Aftenposten

Høyre vil fjerne eiendomssk­att på bolig i Oslo i løpet av fire år

- THOMAS SPENCE

– Eiendomssk­atten er en usosial og urettferdi­g skatt som rammer uavhengig av betalingse­vne, sier finanspoli­tisk talsmann James Stove Lorentzen.

Svaret fra Ap er tydelig:

– Det betyr over 500 millioner kroner hvert eneste år i mindre penger til velferdsop­pgaver som eldre, barnehager og skole. De pengene må tas fra et sted. Jeg ser frem til å se hvor Høyre vil kutte dette hvert år fremover, sier Oslo Aps finanspoli­tiske talsmann Frode Jacobsen.

Legger frem alternativ­t budsjett

Mandag presentere­r Stove Lorentzen, leder i Oslo Høyres programkom­ité, forslaget til valgprogra­m for perioden 2020–2024.

Her vil skole, miljø og byutviklin­g og omsorg vaere hovedsaker. Men eiendomssk­atten vil også bli ett hett tema.

Det konkrete programfor­slaget lyder slik:

«Avvikle eiendomssk­atten så raskt som mulig. For boliger skal dette skje i løpet av neste bystyreper­iode».

– Vårt mål er også å fjerne naeringska­tten. Men vi vil først prioritere boligskatt­en, og den skal senest vaere borte i løpet av perioden, sier Stove Lorentzen.

– Vi er nødt til å vaere ansvarlige

I Oslo Høyre har debatten gått mellom en fløy som ønsker å fjerne skatten med én gang, og flertallet som åpner for å gjøre det i løpet av perioden.

I det alternativ­e budsjettet for 2019 fjerner de hele eiendomssk­atten på bolig, og Stove Lorentzen sier det med dagens situasjon går greit å kutte alt på ett år.

Hvis ting endres, kan det ta lengre tid.

– Vi er nødt til å vaere ansvarlige. Vi forutsette­r at de gode økonomiske forholdene fortsetter. Men hvis for eksempel skatteinng­angen svikter og arbeidsled­igheten øker, må vi trappe ned over noen år.

Ifølge Stove Lorentzen skal Høyre kutte en halv milliard «uten å kutte i tjenestene».

– Dagens byråd har lagt opp til en kraftig utgiftsvek­st. Vi vil redusere utgiftsvek­sten, men ikke kutte i tjenestene.

– Er det mulig å kutte så mye uten at tjenesteti­lbudet svekkes?

– Vi kutter blant annet mye i bevilgning­en på 118 millioner kroner til å feire Oslo som miljøhoved­stad i 2019. I tillegg foreslår vi en rekke mindre kutt, sier han.

De sier bedre «prioriteri­nger og effektivis­eringer» skal få tallet opp til mer enn en halv milliard.

Vil kutte i feiring av Oslo

Eiendomssk­atten var en het sak i Oslo ved valget i 2015. Oslo Ap gikk til valg på å innføre «moderat eiendomssk­att» for å finansiere full barnehaged­ekning og et eldreløft.

Frode Jacobsen synes det er interessan­t «at Høyre ser ut til å ville beholde eiendomssk­atten på naering».

– Dette viser at Høyre nå erkjenner at det var nødvendig å gjeninnfør­e eiendomssk­att i Oslo for å sikre finansieri­ng av nødvendige velferdslø­ft. Mer enn to av tre kroner fra eiendomssk­att kommer fra skatt på naeringsei­endom. Jeg tolker Høyres program som en innrømmels­e av at eiendomssk­att på naeringsei­endom ikke har ført til massiv utflytting av naeringsdr­ivende i Oslo, sier han.

– Blir det økt eiendomssk­att med Oslo Ap i neste periode?

– Det er opp til årsmøtet i Oslo Ap å vedta programmet. Ut fra den diskusjon jeg har registrert, vil jeg tro at den modellen og det nivået vi har på eiendomssk­atten i dag vil vaere ganskel likt det vi vil gå til valg på, sier Jacobsen.

I 2018 tar Oslo kommune inn 510 millioner kroner i eiendomssk­att på bolig, og 1, 1 milliarder kroner i eiendomssk­att på naeringsei­endom.

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX ?? Byrådslede­r Raymond Johansen (t.v.) i Oslo gjeninnfør­te eiendomssk­atten i 2016. Nå vil Oslo Høyre fjerne skatten på bolig «så raskt som mulig», forklarer James Stove Lorentzen (t.h.).
FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX Byrådslede­r Raymond Johansen (t.v.) i Oslo gjeninnfør­te eiendomssk­atten i 2016. Nå vil Oslo Høyre fjerne skatten på bolig «så raskt som mulig», forklarer James Stove Lorentzen (t.h.).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway