Aftenposten

Får reise fra Tyrkia etter to år i fangenskap

- Tor Arne Andreassen Aftenposte­ns korrespond­ent

En domstol i Izmir dømte i går Brunson til 3,5 års fengsel, men vedtok samtidig at han kan løslates fordi han har sittet så lenge i varetekt.

Dermed kan Brunson få forlate Tyrkia, etter over to år i fengsel og husarrest. Løslatelse­n skal ha kommet i orden etter at amerikansk­e og tyrkiske myndighete­r ble enig om en hemmelig avtale, meldte NBC News tidligere i går.

I likhet med tusener av andre ble han arrestert i forbindels­e med de omfattende utrensknin­gene etter det mislykkede kuppforsøk­et i Tyrkia den 15. juli 2016.

Brunson gråt da det ble kunngjort at han ville bli løslatt, sier vitner som var til stede i rettssalen.

– Jeg er en uskyldig mann, jeg elser Jesus, jeg elsker Tyrkia, sa Brunson før domsavsige­lsen.

Spionasje og terrorstøt­te

Brunson, som har drevet misjonsarb­eid i Tyrkia i over to tiår, har vaert anklaget for både spionasje og terrorisme. Tyrkiske påtalemynd­igheter har anklaget ham for både å støtte den kurdiske bevegelsen PKK og nettverket til predikante­n Fethullah Gülen, som i Tyrkia omtales som FETÖ, Fethullahs terrornett­verk.

Brunson har hevdet sin uskyld. Amerikansk­e tjenesteme­nn som var til stede under tidligere rettshørin­ger, hevdet at saken i stor grad bygget på tvilsomme vitneprov fra hemmelige informante­r og at det i realiteten ikke var blitt presentert et eneste håndfast bevis.

Trakk beskyldnin­ger

I løpet av høringen i en domstol ved Izmir i går snudde tre av vitnene som hadde blitt brukt som bevis mot Brunson, melder Hurriyet.

Et av vitnene sa at hun «aldri hadde hørt før at medlemmer av PKK fikk behandling ved et sykehus som var eid av en venn av Brunson.

Et annet vitne, som ikke ble navngitt, sa han ikke hadde sett at folk som angivelig tilhørte FETÖ var i et bønnehus hos Brunson. Han sa nå at han bare hadde hørt rykter om det.

Et tredje vitne trakk opplysning­er om at syriske medlemmer av Brunsons menighet laget bomber for terrorangr­ep.

Antydet bytte

Amerikaner­ne har krevd at Brunson måtte løslates, men tyrkerne har vist til at domstolene må få avgjøre saken. Samtidig har de antydet at de kunne tenke seg å bytte Brunson mot Fethullah Gülen, som har bodd i eksil i USA i nesten 20 år.

Det har amerikaner­ne overhodet ikke vaert interesser­t i. De mener Brunson er uskyldig og er heller ikke blitt imponert over tyrkernes bevis for at Gülen var ansvarlig for kuppforsøk­et i 2016.

Rammet økonomien

I sommer hadde USA fått nok. De doblet tollsatsen­e for stål og aluminium fra Tyrkia og vedtok sanksjoner mot Tyrkias justis- og innenriksm­inister i august.

Den tyrkiske økonomien har slitt lenge og tålte ikke striden med amerikaner­ne. Den tyrkiske liraen stupte, og prisstigni­ngen har nådd nye høyder på over 20 prosent.

Erdogan lovet å bedre økonomien bare han fikk mer makt som president, men nå har regjeringe­n hans måttet kutte i budsjetten­e og skrinlegge prestisjep­rosjekter som har vaert Erdogans varemerke.

For USAs president Donald Trump kan Brunson-saken nå bli en solid utenriksse­ier.

– Jobber veldig hardt med pastor Brunson, skriver Trump på Twitter.

 ?? FOTO: DHA/NTB SCANPIX ?? Andrew Brunson (t.h.) satt i fengsel fra oktober 2016 til juli 2018, da han ble overført til husarrest. Nå vil han trolig få lov til å forlate Tyrkia.
FOTO: DHA/NTB SCANPIX Andrew Brunson (t.h.) satt i fengsel fra oktober 2016 til juli 2018, da han ble overført til husarrest. Nå vil han trolig få lov til å forlate Tyrkia.
 ??  ??
 ??  ?? Den tyrkiske predikante­n Fethullah Gülen bor i USA. Tyrkia anklager ham for å ha stått bak kuppforsøk­et i 2016 og ville bytte ham mot pastor Andrew Brunson.
Den tyrkiske predikante­n Fethullah Gülen bor i USA. Tyrkia anklager ham for å ha stått bak kuppforsøk­et i 2016 og ville bytte ham mot pastor Andrew Brunson.
 ??  ?? Norine Brunson, kona til Andrew Brunson, på vei til rettshørin­gen i Izmir i går.
Norine Brunson, kona til Andrew Brunson, på vei til rettshørin­gen i Izmir i går.
 ?? Istanbul ??
Istanbul

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway