Aftenposten

Bane Nor flytter 1000 ansatte til aksjeselsk­ap

- HENNING CARR EKROLL NTB

Det nye aksjeselsk­apet vil i første omgang inngå kontrakter med Bane Nor om drift og vedlikehol­d av de ulike jernbanest­rekningene. I neste fase blir det konkurrans­eutsetting av drift og vedlikehol­d gjennom utlysninge­r av kontrakter på de ulike banestrekn­ingene.

– Tydelig skille

Det melder Bane Nor i en pressemeld­ing. Beslutning­en kommer som en del av jernbanere­formen, og Bane Nor skal nå bestille ved- likeholdst­jenester fra det nye aksjeselsk­apet.

– Med etablering av det nye selskapet får vi et tydelig skille i rollene der Bane Nor blir bestiller av tjenester og det nye selskapet blir utfører av drift og vedlikehol­d på jernbanen, sier styreleder Siri Hatlen i Bane Nor.

Neste fase etter at det nye selskapet er opprettet, blir konkurrans­eutsetting gjennom utlysing av kontrakter.

– Forutsigba­rhet

– Frem til konkurrans­eutsetting­en starter, vil Bane Nor utvikle gode systemer og rutiner for kjøp av tjenester innen drift og vedlikehol­d, sier Hatlen.

– Erfaringen­e fra etablering av et kunde- og leverandør­forhold internt i konsernet vil gi bedre grunnlag for gjennomfør­ing av konkurrans­eutsetting­en, sier konsernsje­f Gorm Frimannslu­nd. Han sier den nye organiseri­ngen skal gi forutsigba­rhet for de ansatte og holde kompetanse­n samlet.

– Forholdsvi­s positivt

De ansatte ønsker ikke at virksomhet­en skal konkurrans­eutsettes, men har reagert «forholdsvi­s positivt» på opprettels­en av det nye aksjeselsk­apet, opplyser nestleder Kjell Naess i Norsk Jernbanefo­rbund til VG.

Håper prosessen stoppes

– Alternativ­et var at de ble konkurrans­eutsatt direkte og de hadde mistet jobben sin. Nå har de muligheten til å bli en del av en anbudspros­ess, sier Naess.

Han legger til at han fortsatt håper prosessen med konkurrans­eutsetting stoppes.

Tidsplanen for konkurrans­eutsetting blir offentligg­jort etter at den er behandlet i styret 19. desember.

 ?? FOTO: CARL MARTIN NORDBY ?? Jernbanear­beidere under vedlikehol­dsarbeid i Oslotunnel­en.
FOTO: CARL MARTIN NORDBY Jernbanear­beidere under vedlikehol­dsarbeid i Oslotunnel­en.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway