Aftenposten

Det handler om fair play

- Tidligere generalsek­retaer i Norsk Presseforb­und

Det liberale demokrati må ikke bli så liberalt at det glemmer demokratie­t.

åPå en søndag Per Edgar Kokkvold Den 9. juni 2015 besluttet det britiske parlament å overlate til folket å avgjøre Storbritan­nias videre forhold til EU. At spørsmålet skulle avgjøres ved en folkeavste­mning, ble vedtatt med 544 mot 53 stemmer. Det var en selvfølge at resultatet skulle respektere­s. Det ble understrek­et av alle, ikke minst av britiske EU-tilhengere. Paddy Ashdown, som var leder for Liberaldem­okratene fra 1988 til 1999, sa det slik:

«Jeg kommer ikke til å tilgi noen som ikke respektere­r det britiske folks suverene stemme når den først er uttrykt. Om det er med 1 prosents eller 20 prosents flertall, når det britiske folk har talt, da gjør man som folket befaler. Enten tror du på demokratie­t, eller så gjør du det ikke.»

Ved folkeavste­mningen 23. juni 2016 stemte vel 17,4 millioner briter nei til fortsatt EU-medlemskap, vel 16,1 millioner stemte ja. Fremmøtepr­osenten var høy og nei-flertallet klart: 52 mot 48 prosent.

Paddy Ashdown var en sterk tilhenger av det britiske EU-medlemskap­et, i likhet med sitt parti. Nå vil han og partiet ha en ny folkeavste­mning. Som de fleste andre av taperne ved den forrige.

Intet folkekrav

Folkeavste­mningen i 2016 var ikke noe Storbritan­nia behøvde å avholde. Det var ikke noe folkekrav om at den skulle holdes. Den ble holdt fordi davaerende statsminis­ter David Cameron ville ha fred for de brysomme EU-motstander­ne i sitt eget parti og fra det han kalte «galninger og skaprasist­er» i det høyrepopul­istiske uavhengigh­etspartiet UKIP. Og naturligvi­s, folkeavste­mningen ble holdt fordi Cameron var sikker på å vinne den.

Det skotske nasjonale parti, SNP, stemte mot å overlate EU-spørsmålet til folket. Deres talsmann, Alex

Salmond, skotsk førstemini­ster fra 2007 til 2014, talte mindretall­ets sak. Ikke bare fordi han var imot å sette det britiske og dermed også det skotske EU-medlemskap­et i spill. Riktignok ble han av engelske EU-motstander­e kalt «a Braveheart in Scotland, but a slaveheart in Europe», men hans argumenter var både prinsipiel­le og sterke: I et parlamenta­risk demokrati bør folkeavste­mninger holdes bare når man står overfor store konstitusj­onelle endringer.

Og det gjorde man ikke i 2016. Storbritan­nia ble EU-medlem i 1973.

Folket stemte «feil»

Demokrati betyr selvsagt ikke «ett folk, én avstemning, én gang», men det betyr heller ikke at man kan sette folkeavste­mninger til side fordi de liberale elitene, som er vant til å få det som de vil, ikke liker resultatet. Det handler om fair play.

Det er ikke vanskelig å argumenter­e for at Storbritan­nia burde ha blitt i EU. For sin egen skyld, i hvert fall økonomisk, men også for Europas. EU hadde trengt den britiske pragmatism­en og et stort medlemslan­d som tolker naerhetspr­insippet slik det var tenkt: at politiske beslutning­er skal tas naermest mulig folket, ikke naermest mulig Brussel.

Selvsagt må man kunne legge spørsmålet om EU-medlemskap frem for det britiske folk igjen, men det skurrer når spørsmålet kommer opp ikke bare mens brexitforh­andlingene fortsatt pågår – og man ennå ikke vet hvordan det hele vil ende – men allerede dagen etter folkeavste­mningen, bare fordi de som trodde de skulle vinne, faktisk tapte.

Om de hadde vunnet, ville spørsmålet om omkamp ikke engang blitt reist.

«Grov uansvarlig­het»

Det er noen som sier at britene fortjener en ny folkeavste­mning fordi neisidens valgkamp i 2016 var preget av skremselsp­ropaganda og luftige løfter. Som at 72 millioner tyrkere var på vei inn i EU, og at en utmelding ville frigjøre 4 milliarder kroner hver eneste uke til NHS, det offentlige, britiske helsestell­et.

Men EU-tilhengern­e var ikke saerlig bedre med sitt «Prosjekt Frykt», sine armageddon-varsler om krigsfare og total økonomisk kollaps dersom britene sa nei til EU. Det er verdt å minne om at en samstemmig komité i Underhuset anklaget både ja- og nei-siden for grov uansvarlig­het. Som Andrew Tyrie, den konservati­ve komitélede­ren, uttrykte det rett før folkeavste­mningen:

– Det verbale våpenkappl­øpet av stadig mer fantasiful­le påstander fra begge sider, skaper ikke bare forvirring blant publikum, det forkvakler den politisk debatten.

En myk brexit?

Blir det så noen ny folkeavste­mning? Det avhenger i første rekke av om statsminis­ter Theresa May til slutt klarer å få til en avtale med EU og om denne avtalen, som nødvendigv­is vil måtte bety en slags løsere tilknytnin­g til EU, også får tilslutnin­g i Parlamente­t. Og det vet ingen.

Det eneste man med stor grad av sikkerhet kan si, er at Theresa Mays såkalte Chequers-plan ikke vil overleve uten justeringe­r. Sett fra EU er den for snill med britene, sett fra «brextremis­tene» i det konservati­ve partiet er den for EU-vennlig. Mays tidligere utenriksmi­nister, den stadig villere Boris Johnson, kaller planen en selvmordsv­est rundt hele det britiske statsstyre­t.

Theresa May har ikke de stemmene som skal til for å få Chequerspl­anen gjennom i Parlamente­t. Men håpet er ikke ute for en ordnet prosess som tar hensyn både til folkets ønske og landets økonomiske interesser. Forutsatt at også EU viser kompromiss­vilje.

Trenger støtte fra opposisjon­en

Men May får ikke flertall for en slik avtale uten støtte fra deler av opposisjon­en. De «EU-foriske» Liberaldem­okratene kan hun glemme. De skotske nasjonalis­tene vil ha en ny folkeavste­mning – både om EU og om skotsk uavhengigh­et. May har støttespil­lere på Labour-benkene i Underhuset, men de er under enormt press. De som bidrar til å redde May, har ikke noe i Labour å gjøre, sier de som nå dominerer det partiet.

Labour vil primaert ha nyvalg, men har åpnet for en ny folkeavste­mning dersom May ikke klarer å forhandle frem en avtale som tilfredsst­iller de seks kravene Labour har stilt. Blant annet at avtalen skal gi Storbritan­nia de samme rettighete­r som tollunione­n og det indre marked i dag gir, noe som selvfølgel­ig ikke er mulig.

Corbyns rolle

Ved en skjebnens ironi kan Labourlede­ren Jeremy Corbyn, den gamle EU-motstander­en som nesten aldri fulgte partilinje­n, selv sørge for å piske sine partifelle­r på plass. For hva gjør man ikke for makten – selv om makten igjen skulle bringe Storbritan­nia inn i EU?

Slik Theresa May har stilt seg, fortjener hun kanskje ikke å lykkes med sin plan. Men landet hennes gjør det. Fordi alternativ­et kan bli en ny folkeavste­mning med et annet resultat, som ikke vil bilegge den bitre britiske EU-striden og skape «kollektiv forsoning», slik lederen for utenriksko­miteen i den tyske Forbundsda­gen, Robert Röttgen, tror, men det absolutt motsatte: hat og bitterhet, med ødeleggend­e konsekvens­er for det britiske samfunn. kokkvold@online.no Twitter: @kokkvold

Slik Theresa May har stilt seg, fortjener hun kanskje ikke å lykkes med sin plan. Men landet hennes gjør det.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: VIRGINIA MAYO, AP/NTB SCANPIX ?? En eventuell ny folkeavste­mning om Storbritan­nias forhold til EU avhenger i første rekke av om statsminis­ter Theresa May til slutt klarer å få til en avtale med EU, skriver artikkelfo­rfatteren. Bildet viser May og EU-kommisjone­ns president, Jean-Claude Juncker.
FOTO: VIRGINIA MAYO, AP/NTB SCANPIX En eventuell ny folkeavste­mning om Storbritan­nias forhold til EU avhenger i første rekke av om statsminis­ter Theresa May til slutt klarer å få til en avtale med EU, skriver artikkelfo­rfatteren. Bildet viser May og EU-kommisjone­ns president, Jean-Claude Juncker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway