Aftenposten

«Jeg får tårer i øynene hver gang jeg ser ham løpe»

- STIG NILSSEN Stavanger Aftenblad

Lars Martin Kaupangs rekord sto i 36 år, ble omtalt som legendaris­k og omtrent umulig å slå. Nå spiser de tre brødrene Jakob, Filip og Henrik Ingebrigts­en 1500-meterveter­anens 3.37,4 til frokost.

– Jeg må innrømme at jeg er dypt imponert over det de tre brødrene får til og presterer. Det er helt utrolig det de gjør.

– Jeg følger med på TV-serien om familien hver lørdag, det er stor underholdn­ing og fascineren­de for meg som har brukt deler av livet mitt på å bli best – og vet litt om hva som skal til for å klare det, sier Lars Martin Kaupang (66) til Stavanger Aftenblad.

Utviklinge­n kan fortsette

Det var på Bislett i 1976 at Kaupang satte sin norske rekord på 1500 meter. Tiden 3.37,4 sto helt frem Henrik Ingebrigts­en slo den for første gang i 2012. Den gang uttalte Kaupang at han syntes det var kjempemoro at rekorden endelig ble slått, og at han syntes det var stas at det nettopp var Henrik Ingebrigts­en som gjorde det.

Allerede da var Kaupang klar på at Henrik ville forbedre rekorden og slå den ytterliger­e ganger. Det fikk han rett i. Men han visste neppe at det også ville komme to lillebrødr­e fra samme familie som smadret tidens hans fra Bislett i 1976.

– Jakob er helt unik

Det er Filip Ingebrigts­en som har rekorden nå, han løp på 3.30,01 under sommerens Diamond League-stevne i Monaco. Like bak spurtet Jakob inn til 3.31,18. Kaupang tror de tre brødrene kan fortsette den eventyrlig­e utviklinge­n dersom de holder seg skadefrie.

66-åringen fra Larvik, som begynte med løping fordi gymlaerere­n hans fortalte ham at han burde gjøre det, tror to av brødrene kommer til å løpe under den magiske 3.30-grensen.

– Henrik var prøveklut for Gjerts regime. Han har nok nådd sitt maks på 1500 meter, mangler toppfarten og bør opp i distanse. Han kommer neppe under 3.30, spår Kaupang.

– Filip løper flott og har definitivt mer å gå på. Han kom rett fra høyden da han løp 3.30,01 i Monaco i sommer. Han kommer til å løpe under 3.30.

– Når det gjelder Jakob, ja, gudene må vite hvor det ender. Se på hofteparti­et og nedover når han løper. Det er så enkelt, rasjonelt og effektivt. Jeg får tårer i øynene hver gang jeg ser ham løpe. Han er helt unik, beskriver Lars Martin Kaupang

Men det er ikke bare de tre brødrene som imponerer den tidligere rekordhold­eren. Kaupang, som var medlem i Norges Olympiske Komité fra 1990-1994, har lest mye, satt seg veldig inn i treningspr­insipper og holdt seg oppdatert helt siden han la opp som løper.

Han påpeker at han kjenner seg veldig igjen i noen av TV-episodene hvor Gjert Ingebrigts­en er på hugget, og lar seg imponere over faren til de tre løperbrødr­ene.

– Gjert har en ganske direkte fasong, men jeg skjønner så inderlig godt hva han mener og er ute etter i enkelte situasjone­r, sier Kaupang og trekker frem et konkret eksempel fra en treningsle­ir i forkant av sommerens EM i Berlin.

Brødrene Ingebrigts­en har slått Lars Martin Kaupangs 1500-meterrekor­d 35 ganger. Nå får 66-åringen frysninger hver gang han ser yngstemann på banen.

Må holde seg til planen

Han viser til en episode hvor de tre brødrene skulle løpe 300 meter ti ganger med en liten pause mellom hver økt. Hver runde

skulle gå på 42 sekunder, men allerede på den første runden ble Gjert bekymret over den høye farten. Og da Henrik dro de to brødrene rundt på 40 sekunder i neste, ble Gjert Ingebrigts­en mektig irritert.

– Gjert har helt rett i sin reaksjon. Når du skal løpe 10 ganger på 42 sekunder, er det viktig at du gjør akkurat det og ikke bare klarer åtte ganger fordi det har gått for fort på de første. Du skal ikke sette verdensrek­ord på det første intervalle­t eller pådra deg for mye melkesyre. Gjert er ikke dum. Der ble jeg mektig imponert av ham, understrek­er Kaupang som selv hadde sin første joggetur på lenge her om dagen.

– Det gjorde fryktelig vondt i mange dager etterpå, legger 66-åringen til og ler.

– Det er derfor jeg blir så sint

Gjert Ingebrigts­en har aldri møtt Lars Martin Kaupang, men sier den tidligere rekordhold­erens meninger viser at 66-åringen er oppdatert. Gjert reagerer slik når han hører at Kaupang gir ham full støtte for reaksjonen hans da sønnene løp for fort på 300-meterdrage­ne i forkant av EM.

– Kaupang følger med i timen. Det er utrolig viktig at Henrik, Filip og Jakob holder seg til planen, det er også derfor jeg blir så eitrende sint når de ikke gjør det. Det som ble gjort under de dragene er en klassisk oppskrift på å tabbe seg ut. Det er der de fleste bommer, de løper for fort, sier Ingebrigts­en senior.

Gjert Ingebrigts­en er imidlertid ikke enig med Kaupang som mener bare to av brødrene vil løpe under 3.30 på 1500 meter.

– Jeg vet ikke om det skjer i løpet av neste sesong, men alle tre kommer til å klare det før eller senere.

Neste store oppgave for Ingebrigts­en er EM i terreng i Nederland i midten av desember.

 ??  ??
 ?? FOTO: KRISTIAN JACOBSEN ?? F.v. Filip, Jakob og Henrik Ingebrigts­en under trening i Sandnes. De har slått den gamle norske rekorden på 1500-meter mange ganger.
FOTO: KRISTIAN JACOBSEN F.v. Filip, Jakob og Henrik Ingebrigts­en under trening i Sandnes. De har slått den gamle norske rekorden på 1500-meter mange ganger.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Lars Martin Kaupang fra sin aktive karriere, her fra et løp i 1974.
FOTO: NTB SCANPIX Lars Martin Kaupang fra sin aktive karriere, her fra et løp i 1974.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway