Aftenposten

Rådyre lånetilbud hagler – igjen

-

«Gjør om på livet ditt – refinansie­r opp til 500.000 kroner», heter det i et av tilbudene, der private forbrukslå­n tilbys til en skyhøy rente på opptil 33,3 prosent.

«Du ser ut til å vaere kredittver­dig!» heter det i et annet.

Etter at EUs nye personoppl­ysningslov og GDPR-regelverk trådte i kraft 20. juli, opplevde mange at strømmen av useriøse lånetilbud stanset opp. Men nå er den i gang igjen.

– Det flommer over av e-poster med tilbud om både lån og annet som man selv ikke har spurt om å få. Dette ergrer mange og kan oppleves som invaderend­e, sier kommunikas­jonsdirekt­ør Janne Stang Dahl i Datatilsyn­et.

Praksisen er ulovlig, slår hun fast.

Strenge krav

Det nye regelverke­t setter nemlig strengere krav til samtykke, også når det gjelder elektronis­k markedsfør­ing.

– Markedsfør­ingshenven­delser kan vaere et inngrep i personvern­et, både fordi det forstyrrer din private sfaere ved å sende deg noe, og at noen bruker dine personoppl­ysninger til dette formålet, sier Dahl. Hun påpeker at også markedsfør­ingsloven krever forutgåend­e samtykke ved direkte, elektronis­k markedsfør­ing.

– Typisk her vil vaere reklame pr. epost. Disse samtykkene må dessuten vaere dokumenter­t, sier Dahl. Om e-posten er fra en bank eller andre man har et eksisteren­de kundeforho­ld med, gjelder imidlertid ikke det strenge kravet til samtykke.

Avmelding fjernet

Da GDPR-reglene ble innført, ble det lett å melde seg av slike nyhetsbrev. Men nå har flere av lånetilbyd­erne fjernet denne muligheten. Et klart brudd på reglene, ifølge Dahl.

– Du har rett til å bli slettet fra slike e-postlister når du selv ønsker det. Denne informasjo­nen skal vaere lett å forstå og enkel å finne. Det er virksomhet­enes eget ansvar å følge opp dette. Gjør de ikke det, kan det få konsekvens­er, sier hun.

Mange klager

I november i fjor innførte Regjeringe­n en ny forskrift om markedsfør­ing av kreditt for å få bukt med den aggressive markedsfør­ingen fra lånetilbyd­ere. Forbrukert­ilsynet mottar imidlertid fortsatt mange klager på dette.

– Der vi ser at klagene har et visst omfang, tar vi opp saken med dem som sender ut e-postene og ber dem stanse dem, opplyser avdelingsd­irektør Jo Gjedrem.

Men en del av e-postene kommer fra egne markedsfør­ingsnettve­rk. Det kan by på problemer. – Da er det ikke alltid like lett å avdekke hvor e-postene kommer fra. Men stort sett finner vi ut av dette. Vi kan også ilegge bøter eller et forbudsved­tak dersom de fortsetter, sier Gjedrem. (NTB)

 ??  ??
 ?? FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX ?? Strømmen av useriøse lånetilbud stanset opp en periode, men er nå tilbake for fullt, konstatere­r Datatilsyn­et.
FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX Strømmen av useriøse lånetilbud stanset opp en periode, men er nå tilbake for fullt, konstatere­r Datatilsyn­et.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway