Aftenposten

Fikk Tolga-rapport i går – trenger tid

-

Fylkesmann­en i Hedmarks rapport om Tolga-saken ble oversendt Kommunalde­partemente­t og statsråd Monica Maeland (H) i går.

– Kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementet mottar rapporten i løpet av dagen. Vi er opptatt av å gjøre dette på en ordentlig måte og kommer til å bruke noen dager på å gå gjennom rapporten før vi beslutter hvordan den skal følges opp, sier statssekre­taer Lars Jacob Hiim.

Han sier videre at departemen­tet har behov for tid til å vurdere hvordan man skal gå ut med informasjo­n om rapporten.

– Vi forstår at redegjørel­sen har offentlig interesse, men det er viktig at vi får tid til å gå gjennom dokumentet, også for å vurdere om det er personoppl­ysninger som bør unntas offentligh­et, sier Hiim.

Tilbakevis­er økonomisk motiv

Kommunalmi­nister Monica Maeland (H) ba 7. oktober fylkesmann­en i Hedmark om å komme med en redegjørel­se i Tolga-saken i løpet av denne uken. Ifølge VG vurderer Maeland å be om en uavhengig gransking av saken sammen med helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie (H) og justismini­ster Tor Mikkel Wara (Frp).

Det var VG som sist lørdag publiserte en reportasje om de tre brødrene fra Tolga kommune i Østerdalen som de har fulgt det siste året. Brødrene ble i 2012 og 2013 registrert som psykisk utviklings­hemmede i hjemkommun­en uten at de fikk vite det. Kommunen kunne dermed sikre seg økte inntekter fra staten over flere år.

Solberg sa unnskyld

Statsminis­ter Erna Solberg ba om unnskyldni­ng overfor de tre brødrene på NRKs nyhetssend­ing torsdag kveld.

Senere på kvelden møtte Tolga-ordfører Ragnhild Aashaug den ene av de tre brødene til debatt på samme kanal. Der fastslo hun at det er viktig å komme til bunns i hva som har skjedd, og at brødrene skal få det innsynet og de forklaring­ene de trenger. Hun ba imidlertid ikke om unnskyldni­ng på vegne av kommunen.

– Jeg kan ikke be om unnskyldni­ng før jeg vet hva jeg skal be om unnskyldni­ng for. Men jeg beklager veldig hvis guttene opplever det som om kommunen ikke har villet dem vel, sa Aashaug.

Granskning­er

Maeland opplyste til VG i helgen at det er naturlig å vurdere om de skal be et annet fylkesmann­sembete se på saken i sin helhet. Men saken kan bli gjenstand for gransking hos flere.

Kontrollut­valget i Tolga kommune har ifølge NRK sendt et brev til rådmannen med flere spørsmål, der de blant annet ønsker svar på hvordan rutinene i kommunen var i 2013, da de omstridte diagnosene ble stilt, og hvordan de er i dag. (NTB)

 ??  ??
 ?? FOTO: TORE MEEK, NTB SCANPIX ?? Kommunalmi­nister Monica Maeland (H).
FOTO: TORE MEEK, NTB SCANPIX Kommunalmi­nister Monica Maeland (H).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway