Aftenposten

- Spørsmålet om irskegrens­en ekstremt vanskelig

-

EU-kommisjone­ns president Jean-Claude Juncker mener det nå trengs betydelig fremgang.

Juncker sier at han håper på en avtale med Storbritan­nia mellom neste ukes EU-toppmøte og et annet mulig toppmøte i november.

– Vi trenger derfor betydelig framgang, noe vi bør kunne oppnå neste uke, sier Juncker til den franske avisen Le Monde.

– Det irske spørsmålet er åpenbart ekstremt vanskelig. Det er sant at vi ikke er der vi trenger å vaere for å kunne konkludere, sier Juncker, som samtidig framholder at det ikke er EU som har skapt problemet, men britenes beslutning om å forlate EU.

– Uansett, hvis Irland havner i en situasjon der de ikke kan godta forslagene, da vil vi ikke konkludere. «Irland først», sier Juncker.

May må overbevise

Under EU-toppmøtet neste uke er brexit det store spørsmålet. Storbritan­nias statsminis­ter Theresa May er invitert til å legge fram sine synspunkte­r i forkant, men hvis hun ikke greier å overbevise EU-lederne om planen sin, kan det bli full krise i forhandlin­gene.

Torsdag kveld satt May i møte med sine viktigste ministre. Da skal hun ifølge avisen Financial Times ha sagt at det naermet seg en avtale, og at en enighet om den irske grensen nesten var i boks.

Hastverk

Meningen er at Storbritan­nia skal forlate EU i mars neste år, men en avtale om det framtidige forholdet mellom Storbritan­nia og EU må snart vaere på plass for at alle de resterende EU-landene skal rekke å ratifisere den.

May er under sterkt press både i EU og på hjemmebane, der flere av hennes egne partifelle­r og regjeringe­ns nordirske støttepart­i DUP er sterkt kritiske til det de mener er Mays altfor store kompromiss­vilje. De frykter at Storbritan­nia vil forbli i EUs tollunion på ubestemt tid, og at May vil tillate tollbarrie­rer eller andre regulering­er på varetransp­ort mellom Nord-Irland og resten av Storbritan­nia for å hindre en såkalt «hard grense» mellom Nord-Irland og EU-landet Irland. Hvis Mays plan ikke får nok støtte på hjemmebane, risikerer hun at regjeringe­n hennes ryker.

(NTB)

 ??  ??
 ?? FOTO: JEAN-FRANCOIS BADIAS, NTB SCANPIX/AP ?? Det er ikke brexitforh­andlingene EU-kommisjone­ns president Jean-Claude Junker jubler for. Han sier det trengs fortgang og fremgang nå.
FOTO: JEAN-FRANCOIS BADIAS, NTB SCANPIX/AP Det er ikke brexitforh­andlingene EU-kommisjone­ns president Jean-Claude Junker jubler for. Han sier det trengs fortgang og fremgang nå.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway