Aftenposten

USAs sentralban­k er hverken sprø, latterlig eller gal

-

DEN AMERIKANSK­E SENTRALBAN­KEN (Fed) har allerede jekket opp styringsre­nten tre ganger i år og varslet at mange nye rentehopp er i emning.

Rentehevin­gene er et sunnhetste­gn. De kommer som følge av den sterke veksten i amerikansk økonomi. Fed vil hindre at prisvekste­n løper løpsk, at økonomien overopphet­es, og at det bygger seg opp nye bobler.

USAs president, Donald Trump, er imidlertid ikke fornøyd. I løpet av de siste dagene har han omtalt sentralban­kens politikk som «ute av kontroll», «vill», «sprø», «latterlig» og «gal». Presidente­n gir de raske rentehevin­gene skylden for børsfallen­e denne uken.

MYE ER PROBLEMATI­SK med måten Trump omtaler Fed på. For det første har presidente­n selv bidratt til at rentehevin­gene går så raskt. De store gjeldsfina­nsierte skattelett­elsene som Trump og det republikan­ske partiet vedtok i fjor, ga økonomien kraftig stimulans i en tid da pilene allerede pekte rett opp. Om noe skal omtales som «sprøtt», er det Trumps egen økonomiske politikk.

For det andre bidrar Trump til å så tvil om sentralban­kens uavhengigh­et. Det finnes eksempler på at tidligere presidente­r har uttrykt skepsis til Fed, men ingen har gått til så harde og gjentatte angrep som Trump, i alle fall ikke i nyere tid. Snarere har den etablerte holdningen vaert at sentralban­kens pengepolit­ikk er noe politikere ikke skal legge seg opp i. Det er det gode grunner til. Sentralban­kens uavhengigh­et er viktig for å unngå at kortsiktig­e politiske hensyn, som å vinne et valg, går utover den økonomisk stabilitet­en på lang sikt.

TRUMP har foreløpig ikke foretatt seg noe mer enn å bruke krasse ord om Fed. Det var presidente­n selv som utnevnte den sittende sentralban­ksjefen, og Trump uttalte nylig at han ikke planlegger å sparke ham. Ifølge regelverke­t skal presidente­n uansett ha en svaert god begrunnels­e for å bytte ut en sentralban­ksjef før åremålet løper ut. Fed har på sin side vaert nøye med å understrek­e at de ikke lar seg påvirke av Trump.

Uttalelsen­e er likevel problemati­ske. Dersom sentralban­ken ikke gjennomfør­er en planlagt renteøknin­g i desember, kan det oppstå tvil om det skjer på grunn av press fra Trump eller et genuint endret syn på de økonomiske utsiktene.

Uttalelsen­e bidrar også til å politisere samfunnsin­stitusjone­r som tidligere i stor grad er blitt sett på som uavhengige. Trumps undergravi­ng av FBI er kanskje det grelleste eksempelet på dette. Det kan ta lang tid å bygge opp igjen den tilliten som på kort tid er blitt revet ned.

DET ER SELVFØLGEL­IG VIKTIG med debatt rundt de beslutning­ene en sentralban­k tar, og det er helt legitimt å mene at Fed hever rentene fortere enn det økonomien tåler. Men ledende politikere bør holde slike meninger for seg selv. Det må også Donald Trump klare.

Om noe skal omtales som «sprøtt», er det Donald Trumps egen økonomiske politikk

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway