Aftenposten

– Det er en tøff situasjon

Markus Henriksen leder et lag i krise. Lars Lagerbäck tror det kan gjøre trønderen bedre.

-

Nå skal Markus Henriksen spille landskampe­r. Men i bakhodet har han kapteinsti­lvaerelsen i Hull.

Det var den store drømmen. Helt siden han de første guttekampe­ne i Trondheim var det til England og Premier League Henriksen aller mest ville reise.

For to år siden gikk alt i oppfyllels­e. Etter en dramatisk avslutning på overgangsv­induet, hvor de siste detaljene ble klare like før siste frist, kunne endelig trønderen kalle seg Hull-spiller.

Statusen 26,5 måneder senere er imidlertid ikke like oppløftend­e. Seks starter og ni innhopp, i det mange anser som verdens tøffeste liga, rakk han før Hull rykket ned med seks poengs margin.

Sist sesong var det 17 lag som gjorde det bedre enn «tigrene» fra Yorkshire på nivå 2, og så langt denne høsten er det ingen av de 24 klubbene som har gjort det dårligere.

Utenfor banen protestere­r supportern­e mot eieren Assem Allam. Ifølge lokalavise­n er alt fra en supporterg­ruppering til et konsortium med penger fra Saudi-Arabia aktuelle kjøpere.

Frykten er at Hull skal gjøre det samme som så mange andre nedrykksla­g fra Premier League har gjort før dem: Ramle som en stein gjennom Championsh­ip og havne på nivå tre.

– Det tror jeg alle er klar over, sier trønderen om skjebnen som har rammet større klubber enn Hull.

Selv kjenner han på det ekstra ansvaret kapteinsbi­ndet på armen gir ham.

Foreløpig finner han og lagkamerat­ene litt trøst i fjorårsses­ongen til Stefan Johansens Fulham. De slet voldsomt på høsten, men en strålende vinter og vår tok dem til Premier League via play off-finalen på Wembley.

Lagerbäcks trøst

Før Norge skal ut i to Nations League-kamper mot Slovenia og Bulgaria, er Lars Lagerbäck imidlertid ikke bekymret for situasjone­n til det som er blitt en av hans mest betrodde spillere.

Svensken mener tvert om at det kan vaere utviklende for Henriksen å kjenne på nedrykkstr­usselen, og ser både fordeler og ulemper med en slik tilvaerels­e.

– Det er ofte enklere å vise kvaliteten­e dine når du spiller på et bra lag. Du testes kanskje hardere på et bunnlag, sier landslagss­jefen.

Det er nødvendigv­is ikke negativt at midtbanema­nnen spiller på nivå to.

– Championsh­ip er ranket veldig høyt. Han får veldig god kamptrenin­g der, selv på et bunnlag, sier Lagerbäck.

Sjefen mener Henriksens utvikling har vaert god denne høsten og peker spesielt på at trønderen i sin rolle dekker veldig store flater. Det er kvaliteter han verdsetter sterkt i eget lag.

En helt annen verden

Henriksen sier at det naturligvi­s er en helt annen hverdag i bunnstride­n enn når alt flyter og går bra.

– Jeg har vaert på lag som sliter som nå og lag som er i en veldig flytsone. Det er en helt annen verden. Jeg er ganske sikker på at jeg tar laerdom av det, men som spiller lever du i nuet og situasjone­n er tøff for laget, sier Henriksen.

Medisinen mener han er ganske enkel, det eneste som hjelper er å jobbe hardt og stå på.

Det ekstra ansvaret som følger med kapteinsro­llen er noe han bare setter pris på.

På landslaget har Henriksen spilt seg inn som en av de to sentrale midtbanesp­illerne Lagerbäck bruker i sin 4-4-2-formasjon. Selv mener han rollen kler ham veldig godt.

– Da kan den ene gå, og den andre holde igjen. Vi bytter litt på, noe som kan gjøre det litt vanskelige­re for motstander­en å forholde seg til. De fleste lagene spiller jo nå med to sentrale, det er ikke så mye 4-3-3 som jeg er vant til fra tiden i Rosenborg for mange år siden. Jeg mener selv at jeg passer mye bedre til den rollen enn som en offensiv midtbanesp­iller, sier Henriksen, som ofte spilte som nettopp det sistnevnte da PerMathias Høgmo var landslagss­jef.

Kan få ny makker

Henriksens gode spill har gjort at kaptein Stefan Johansen er flyttet ut på høyrekante­n av Lagerbäck.

Mot Slovenia kan de imidlertid bli gjenforent, i og med at Henriksens faste makker, Sander Berge sto over treningene torsdag og fredag fordi han var sliten i beina.

Om Genk-proffen mister kampen, kan også Lagerbäck velge en heltrønder­sk midtbane med enten Ole Selnaes eller Fredrik Midtsjø som Henriksens makker.

– Nå er det slutt på vennskapsk­ampene, dette er kamper som teller. De to hjemmekamp­ene vil også avgjøre mye for hvordan tabellen i Nations League ender, vurderer Henriksen.

En opptur med landslaget ville definitivt vaert kjaerkomme­n før hverdag og kampen mot nedrykk tar til igjen.

odd.inge.aas@aftenposte­n.no

I kveld: Norge-Slovenia kl. 18.00 Tirsdag: Norge-Bulgaria kl. 20.45

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? BILDBYRÅN
FOTO: JON OLAV NESVOLD, ?? Solen skinner på Markus Henriksen under en landslagst­rening, men klubben hans Hull er i mørket på bunnen av nivå to i England.
BILDBYRÅN FOTO: JON OLAV NESVOLD, Solen skinner på Markus Henriksen under en landslagst­rening, men klubben hans Hull er i mørket på bunnen av nivå to i England.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway