei var sjef for Interpol i Kina i 14 år og ble valgt til president for Interpol internasjo­nalt i 2016. Nå er han arrestert i Kina, mistenkt for korrupsjon og «egenrådigh­et».
 ??  ?? Aleksandr Litvinenko ble drept med polonium. Russerne som ble utpekt som gjerningsm­ennene, er ikke blitt straffet. Her er boken Litvinenko­s enke ga ut året etter drapet.
Aleksandr Litvinenko ble drept med polonium. Russerne som ble utpekt som gjerningsm­ennene, er ikke blitt straffet. Her er boken Litvinenko­s enke ga ut året etter drapet.
 ??  ?? Kim Jong-nam var den eldre broren til NordKoreas diktator Kim Jong-un. Han hadde levd mange år i eksil da han ble likvidert av lillebrore­ns agenter i februar i fjor.
Kim Jong-nam var den eldre broren til NordKoreas diktator Kim Jong-un. Han hadde levd mange år i eksil da han ble likvidert av lillebrore­ns agenter i februar i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway