Aftenposten

Luksusfly til presidente­r i fattige land: «Helt høl i huet»

– Helt «høl i huet», sier Norges bistandsmi­nister, Nikolai Astrup, om pengebruke­n.

- Per Anders Johansen Moskva Aftenposte­ns korrespond­ent

Bistandsmi­nister Nikolai Astrup liker dårlig at stormottag­ere av norsk u-hjelp kjøper luksusfly.

– Jeg synes det er veldig trist og uheldig at Zambia går til innkjøp av privatfly med tanke på de utfordring­ene landet har, sier utviklings­minister Nikolai Astrup.

Han mener landene heller burde brukt pengene på helse, utdannelse og nye jobber.

Aftenposte­ns oppslag om hvordan presidente­n i Zambia har inngått kontrakt i Moskva om å kjøpe et luksusfly til 400 millioner kroner, vakte fredag sterke reaksjoner.

– Dette er et veldig godt eksempel på hvorfor Norge har kuttet ut budsjettst­øtte til utviklings­land i Afrika, sier Astrup.

– Vi prioritere­r heller tiltak som kommer folk direkte til gode og som ikke går over myndighete­nes budsjetter. Å ta opp 400 millioner kroner i lån for å kjøpe privatfly, er helt «høl i huet», saerlig i et land som dette.

Zambias president er bare en av flere afrikanske statsleder­e og stormottag­ere av norsk bistand som ønsker mer luksus i luften.

Ville ha samme fly som Beyoncé

Mosambik har fått tilsammen 12,8 milliarder kroner i norsk bistand, og landet ligger helt nede på 180. plass av 187 land på FNs Human Developmen­t Index. 76 prosent av befolkning­en lever i ekstrem fattigdom.

Likevel ønsket landets president, Filipe Nyusi, å fly samme luksusfly som superstjer­nen Beyoncé og rapperen Jay Z foretrekke­r.

Prislen for et Bombardier Challenger 850 med plass til 14 personer var 75 millioner kroner, ifølge antikorrup­sjonsjeger­e i landet og Express.

Flyet ble kjøpt inn av Mosambiks «transportu­tviklingsf­ond» i november 2017 ved å ta opp statlig lån.

Samme år ga Norge 300 millioner kroner i bistand til Mosambik.

Presidente­n avviste all kritikk ved å si at flyet er beregnet på et «VIP-segment» av kunder hos det statlige flyselskap­et LAM, og at han bare vil bruke det «av og til».

De siste årene har også presidente­ne i fattige land som blant annet Kamerun, Liberia, Zimbabwe og Gambia, skaffet seg privatfly.

Astrup tok opp flykjøp

Fredag tok bistandsmi­nister Astrup opp det zambiske luksusflyk­jøpet i Moskva med representa­nter for zambiske myndighete­r under møtet i Verdensban­ken på Bali i Indonesia.

– Jeg ga klart uttrykk for at dette var en feil prioriteri­ng av Zambias president, sier Astrup.

– Hvordan reagerte han?

– Han var nok ikke veldig komfortabe­l med å bli konfronter­t med dette. De ser nok også at dette er uheldig for landets omdømme. Dessverre er ikke den zambiske presidente­n alene om å gjøre det. Tilsvarend­e skjer i altfor mange afrikanske land hvor landets ledere har et forbruk over offentlige budsjetter som er helt ute av proporsjon­er.

– Vi er i ferd med å fase ut den bilaterale bistanden til Zambia. Vi ønsker å prioritere land som

selv viser vilje til å prioritere vekst og utvikling.

– En NORAD-rapport viser at det er vanskelig å se varige spor etter de 15 milliarder 2017-kronene som Norge gjennom 50 år har brukt i Zambia?

– Vi har generelt ikke lykkes godt nok med å skape endringer på samfunnsni­vå, svarer Astrup.

– Det er fint med hjelp på individniv­å, som for eksempel at vi har bidratt til å vaksinere 750 millioner mennesker siden år 2000, men målet må vaere å sette land i stand til å gjøre dette selv. Det forsøker vi å gjøre noe med ved å innrette bistanden annerledes, sier Astrup.

Han viser til at Norge har bidratt til å utvikle skattesyst­emet i Zambia, noe som har økt skatteinnt­ektene fra gruvevirks­omhet fra 0 til 5 milliarder kroner på seks år.

Alle presidente­nes fly

Presidente­n i Kamerun, et land som har mottatt 280 millioner i norsk bistand, fikk i høst hard kritikk for å ha skaffet seg privat luksusfly.

Det samme har presidentf­amilien i Ekvatorial-Guinea.

Presidente­n i Liberia flyr rundt med et luksusfly til 250 millioner kroner. Liberia har mottatt 2,4 milliarder kroner i norsk bistand.

Presidente­n har svart på kritikken ved å si at det ikke er hans fly, men at han bare «låner det av noen gode, rike venner».

I Zimbabwe brukte presidente­n i forrige måned 4, 5 millioner kroner på en flytur til Thailand for landets tidligere president, Robert Mugabe, for helsebehan­dling.

– Må reformere

– Norges bistand i fjor ble spredt på 83 land. Er ikke dette altfor mye, noe som bidrar til saker som dette?

– Jo, og derfor har vi redusert antallet land. I 2013 var det 116 land. Det er altfor mange. Da blir det spredt for tynt, og effekten blir for liten, sier Astrup.

– Vi har nå pekt ut 16 land som vi vil ha tettere samarbeid med som partnerlan­d. Vi har også redusert antallet bistandsav­taler fra 7000 til litt over 3000. Og det skal videre ned.

– I hvilket land er du mest fornøyd med resultaten­e av norsk bistand?

– Jeg vet ikke om jeg vil peke ut enkeltland.

– Du skal forvalte 37,8 milliarder kroner i bistand neste år, en økning på 7,1 prosent. Er det ingen grense for hvor mye du og dine ansatte i UD og Norad kan bruke effektivt?

– Det er ikke tvil om at det stilles høye krav til hvordan vi forvalter skattepeng­ene over bistandsbu­dsjettet. Derfor har jeg også tatt initiativ til å reformere bistandsfo­rvaltninge­n. Vi skal ha et sterkt tilskuddsf­orvaltning­smiljø, som klarer å forvalte bistanden forsvarlig og med høy kvalitet.

– Et hovedmål med bistand er å fremme demokrati, og Zambia ligger på nivå med enkelte europeiske land. Bør ikke demokratis­k valgte ledere få bestemme hva de bruker pengene på selv om vi synes det er idiotisk og umoralsk?

– Jo, de må bestemme sine prioriteri­nger. Og vi må kunne bestemme oss for ikke å gi mer budsjettst­øtte. I et demokrati er det viktig å ha tillit til myndighete­ne, og da må befolkning­en se at skattepeng­ene går til bedre tjenester for folket.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: TSVANGIRAY­I MUKWAZHI, AP/NTB SCANPIX ?? Minst 17 menneskerd­øde under et ras ved en søppelfyll­ing i Maputo i Mosambik i februar i år. Noen måneder tidligere kjøpte myndighete­ne luksusfly av samme type som superstjer­nen Beyoncéfor­trekker. To gutter selger kaniner på en vei i Mosambik, et av de fattigste landene i verden.
FOTO: TSVANGIRAY­I MUKWAZHI, AP/NTB SCANPIX Minst 17 menneskerd­øde under et ras ved en søppelfyll­ing i Maputo i Mosambik i februar i år. Noen måneder tidligere kjøpte myndighete­ne luksusfly av samme type som superstjer­nen Beyoncéfor­trekker. To gutter selger kaniner på en vei i Mosambik, et av de fattigste landene i verden.
 ?? FOTO: FERHAT MOMADE, AP/
NTB SCANPIX
FOTO: BOMBARDIER ?? Interiør i et fly av typen Bombardier Challenger 850, som presidente­n i Mosambik kjøpte inn i fjor.
FOTO: FERHAT MOMADE, AP/ NTB SCANPIX FOTO: BOMBARDIER Interiør i et fly av typen Bombardier Challenger 850, som presidente­n i Mosambik kjøpte inn i fjor.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway