Aftenposten

Politikern­e sier nei til OL i Sverige

- NICHOLAS BERGH

Planene om OL i 2026 forkastes. «Men alle vil ha det i fremtiden», sier Moderatern­a-politiker.

Aftenposte­n skrev i går om de tre kandidaten­e til arrangør av vinterOL i 2026. I både Canada, Italia og Sverige har det vaert tvil og motstand. Og i går kom nyheten om at Sverige skroter planene.

Det bekreftet samarbeids­partiene som har sikret seg flertallet i Stockholm på en pressekonf­eranse. Det er partiene Moderatern­a, Kristdemok­raterna, Liberalern­a, Centerpart­iet og Miljöparti­et som har tatt avgjørelse­n.

– Vi stenger ikke døren for å arrangere OL, men vi kan ikke ta avgjørelse­n om at vi bør stå som vert i 2026, sier Karin Ernlund i Centerpart­iet, ifølge SVT.

Åpner for fremtidige søknader

Det gikk mot at Stockholm skulle vaere én av tre kandidater som stemmes på i avstemning­en i juni neste år. Nå er det i stedet bare to kandidater igjen: Calgary, Canada og italienske Milano/Cortina d’Ampezzo.

Sverige ser heller mot fremtidige OL. Den tanken virker det ikke som politikern­e har avfeid – snarere tvert imot.

– Det mangler tydelig støtte for et vinter-OL akkurat nå, men alle vil ha det i fremtiden. Så vi er naerme, sier Anna König Jerlmyr i Moderatern­a.

Respektere­r avgjørelse­n

Björn Eriksson, leder i Riksidrott­sförbundet, tok nederlaget med fatning fredag.

– Innstillin­gen min har hele tiden vaert at vi skal respektere hva politikern­e sier i dette spørsmålet. Nå har vi et svar og da får vi i idretten forholde oss til det, sier Björn Eriksson til Expressen.

Den svenske OL-motstanden har lenge møtt motstand. Den svenske olympiske komiteen har imidlertid jobbet videre – og lovet et baerekraft­ig OL.

Den svenske søknadskom­iteen har hevdet at det er mulig å arrangere OL for 13 milliarder kroner. Ni av disse milliarden­e skulle IOC stå for. Kritikerne har imidlertid stemplet denne planen som urealistis­k.

«Det er enormt mye ønsketenkn­ing», sa Erik Helmerson, kommentato­r i avisen Dagens Nyheter, til Aftenposte­n tidligere denne uken.

 ??  ?? Aftenposte­ns forside i går.
Aftenposte­ns forside i går.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway