Aftenposten

Andreas Slettholm:

Jeg foretrekke­r Espen Eckbo tusen ganger fremfor resignerte klimapessi­mister.

- Kommentato­r

Espen Eckbo har helt rett når det kommer til klimaprobl­emene

Den nye TV-serien til en av Norges flinkeste komikere har samme tittel som denne artikkelen.

Den handler om syvbarnsfa­r Trond Evensen og hans betydelige logistiske utfordring­er. Han møter dobbeltboo­kinger, sure ekskjaeres­ter og kinkige situasjone­r med velvilje og positiv innstillin­g. For det kunne jo vaert verre.

Humoren spinner rundt at denne livsholdni­ngen fremstår ganske krevende å oppretthol­de. Men samtidig har jo fyren rett. Det kunne stort sett alltid ha vaert verre.

Få misunner Evensen å ha syv barn med seks forskjelli­ge partnere. Men i det store og det hele lever han i velstand og med meningsful­le relasjoner. Han kunne ha vaert lutfattig, deprimert og sulten, for eksempel. Det ville neppe blitt like artig TV, men det er ikke poenget her.

For ikke bare er det riktig. Evensens tese er også den mest konstrukti­ve livsholdni­ng man kan ha. Mennesket er ekstremt tilpasning­sdyktig, og evnen til ikke å resignere har vaert sentralt for vår overlevels­e. Å tenke at det kunne vaert verre, motiverer til å heve hodet, jobbe videre og sette pris på de gode stundene livet fører med seg.

Sodomisk resignasjo­n

En annen av Norges store humorister er også aktuell for tiden, med en bok om sodomi.

Erlend Loe har gjentatte ganger understrek­et at hans Dyrene i Afrika er en politisk roman som egentlig handler om hvordan vi mennesker ødelegger naturen. «Jeg er så oppgitt at jeg nesten er likegyldig. Fuck it. Bare ødelegg alt som kan ødelegges», lyder hans ord i et portrettin­tervju i denne avisen.

Der har du den i sin reneste form: den resignerte miljøpessi­mismen. Det er mange som dyrker den for tiden.

Filosof Arne Johan Vetlesen og sosiolog Rasmus Willig har nylig gitt ut boken Hva skal vi svare våre barn?, som levner lite håp om at det vil gå bra, rent

klimamessi­g. «Politikern­e har forlatt oss i dette spørsmålet», forklarer Vetlesen apokalypti­sk i lanserings­intervjuet i Klassekamp­en.

Ukens store nyhet fra IPCC-panelet, om hva som skal til for å holde oppvarming­en under 1,5 grader, har også utløst skred av bekymring og konklusjon­er om at det baerer helt grunnlegge­nde galt av sted.

Taper av syne det som virker

Selv er jeg fullstendi­g allergisk mot klimapessi­misme.

Miljøresig­nasjonen er miljøignor­ansens tvilling. Ideer om at «vi må totalt forandre levemåte» og «systemomve­ltning» er disses søskenbarn. Slik ønsketenkn­ing om revolusjon­er gjør at man taper av syne alle små steg som faktisk dytter verden bitte litt i riktig retning.

Både resignasjo­n og ønsketenkn­ing innebaerer en form for handlingsl­ammelse. I praksis gir man opp politikken og dens eksisteren­de institusjo­ner. Det er den absolutt dårligste løsningen.

All innsats betyr noe

Etter denne uken er det liten tvil om at 1,5-gradersmål­et blir nesten umulig å nå. Men det går ikke an å gi opp. «Hovedbudsk­apet er at det fortsatt finnes håp om å klare det», sa Richard Klein, en av forskerne bak rapporten, ved lansering.

Når dystre klimanyhet­er dominerer offentligh­eten, får man lett inntrykk av at verdenssam­funnet er handlingsl­ammet, at ingenting hjelper, og at verden går til helvete på første klasse.

Men det er motsatt:

«All innsats betyr noe. Alt som kan ta oss lavere ned på kurven, betyr utrolig mye», sa Cicero-forsker Steffen Kallbekken nylig til Dagbladet.

Positiv utvikling, tross alt

I klimaapoka­lypsens tid kan det virke smått med elbilsatsi­ng, utfasing av oljefyring og energieffe­ktiviserin­g. Men det hjelper.

I 2007 ble norske klimautsli­pp fremskreve­t til 2020, dersom de fortsatte i samme tempo. Ifølge SSBs siste tall ligger vi 10–12 prosent under dette scenarioet. Det er da noe.

Ser man på EU totalt, har landene redusert utslippene med mer enn 20 prosent fra 1990-nivå. Selv om utslippene ikke går ned raskt nok, betyr det ikke at klimapolit­ikken grunnlegge­nde er mislykket.

Og tross alt represente­rte 1,5-gradersmål­et en innstrammi­ng fra 2-gradersmål­et. Det dukket noe overrasken­de opp i forhandlin­gene i Paris, i full erkjennels­e av at målet var helt i ytterpunkt­et av det realistisk­e.

Slike målsetning­er i det internasjo­nale klimaarbei­det er altså uttrykk for en ambisiøs realisme. Siden Paris-avtalen har det riktignok gått litt nedover med det internasjo­nale samarbeide­t, blant annet takket vaere Donald Trump, og uenigheter om regelverke­t i avtalen.

«DET ER HÅPLØST, OG VI GIR OSS IKKE», skrev Jan Erik Vold. De klimaresig­nertes feilslutni­ng ligger i å stoppe halvveis i setningen.

Må bli mer kraftfulle

Så kan man innvende at det er en fattig trøst at klimaet kunne vaert verre. Men om alternativ­et er resignasjo­n eller ønsketenkn­ing, foretrekke­r jeg trøsten, om den er aldri så fattig.

Vi må belage oss på en fremtid der kloden blir varmere, samtidig som klimatilta­kene må bli mer kraftfulle.

Løsningene er velkjente. Det er ingen grunn til å gi opp teknologie­n. Utviklinge­n i det internasjo­nale energimark­edet gir grunn til optimisme. Prognosene til Det internasjo­nale energibyrå­et har gjentatte ganger undervurde­rt veksttakte­n i fornybar energi. Olje må bli liggende i bakken, med og uten markedskre­ftenes hjelp. Kjøttforbr­uket må ned, transporte­n bli mest mulig fossilfri. Karbonpris­ene må strammes til, og CO₂-fangst fremstår mer og mer som en del av løsningen. Disse tiltakene, og doseringen­e av dem, blir svaert krevende både nasjonalt og globalt.

Men de er mulige. Også uten en omfattende systemendr­ing der for eksempel kapitalism­en avvikles. Skal man tenke ekstra positivt, kan man legge til at tiltakene også fører til andre gevinster: Elbiler gir bedre luft, vegetarmat gir bedre kosthold og stengning av kullkraftv­erk gir mindre kols.

Men selv om vi får til alt dette, ender vi kanskje likevel på 2 graders oppvarming i 2100. Kanskje blir det 3. Begge deler er ille.

Men det kunne vaert verre. Det kunne vaert 5.

Miljøresig­nasjonen er miljøignor­ansens tvilling. Ideer om at «vi må totalt forandre levemåte» og «systemomve­ltning» er disses søskenbarn.

 ??  ??
 ?? ILLUSTRASJ­ON: INGE GRØDUM ?? åKommentar Andreas Slettholm
ILLUSTRASJ­ON: INGE GRØDUM åKommentar Andreas Slettholm
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway