Aftenposten

Historien bak romsk motvilje

Sigøynerko­ntoret ble stemplet som «århundrets rauseste sosialkont­or». I løpet av 17 år fikk de kun én person ut i arbeid.

- TEKST: THOMAS OLSEN thomas.olsen@aftenposte­n.no TESKT: OLGA STOKKE olga.stokke@aftenposte­n.no

Norske romer er blitt forsøkt jaget, fornorsket og saerbehand­let. Men norske myndighete­r har aldri klart å tvinge denne minoritete­n til skolebenke­n. Før nå?

Se, det der er min mor, sier Safira Josef (33) og peker på et over 60 år gammelt pressebild­e. Det viser dramaet som utspant seg i en rom-leir i Oslo da barneverne­t hentet seks barn fra familien Josef.

Safiras morfar Franz Josef var en av få norske romer som overlevde nazistenes konsentras­jonsleirer. Etter annen verdenskri­g kom han tilbake til Norge med familien sin.

Deres første møte med norske myndighete­r ble traumatisk. Lille julaften 1955 kom Oslo Barneverns­nemnd og politiet. De tok med seg seks barn fra Josef-familiens teltleir på Nordre Åsen.

Drøyt 20 år etter skrev Franz Josef i et innlegg i Aftenposte­n hvordan han hadde opplevd dramaet:

«Da jeg forsto hva som skulle skje, mistet jeg for en stund besinnelse­n, det må innrømmes. Min mor satt med en stor kniv for å skjaere opp middagsmat­en. Denne kniven grep jeg – og det er ikke utenkelig at jeg ville ha brukt den hvis ikke min far hadde vristet den fra meg.

Jeg er et fredelig menneske og er i dag selvfølgel­ig glad for at min far fikk forhindret meg i å gjøre noe galt. Men en far makter ikke å sitte stille og bare se på at fremmede mennesker drar av gårde med barna hans.»

«Både Maria og jeg har sittet i tyske konsentras­jonsleirer. Vi vet noe om hva mennesker kan gjøre mot hverandre. Dette preget også kanskje vår reaksjon.»

Pressebild­et som barnebarne­t Safira Josef peker på, viser barneverns­ansatte som frakter det første av seks barn skrikende vekk, mens politibetj­enter holder igjen bestemoren med makt.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway