Aftenposten

Ny dommer seiler opp som heteste kampsak i en rekke valgthrill­ere

Den bitre striden om dommer Brett Kavanaugh fortsetter, men nå som valgkampsa­k i USA.

- KJETIL HANSSEN

Brett Kavanaugh rakk bare så vidt å bli utnevnt til ny dommer i USAs høyesteret­t før NARAL, en organisasj­on for selvbestem­t abort, kom med sin erklaering: Vi satser åtte millioner kroner på en kampanje mot syv republikan­ere.

Hadde disse syv vaert spesielt fremtreden­de i kampen for å få godkjent dommeren? Nei, på ingen måte. De er tvert imot alle kandidater til Representa­ntenes hus, som ikke har noen rolle i godkjennel­sen av dommere. Derimot stiller de syv politikern­e opp i urbane valgkretse­r der mange misliker utnevnelse­n av Kavanaugh og hvor demokraten­e har en sjanse til å stjele mandatet.

Og NARAL var ikke alene. I dagene etter utnevnelse­n flommet nettet over av reklamefil­mer. En analyse avisen USA Today har gjort, viser at det i hovedsak var hissige demokratis­ke grupper som pepret velgerne med angrepsann­onser.

– Folk er rasende, og de kommer ikke til å glemme dette, sier Liz Jaff til avisen. Hun leder den politiske aksjonskom­iteen Be a Hero som brukte over 650.000 kroner i dagene etter utnevnelse­n.

Oppstart 2020

Denne organisasj­onen har allerede startet en aggressiv kampanje for å velte den sentrumsor­ienterte republikan­eren Susan Collins fra Maine, som til slutt støttet Kavanaugh. Hun står ikke på valg før om to år, men Be a Hero ber nå folk om 20,20 dollar til en foreløpig ukjent fremtidig motkandida­t i 2020.

Både demokrater og republikan­ere har offentlig gikk uttrykk for at den heftige dommerstri­den styrker nettopp deres sjanser foran høstens valg. En meningsmål­ing utført for nettstedet Politico denne uken ble tolket som at bataljen har gavnet demokraten­e mest. 77 prosent av demokratis­ke velgere oppga at de nå var «svaert motivert» til å møte opp og stemme. Tilsvarend­e tall for republikan­erne, president Donald Trumps parti, var 68 prosent.

Allerede før utnevnelse­n rangerte amerikansk­e velgere Kavanaugh som en viktigere politisk sak enn den omstridte Mexicomure­n.

Hissig fra toppene

Sentrale politikere har fyrt opp den hissige stemningen. President Trump kalte på et folkemøte i Mississipp­i Kavanaugh-motstander­e «onde mennesker». Både han og en rekke republikan­ske topper kaller aktivister mot utnevnelse­n for «en mobb» og fremstille­r Det demokratis­ke parti som et hjem for ekstremist­er.

Tidligere presidentk­andidat Hillary Clinton har på den andre siden overfor CNN antydet man ikke trenger å opptre med folkeskikk overfor republikan­erne.

Mye står på spill

Mellomvalg­et 6. november regnes som uhyre viktig. Nå har republikan­erne flertall både i Senatet og Representa­ntenes hus samtidig som de har kontroll over Det hvite hus. De fleste målinger tyder på at de beholder makten i Senatet, men risikerer å miste den i Representa­ntenes hus.

I så fall beholder de styringen over utnevnelse­r til viktige jobber, som for eksempel dommerembe­ter, statsråder og ambassadør­er. Derimot blir det vrient for Trumps parti å få gjennom lovendring­er og bevilgning­er. Det er også Representa­ntenes hus som eventuelt kan ta ut en riksrettst­iltale mot presidente­n.

– Et angrep på Nord-Dakota

Mens demokratis­ke grupper jakter på utsatte seter i Representa­ntenes hus, gjør republikan­erne det samme i Senatet. De satser hardt på å velte demokratis­ke senatorer som stemte mot utnevnelse­n av Kavanaugh, og som er innvalgt fra delstater Trump vant. Dette gjelder saerlig Heidi Heitkamp, demokratis­k senator fra Nord-Dakota, en delstat Trump vant med hele 36 prosentpoe­ng.

Før dommerutne­vnelsen lå hun 10–12 prosentpoe­ng bak på et par målinger.

Kevin Cramer, hennes utfordrer, bruker nå enhver anledning til å stemple hennes nei til Kavanaugh som et angrep på Nord-Dakota. På sosiale medier bruker han også reklamefil­mer om dette for å samle inn penger til kampanjen sin.

I tillegg til å bli kvitt Heitkamp satser republikan­erne saerlig tungt på å velte de demokratis­ke senatorene Claire McCaskill i Missouri, Joe Donnelly i Indiana og Jon Tester i Montana. I disse vanligvis konservati­ve delstatene antas velgerne å vaere på linje med dommer Kavanaugh, som er motstander av selvbestem­t abort og sterk tilhenger av retten til å eie våpen.

 ?? FOTO: JONATHAN ERNST, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Mens dommer Brett Kavanaugh ble tatt i ed inne i høyesteret­tsbygninge­n 6. oktober, stormet denne demonstran­ten opp trappen på utsiden og satte seg til rette i fanget på rettferdig­hetens gudinne.
FOTO: JONATHAN ERNST, REUTERS/NTB SCANPIX Mens dommer Brett Kavanaugh ble tatt i ed inne i høyesteret­tsbygninge­n 6. oktober, stormet denne demonstran­ten opp trappen på utsiden og satte seg til rette i fanget på rettferdig­hetens gudinne.
 ?? FOTO: FRA REKLAMEFIL­M FRA NARAL ?? Slik fremstille­s dommer Brett Kavanaugh i reklamefil­mer rettet mot republikan­ske politikere.
FOTO: FRA REKLAMEFIL­M FRA NARAL Slik fremstille­s dommer Brett Kavanaugh i reklamefil­mer rettet mot republikan­ske politikere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway