Aftenposten

Kritikere av kjendisbry­llup stemples som Harry Potterskur­ker

- KJETIL HANSSEN

I en liten, privat og følelsesla­det seremoni i kystbyen Hadera litt nord for Tel Aviv sa TV-anker Lucy Aharish og skuespille­r Tsahi Halevi onsdag kveld ja til hverandre.

Dermed tok en politisk-religiøs krangel helt av. Årsak: Hun er muslimsk arabisk-israeler, og han er jøde.

– Forføre en jødisk sjel

Oren Hazan, et medlem av nasjonalfo­rsamlingen Knesset fra regjerings­partiet Likud, kom med et av de mest omstridte utfallene.

– Jeg klandrer ikke Lucy Aharish for å forføre en jødisk sjel for å skade nasjonen og begrense antallet jødiske barn som videreføre­r den jødiske aetten. Tvert imot er hun velkommen til å konvertere, skriver Hazan på Twitter.

Han klandrer derimot Halevi. – Lucy, det er ikke personlig, men vit at Tsahi er min bror og at Israels folk er mitt folk. Ikke mer assimileri­ng, skrev han.

Assimileri­ng er når en minoritet gir avkall på egen kultur og innretter seg etter majoritets­kulturen.

Innenriksm­inister Aryeh Deri sa i haerens radiokanal at ekteskapet mellom de to var galt og at assimileri­ng spiser opp det jødiske folk.

A-kjendiser

De to nygifte er ikke hvem som helst i det israelske samfunn. Hun er kjent som programled­er fra flere fjernsynsk­analer og var den første araberen som var nyhetsoppl­eser i beste sendetid i israelsk TV. I 2015 ble hun utvalgt til å tenne fakkelen på nasjonalmi­nnesmerket Herzl-fjellet under nasjonalda­gsfeiringe­n.

Han er stjerne fra thrillerse­rien Fauda på Netflix og kom også til finalen i sangkonkur­ransen The Voice. Nå er han også aktuell som Muammar Gadafi i Netflix-filmen The Angel.

Ekteskap religiøse

Det er uklart nøyaktig hva slags formell status giftermåle­t mellom de to foreløpig har.

– I Israel er alle ekteskapsi­nngåelser religiøse. De er enten jødiske, kristne eller muslimske og så videre, forklarer Ervin Kohn, forstander ved Det Mosaiske Trossamfun­n i Oslo.

Folk som vil inngå ikke-religiøse ekteskap, reiser normalt til Kypros og gifter seg der. Slik blir giftermåle­ne deres gyldig også i Israel, enten de har forskjelli­g religion eller er av samme kjønn, påpeker Kohn overfor Aftenposte­n.

Han mistenker at kritikken som er rettet mot parets bryllup, mer er uttrykk for politisk utnyttelse av hendelsen enn reell religiøs bekymring.

– Kvalmende og rasistisk

Kritikerne av paret har også fått kraftig motbør i Israel. Stav Shaffir, medlem av Knesset fra Sionistuni­onen, en sentrum-ven- stre-allianse, kalte Hazans utspill kvalmende og rasistisk.

– Den modige og godhjerted­e Lucy Aharish forstår bedre hva det er å vaere jøde enn Hazan gjør, hevdet hun på Twitter.

Harry Potter-referanser

En av hennes partifelle­r, Shelly Yachimovic­h, tok i bruk Harry Potter-begreper da hun ga kritikerne det glatte lag.

– Døds-eterne trodde bare de som er fullblods, får eksistere. Den som giftet seg med en gomp, ble ansett som forraeder, minnet hun om.

I Potter-romanene stammer fullblods trollmenn fra trollmanns­lekter, mens en gomp er person uten magiske evner.

Først og fremst israeler

Lite tyder på at paret er svaert religiøse i sitt privatliv. Da Aharish ble intervjuet i 2015 etter å ha tent nasjonalda­gsfakkelen, sa hun til Times of Israel:

– I dag når folk spør meg hva jeg er, svarer jeg at jeg er israeler. Jeg skammer meg ikke over det. Så er jeg en kvinne, og så er jeg en arabisk muslim. Det er rekkefølge­n: Israeler, kvinne, arabisk muslim.

 ?? VILENSKY, REUTERS/NTB SCANPIX
FOTO: MEGGIE ?? Lucy Aharish og Tsahi Halevi poserer for et bilde under bryllupsfe­sten sin onsdag denne uken.
VILENSKY, REUTERS/NTB SCANPIX FOTO: MEGGIE Lucy Aharish og Tsahi Halevi poserer for et bilde under bryllupsfe­sten sin onsdag denne uken.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway